Книгата няма да изчезне заради смартфон или таблет!

Ректорът на СУ призова да не спираме да четем
9
Книгата няма да изчезне заради смартфон или таблет!
Шествието от СУ по-рано днес. Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Книгата - най-великото свидетелство за човешката жажда за знания и духовност, няма да изчезне заради таблетите и смартфоните, заяви ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков на академичното тържество за 24 май в аулата на СУ, цитиран от пресцентъра на висшето училище.

Още по темата
Ректорът на СУ е отбелязъл, че книгата е преживяла забележителна еволюция и е била и свитък, и кодекс, и книга в съвременния й вид, и от папирус, и от кожа, и от хартия, и ръкописна, и печатна. Книгата не се плаши от промени на материала и формата и няма да изчезне заради технологичния напредък, е изтъкнал проф. Герджиков.

Той е подчертал обаче, че "книгата може да изчезне, когато престанем да ценим това, което съдържа и олицетворява, не когато се промени формата й, а когато спрем да четем". Книгата ще изчезне от ръцете ни, ако книжовността напусне сърцата ни, е посочил в словото си ректорът на Софийския университет.

Той е призовал младите си колеги да помнят своя род и език, да не забравят детското си любопитство към света, защото, ако има нещо по-свято от знанието, то е разбирането - да вникнеш в смисъла, да разкриеш тайните на мирозданието, да постигнеш истината.

Нашата писменост, духовност и култура са ни издигнали до върхове, които дават основание на академик Лихачов да нарече България "държавата на духа". От нас зависи дали ще останем достойни за такова признание, или ще пропилеем с лека ръка постигнатото от апостоли, светци и будители.

Ще се превърнем ли в слабокултурни консуматори, ценящи единствено непосредствено приложимото, или ще запазим любопитството за знания и духовното безпокойство, раждащи наука и просвета, е казал в словото си ректорът проф. Герджиков.

На тържеството в СУ са присъствали председателят на Народното събрание Димитър Главчев, заместник-председателят на НС Явор Нотев, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, заместник-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов, депутати ректори, посланици, преподаватели и студенти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Книгата няма да изчезне заради смартфон или таблет!Преди 100 години мислеха че няма да изчезне и парната машина.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама, че тъпота. То на таблета може да си четеш от милиони книги.
6
0
 
4
 
! Отговори
Аз знам преди 6 години
Книгата няма да изчезне. Както предричаха за грамофонната плоча, фотоапарата и мн. други.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама парцалените вестниците фалираха, журналите им вече се дават по телевизора, преминаха на електронен формат.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Книгата няма да изчезне, но си я четем на електонен четец. По евтино, по удобно, не събира прах, не заема място. Да не говорим за случаите, когато се налага да смениш жилището. Знаете ли как се местят 1000 книги и колко е трудно да им намериш място.
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Грозно е да виждам как по университетите се кичат като масони, а в аулите са изрисувани масонски символи. Накрая карат всички завършили студенти да се обличат като масони.
2
3
 
5
 
! Отговори
явно преди 6 години
Продажбите на хартиени книги бележат сериозен спад. А книжарници се нароиха.Мъкаааа. Всеки ден нова статия по темата.И какъв е проблема ако са електронни книгите. Дай сега да ползваме глинени плочки. Щото първата азбука на глина са я писали. Традиция.
1
0
 
6
 
! Отговори
РС преди 6 години
А нье уа!Вижте във влак или автобус колко хора четат книга и колко киндъл, лап, таблет или смарт.