Big brother на матурата – камери, онлайн наблюдение...

13 500 квестори дебнат в класните стаи за преписвачи
6
Big brother на матурата – камери, онлайн наблюдение...
Снимка: Булфото, архив

И тази година просветното министерство взима сериозни мерки, за да няма преписвачи на матурите.

13 500 квестори ще следят за реда на държавния зрелостен изпит по български език и литература, съобщиха от Министерство на образованието и науката.

Още по темата

За втората матура са определени около 13 000 квестори. Те ще бъдат по двама в изпитна зала, а освен това ще има и двама в коридорите, както и на входа на училището.

На матурите имат право да присъстват като наблюдатели и до трима представители на родителите на учениците от училището, в което има изпит. Те са определени 30 дни преди изпитния ден от училищното настоятелство, а за училищата, в които няма настоятелства - от родителите на учениците в Х и ХI клас.

На изпита по български език и литература ще има 4 049 камери, а на втория държавен зрелостен изпит – 4 147.
Общо 50 представители на МОН и регионалните управления на образованието ще наблюдават изпита в реално време, като могат да сменят училища и зали.

Няма зала, за която да не е осигурено видеонаблюдение, уверяват от МОН.

Първият държавен зрелостен изпит ще се проведе в 663 училища в общо 4099 зали, а вторият – в 604 училища в 4 147 зали.

Новост за тази година е, че има 20 мониторингови центъра в цялата страна. Създадени са и мобилни групи със специализирано високотехнологично оборудване, които да наблюдават процеса.

Нова мярка за сигурност са и модулите на матурите.

11 718 750 са възможните комбинации на изпита по български език и литература. За първи път тази година всички зрелостни изпити ще се оценяват електронно в 41 центъра за оценяване.

Изпитите започват точно в 8.00 часа и са с продължителност четири астрономически часа.

Учениците трябва да се явят в училищата, в които ще полагат матури, 15 минути преди началото на изпита. Длъжни са да носят документ за самоличност и служебната бележка за допускане до изпита. Пише се само с черен химикал.

Ученикът не може да излезе от изпитната зала, преди да е предал работата си по съответния модул. Четири са изпитите, които са разделени на два модула – по математика, химия и опазване на околната среда, физика и астрономия, както и по биология и здравно образование. Останалите изпити се състоят от по три модула с различна продължителност.

По български език и литература първият модул трае един час и се състои от 30 въпроса със затворен отговор, които носят 30 точки. Вторият също е един час и включва 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, като носи 40 точки. Третият модул е интерпретативно съчинение или есе, което носи останалите 30 точки до общия сбор от 100.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Неаабе къв ти е проблема със селяните, ти май неправиш разлика между селянин и ***....И КВО като са от село, това неги прави неграмотни...Аз също съм от село, но това неме прави неграмотен..И не съди хората по това дали знае кой е автора на "На прощаване" и на други такива глупости, където в живота никъде няма да ти трябват...Четох и другите коментари и видях, някой беше писал за програмистите, евала пич...На българия й трябва не кой е автора да дадена тъпотия, айти специалисти..
5
1
 
2
 
! Отговори
Неа преди 6 години
На тези от селата и 7 да им пишат те едвам изкласяват 9 клас не защото името не могат да си напишат , а защото се женят .... В 10 клас вече трябва да са я свършили тая работа . До 12-ти малко изкласяват .... Затова направиха в 10 да се взима средно образование а който иска висше да учи до 12 -ти и след това да записва в уни .
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В момента има хиляди с дипломи за висше, работят като продавачки , с какво им е помогнала тази матура по литература, м? На България са и необходими тесни специалисти в съвременните области на бизнеса, а не на Бай *** мурафетите или мъката на Моканина! Повечето програмисти заплатите им са по 2-3 хил. Знаеш ли колко им дреме, че не могат да си напишат името правилно!
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1: Според теб знанията и матурата по БЕЛ са простотия?! Според мен "дебненето" е абсолютно наложително, защото не може в някое село хора, които не могат да си напишат името правилно да изкарват 6-тици, а хора, които са учили и са се трудили и са изкарали 5,50 (примерно), защото квесторите не са им давали да преписват да останат по-назад в класирането след това!!
2
0
 
2
 
! Отговори
Ку* тате баница. преди 6 години
Като ни следяха нас с камери 2009-та голяма работа стана. После в Учителската стая сменили моята матура по математика с някаква на човек за тройка, та се съдихме с МОН 5 години, щото исках експертиза на почерка и се оказа че видиш ли вярно не бил моя и не знаели как можело да се случи такВОЗ нещУ. И така и не ми намериха матурата къде е, като ми казаха че оценката 3 остава, ако не искам да се явявам пак на матура. Аз вече завърших роботика в ТУ-София. За чий ми е да се явявам на матура пак ?
1
4
 
6
 
! Отговори
пффф преди 6 години
Абе то образованието ви е гола вода, учителите гола вода, училищата гола вода, а те ще дебнат децата като надзиратели! Затормозявате децата да учат простотии, които никаква работа не им вършат в квалификацията за работа!