На каква цена младите са готови да станат учители? На 1500 лв.

Работни заплати, перспективи... анализ на Синдикат "Образование"
29 май 2017 16:00, Анисия Иванова
98
На каква цена младите са готови да станат учители? На 1500 лв.
Снимка: Булфото

По статистика на Синдикат "Образование" младите до 25 г. биха станали учители при работна заплата от 1500 лева. Привличане на млади учители, които сега са под 5%, може да се случи с добра мотивировка и работни заплати, кореспондиращи с тяхното очакване.

Привлечените млади хора трябва да имат перспективи за тяхното хоризонтално и вертикално кариерно израстване. Сега хоризонталното кариерно израстване е много мудно, а вертикалното – недостъпно поради липса на мандатност на директорската длъжност, пише в анализ на синдиката, изпратен до медиите

От синдиката искат финансова подкрепа и стимули за учители, работещи с деца със специални образователни потребности, с деца от уязвимите групи и с талантливи деца.

Необходима е специална финансова подкрепа за учителите с допълнителни финансови стимули и намаляване на броя на учениците от ромски произход в група и клас за успешна интеграция. Необходим е специален финансов стандарт, по-висок в пъти за работа с надарени и талантливи деца.

Много е важно въвеждането на мандатност на директорската длъжност. Едновременно с мандатността е необходимо да се въведат изисквания към директорската длъжност, като ценз в управление на образованието, управленчески опит в години повече от изискуемите за кариерната длъжност "Старши учител".

Осигуряване на високо ниво на автономност, отговорност, доверие и грижа за учителите по време на професионалния им път и след приключване на тяхната активна кариера.

Срочно е необходимо да се въведат паралелно няколко дейности за компенсация и съхранение на учителите при увеличаване на пенсионната им възраст. Учителите трябва да могат да ползват година за квалификация, при изработени четири години, като тази година им се заплаща като платен отпуск.

Нормативът на учителя трябва да се намалява като тежест и брой часове след 50-годишна възраст, като се редуцира с един час по-малко седмично за всяка следваща година, като това да не се отразява на работната заплата.

Пенсията на учителите да достигне европейската норма от 70% от работната заплата, при сегашни малко над 40%. При натоварване над седмичната или годишна норма, надвзетите лекторски часове да влияят за по-ранно пенсиониране.

Да се вмени задължение на директорите чрез гарантиране и на необходимия финансов ресурс да назначат психолог и педагогически съветник във всяко училище, където е необходимо и повече от един. Броят на ресурсните учители и помощниците на учителите да зависи от нуждите на училището, а не от делегирания бюджет.

Финансиране на безплатни занимални и занимания по интереси, което трябва да бъде преход към европейска целодневна организация на учебно-възпитателния процес. Задължително преминаване в едносменен режим на организация до края на мандата, императив, заложен в ЗПУО. 

Обещаното увеличение на учителските заплати в Република България е в унисон с действията на други европейски страни - в Румъния се прави 200% увеличение на работната заплата, в Полша се обсъжда 20% увеличение на заплатата на учителите от 1200 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
3
 
! Отговори
българин преди 6 години
българите никога не са ценели учителя и след десет години въобще ще останат без учителии така ще се стигне до края на тази държава, те ценят бодигарда, полицая, боксьора, бореца и българите са с криви разбирания, мислят елементарно, просто -прости са като хора.
82
2
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Статията лъже що се отнася до полските и румънските дасклали.Българските младежи може и 15000 да искат, то така са възпитани в претенциозност без покритие и липса на реалност. Иначе могат да поискат поне половината ваканции да са платена отпуска за тях - с три месеца платена отпуска годишно всеки ще се навие на 600 лева начална заплата.А, и не може даслака по математика и физика да взима колкото този по география и история, хеле пък по по рисуване и физическо..
81
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много им мазен курбана на тия. Да им плащат според натовареността. Кой колко деца учи. Навсякъде да се провери. Да видим дали изобщо ще останат в норматива. Да учиш пет и 25 деца в клас не е същото
80
1
 
6
 
! Отговори
Ph D преди 6 години
До ЗАЩО ЛИЧе къде има икономика без учене? От къде ти хрумна такава глупост?
79
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЗАЩО ЛИДраги мой, умнико. Кога и къде си виждал работеща икономика в която човешките ресурси са неграмотни или малограмотни? Дай някакъв пример. Южна Корея ли, Китай ли, Финландия ли? И от бедни страни са станали богати.А проблемът с ромските семейства е, че парите се "дават". Вари го, печи го...
78
6
 
11
 
! Отговори
А за пенсиите? преди 6 години
В случая на даскалите не им плащат да учат децата, точно обратно - плащат им за да си затварят устата и очите и да водят поколение след поколение към деградация и затъпяване. Такава е хамериканската програма за нас. До скоро гледахме по филмите каква мизерия и агресия е в техните държавни училища, сега вече я гледаме на живо у нас. Какво като им вдигнат заплатите и директора-герберист им казва да не пишат двойки и отсъствия и всичко да минава напред? За 1500лв. и куцо и сакато ще ходи да се цани
77
4
 
