Грешна беше тая жена, но... "Албена" на Йовков на матурата

Официално МОН ще обяви темата на зрелостниците на обяд
Обновена: 19 май 2017 12:50 | 19 май 2017 12:12,
46
Грешна беше тая жена, но... "Албена" на Йовков на матурата
Снимка: архив Reuters

По разказа "Албена" на Йордан Йовков пишат зрелостниците на последния въпрос на матурата по български език и литература днес, научи Dnes.bg. Очаква се от Министерството на образованието да я съобщят официално на обяд.

Над 48 хил. зрелостници полагат матура по български език и литература днес, като тестът беше генериран малко след 5 часа сутринта от над 11 млн. комбинации.

На матурата по български език за третия модул, на който трябва да се напише литературно-интерпретативно съчинение или есе, се е паднал номер 24 от общо 30 варианта.

Още по темата

Точната формулировка на интерпретативното съчинение или есе е по темата "Човекът между ценностите на общността и личния порив", разказаха столични зрелостници пред БТА.

Шефката на дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование" Евгения Костадинова обясни пред "Монитор", че засега няма сигнали за нередности.

Матурата започна около 8 часа и е с продължителност четири астрономически часа. За учениците със специални образователни потребности се отпускат два допълнителни часа.

Учениците трябваше да се явят в училищата, в които ще полагат матури, 15 минути преди началото на изпита. Длъжни са да носят документ за самоличност и служебната бележка за допускане до изпита. Пише се само с черен химикал.

Ученикът не може да излезе от изпитната зала, преди да е предал работата си по съответния модул.

Матурата по български език е разделена на три части. Първият модул трае един час и се състои от 30 въпроса със затворен отговор, които носят 30 точки.

Вторият също е един час и включва 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, като носи 40 точки.

Третият модул е интерпретативно съчинение или есе, което носи останалите 30 точки до общия сбор от 100.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
20
 
! Отговори
В преди 6 години
Наистина прекрасен автор и тема. Въпреки, че завърших преди точно 20 години, от време на време препрочитам Йовков, Елин Пелин и Димитър Талев.
10
6
 
11
 
! Отговори
Халиф Мезути преди 6 години
Не можеш да напишеш "падар" и да се водиш за грамотен, друже мой безценни.
9
1
 
14
 
! Отговори
Цецо преди 6 години
До Анонимен 10Личи си, че си грамотен и образован човек, но мисля, че доста крайно се изказа за децата. Я си спомни какви са били твоите съученици, всички ли са преливали от любов към учението и са стояли тихо и кротко по чиновете? Добри са ни децата, пожелавам им да изкарат на матурите хубави оценки и да започнат да си градят живота, както пожелаят! :)
8
2
 
30
 
! Отговори
Абориген преди 6 години
Любимият ми български автор !!! Жалко че 99% от държащите матурата дори не са го чели ...
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 7Ти си дете на "мил родител". За съжаление ти си продукт на същата генерация неграмотни деца. "ПЪдари" не "пАдари". Явно и ти си бил мързелив, и си останал неграмотен!
6
0
 
12
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
айде по-полека, просто излязоха ученици от залите. Тия дето искат само да изкарат просто са си тъгнали вече. Аз стоя пред училището на детето и разбрах от отказали се ученици
5
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прекрасна тема, прекрасен автор! Разказите на Йовков остават в сърцето, късмет на децата!
4
4
 
1
 
! Отговори
до 3 преди 6 години
А не можаха ли да пояснят, че става въпрос за другия изпит.Някак новината се отнася за това какво се е паднало на зрелостниците и "Пляс, да споменем, че не се е явил на тегленето за 7.клас".
3
0
 
9
 
! Отговори
до учудена преди 6 години
днес се явяват и 12, и 7 клас.
2
1
 
10
 
! Отговори
Учудена... преди 6 години
"Образователният министър Красимир Вълчев не присъства на тегленето на изпитния вариант за 7 клас, като обяснението беше, че имал по-важен ангажимент."Аз разбрах, че на матура се явяват зрелостниците, пък изведнъж теглили изпитен вариант за 7. клас.Аз ли не съм в час, вие ли нямате редактор в тоя сайт?!
1
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако в нашата държава има полиция и следствие, до 1 час след излизането на новината, собственикът на медията трябва да даде показания пред следовател от кого негов журналист е научил коя е темата и поради каква причина я публикува. После - по каналния ред до присъдата!