Грешна беше тая жена, но... "Албена" на Йовков на матурата

Официално МОН ще обяви темата на зрелостниците на обяд
Обновена: 19 май 2017 12:50 | 19 май 2017 12:12,
46
Грешна беше тая жена, но... "Албена" на Йовков на матурата
Снимка: архив Reuters

По разказа "Албена" на Йордан Йовков пишат зрелостниците на последния въпрос на матурата по български език и литература днес, научи Dnes.bg. Очаква се от Министерството на образованието да я съобщят официално на обяд.

Над 48 хил. зрелостници полагат матура по български език и литература днес, като тестът беше генериран малко след 5 часа сутринта от над 11 млн. комбинации.

На матурата по български език за третия модул, на който трябва да се напише литературно-интерпретативно съчинение или есе, се е паднал номер 24 от общо 30 варианта.

Още по темата

Точната формулировка на интерпретативното съчинение или есе е по темата "Човекът между ценностите на общността и личния порив", разказаха столични зрелостници пред БТА.

Шефката на дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование" Евгения Костадинова обясни пред "Монитор", че засега няма сигнали за нередности.

Матурата започна около 8 часа и е с продължителност четири астрономически часа. За учениците със специални образователни потребности се отпускат два допълнителни часа.

Учениците трябваше да се явят в училищата, в които ще полагат матури, 15 минути преди началото на изпита. Длъжни са да носят документ за самоличност и служебната бележка за допускане до изпита. Пише се само с черен химикал.

Ученикът не може да излезе от изпитната зала, преди да е предал работата си по съответния модул.

Матурата по български език е разделена на три части. Първият модул трае един час и се състои от 30 въпроса със затворен отговор, които носят 30 точки.

Вторият също е един час и включва 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, като носи 40 точки.

Третият модул е интерпретативно съчинение или есе, което носи останалите 30 точки до общия сбор от 100.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Завод. Над него облаци от дим.Народът ***,животът тежък, скучен. Живот без маска и без грим озъбено, свирепо куче.
30
0
 
9
 
! Отговори
Бубето преди 6 години
Един турски професор по литература изразява мнение, че ако някой от балканските писатели заслужава Нобелова награда за литература, това е Йовков.
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С тема върху творчеството на Йовков изкарах 5.00 на кандидатстудентски изпит в СУ, като до последната минута писах. Очаквах повече, но явно квесторите ми не са ми били от най-дашните. Но това не е най-важното. А това, че Йовков с творчеството си е оставил своя отпечатък върху всеки един, който се е докоснал до него ...
28
0
 
3
 
! Отговори
Тъпанар преди 6 години
...И под тази ли тема пак политически коментари и такива от хора, които си мерят п.и.шките с други хора... Ега ти!
27
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прекрасно е да се пише за Йовков. Това днешните зрелостниците ще разберат, но след време. Спомням си думите на моята учителка по литература "Йовков с творчеството си показва на читателите, че преди да осъдиш някой се опитай да го разбереш". Поклон пред Вас гжо Николаева учителко любима. Ще Ви нося в сърцето си до края на дните ми!
26
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-големият хуманист из българските писатели. Любимият ми български писател. Йовков адски много ме респектира, хубава и лесна тема, няма начин да няма бисери, но съм убедена, че ще има много високи оценки...
25
2
 
0
 
! Отговори
До мал.УМЕН ГУЩЕР преди 6 години
Аз също имах картини на Генко Генков продадох ги преди доста години когато бях в БГ. Най вероятно да си купил картина притежавана от мен. Търга беше в шератон. Не са никакви пари тия картини. По няколко бона, дори в рания му период 60-те преди да изперка. а конкретно твойта 30х30 е бая евтинджос. И не съжелявам че ги продадох, цента им никога няма да се качи. Дори днес да ги бях продал нямаше да струват повече.Какво значи "дори няма по аукционите"? Продай на аукцион ще видиш колко малко пари е
24
2
 
0
 
! Отговори
До мал.УМЕН ГУЩЕР преди 6 години
ахам, вчера се разходих пред тия "фототапети". Паркирах срещу Операта до Харбъра, разходих се до лунапарка. Оказа се че не работи. А спирката на ферито пред лунапарка са я затворили за някакво разширение строят. Ако не беше, щях да си направя разходка с ферито както обикновено, често се разхождам пред тия "фототапети" просто защото живея този квартал. Ти не можеш да стъпиш на тия "фототапети" където аз се разхождам почти всеки ден. А в коридора имам окачени автентични бумеранзи
23
5
 
1
 
! Отговори
До мал.УМЕН ГУЩЕР преди 6 години
не само аз, всеки в цивилизацията не може да стъпи на малкия пръст на клош кат теб от крайните квартали на панелното гето. Преуспял си в мизерията и всички й аспекти50 000$ е год. заплата на портиера в сградата ми в норт сидней. Дори той зима повече от теб. Ти първо стигни неговите доходи и тогава ми разправяй за банята си и "небостъргача" си, ако целта ти не е да ме убиеш от смяхКой къде си пращал? Колкото и когато ми връчваха гражданството ли?Ти какво очакваш да има на тавана? Картини ли?
22
4
 
1
 
! Отговори
До мал.УМЕН ГУЩЕР преди 6 години
кви мокри сънища ми разправяш. Какъв небостъргач? панелната ти килия в Люлин на последния етаж ли? Много си прокопсал няма що... А богатите се подвизават по други ширини приятелю, включително и тези където живея. Ти не си стигал по далеч от съседното село. Приеми го метафорично ако искаш, но това са фактите. Развил си стокхолмси синдром в к'нефа. Кви ИТ компании, те белите хора не те искат... Какво уиски те гони, че ти нямаше пари само да ми се обадиш до австралияИ аз НЕ съм човекаДолар!
21
0
 
5
 
! Отговори
Ал. преди 6 години
До от сидниАав$тралия Сидни, математиката и литературата са квинтесенцията на живота!И, между другото:. пише се алгоритЪм, пише се светЪТ /щото е подлог/, весТник.. и ЙоВков.даже и запетаи, пред или след обособени изрази и вметнати думи. А Албените, тях просто ги има и те също са квинтесенцията на живота. Нищо специално - само си приказвам, като старичък български даскал, със сено в гащите и слама в цървулите!
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До от сидниАав$тралияНа същото мнение съм!
19
1
 
17
 
! Отговори
Светла преди 6 години
Темата е прекрасна! За мен - любим български автор!
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 22Е, щом имате нужда - съжалявайте на воля!
17
11
 
8
 
! Отговори
Jus Teen Beaber преди 6 години
Да питам има ли я филмирана някъде тая Албена, да взема да изгледам поне филма. Ако пък и е еротичен, най - добре.
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 7===============Изключително крайна оценка. Няма как да е вярна на 100% именно поради своята крайност. Комбинирана с комично сбърканата дума и претенцията тотална грамотност, Вашата изява може да предизвика единствено снизходителни усмивки. Жалко!
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Халиф МезутиНе можеш да определиш нечия грамотност по една-единствена дума, халифе. Колкото и да ти се иска...;)
14
12
 
5
 
! Отговори
Край преди 6 години
Грешна беше Албена ама дашна.
13
1
 
3
 
! Отговори
аз преди 6 години
До АнонименМлъквай пък ти, ве. Това, че покрай тебе всички са ***, никой не го интересува.Смени си обкъжението и може да забележиш талантливи и интелигентни хора.
12
1
 
15
 
! Отговори
Темида преди 6 години
Лесна Тема. Аз бих започнал така. В днешно време общността няма ценности. И от там само за личния порив