7
 
! Отговори
ЗАЩО ЛИ преди 6 години
Явно ти си нискочел , за това ти слагат учените хора минуси .Не може да има само учене , трябва да има и икономика - от там идва ресурса за обучение .Преди малко гледах в Новините че на всяко Ромско Семейство се дават по 6 000 лева за обучение , мислиш ли че ще има Успех ?
76
3
 
11
 
! Отговори
PD преди 6 години
А сумата няма водещо значение. Учител е призвание. А заплатата показва само, колко обществото ни се нуждае от качество в сферата на знанието. А всъщност и критериите за качество, вече са без измерна величина.Да живее времето на манипулацията. След като слепите заведат другите в пропастта, качеството ще заеме отново своето място. И така до следващото пиянство на човешкото общество.
75
1
 
6
 
! Отговори
един там преди 6 години
До училища-отживелица,Много добре, давай тогава да записваме всички деца в академията на телерик и на 12-13 години да си хващат хляба в ръцете и да оставим само началното училище!Междо другото, обаче има лесен начин, по който да намалее поне малко нуждата от учители и той е да бъде премахнат 12клас за хуманитарните и "елитни" езикови гимназии! Без това, по мое мнение, там той е напълно излишен!
74
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много ми е интересно да видя тези невежи, които слагат минуси на 81. С какво точно не са съгласни. Или квото баба знай, туй си бай.
73
3
 
13
 
! Отговори
УЧИТЕЛ преди 6 години
Помните ли голямата учителска стачка ?Колегите искаха достойно заплащане, а Орешарски и онзи *** Вълчев се присмяха със седенките. Сега този отврат Вълчев отново е в политиката .Е, затова сме на този хал .....
72
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяко ново начало в Българската държава е започвало като образователен проект. Така е било при Борис и Симеон, така е било и по време на възраждането преди 150 години. Ето това не можа да разбере българина преди 28 години. И затова сме на този хал Първо върви образованието и културата, а след това качествени хора създават качествена икономика. Само българинът е късоглед и нискочел и мисли, че първо икономика, а след това образование. Е, няма такъв филм. Никъде по света.
71
2
 
12
 
! Отговори
Елена преди 6 години
До Анонимен:Това със заплащането на учителите е относително,как се заплащасизифовския труд в 1 клас със 100% роми и клас с 90% четящи или подпомагани от родители?В седми клас резултатите на частния учител ли са или на този в училище?Ако правим тухли и аз направя 50,а колега 90,да вземе повече,но как се претегля при нас?
70
5
 
14
 
! Отговори
Елена преди 6 години
До и 400лв са им много:А,направо без пари да я карат!!!!!Ха,ха,ха.....искам видео как ще си гледат и обучат до 12клас децата.(математика,физика,химия.....)Все пак,ще трябва да се явят на матури!По твоята *** логика да няма банкери,шофьори........Та,защо ли настава суматоха,когато има неучебни дни(за учителя са отпуск),кой ще гледа децата?
69
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам защо се говори все за заплати, а не за това какво образование искаме да имаме и какви стъпки са необходими, за да го направим. Но това трябва да се говори в контекста на това каква икономика искаме, ако ще се рекламираме като евтина работна ръка и така ще се развиваме, то ти трябват и прости хора. Ако ще развиваме само селско стопанство и туризъм, то да произвеждаме такива кадри. Образованието в общата си част не е самоцел.
68
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НСИ- ДЕТСКИ УЧИТЕЛИ ПОД 25 Г- 337, НАД 50 Г- 9917, ОТ ОБЩО 19909 ПЕДАГОЗИ. НАПРАВЕТЕ СИ СМЕТКА АКО НЕ СА БАБИТЕ, КОИТО РАБОТЯТ С ПОСЛЕДНИ УСИЛИЯ, КОЙ ЩЕ РАБОТИ С ДЕЦАТА.
67
5
 
25
 
! Отговори
даскал преди 6 години
Със заплата от 6-700 лв., човек няма самочуствие ! Качественото образование струва пари, в момента в общия случай млади учители стават тези, които не могат да работят нищо друго, добрите работят за по 2 000 лв. заплата(поне в София).В министерството работят всякакви мухъли и работата е зациклила, свиквайте ще ставаме все по-неграмотни !
66
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази есен на 45% от първолаците българския език няма да е майчин език!!! За да иде някой млад човек да работи като учител държавата трябва да помисли поне за 2500 лева брутна заплата. Иначе ще търсят учители със свещ и пак няма да намерят!
65
23
 
7
 
! Отговори
Училища отживелица преди 6 години
Моя съсед детето им е на 12 и завърши академия на Терелик след което започна работа в IT След 4 месеца вече изкарвашепо над 2500 лв чисто ,Закрийте цялото образование. Ненужно и отживяло е.Днешните деца нямат нужда от *** за д аим губят бъдещето
64
5
 
2
 
! Отговори
един там преди 6 години
До 61,То давай всички, дето блъскаме здраво за по има няма 1000лв. да почнем да се сравняваме с депутатите! Стига сте ги гледали тези депутати- те само заплатите да им са на тях с мед да ги намажеш!