Заради новите критерии: Да станеш първолак – сложно

На опашка за класиране се оказаха родителите и в столичното 12 СУ
7 юни 2017 10:23, Петя Славова
48

Приемът на първокласници се оказва сериозен проблем, който е достигнал и столичното 12 СУ "Иван Асен II".

Репортер на Bulgaria ON AIR разговаря с родители на деца, които не са класирани да учат в учебното заведение, а, както твърдят те, живеят на няколко преки от него.

"Всички, които ни виждате тук на опашката за класиране, живеем на две преки от училището още, откакто са родени децата ни", разказа един от родителите.

Още по темата

За него проблемът се корени в новите критерии за прием за първи клас и родителят е преценил, че документът за настоящ адрес би трябвало да има някаква тежест и да подсигури място на сина му в училището.

"Директорите на учебните заведения нямат вина. Дори искаме да изкажем благодарност към госпожа Захариева, директор на 12 СУ, защото веднага след класирането тя ни посрещна, обясни ни ситуацията и каза, че е с "вързани ръце", продължи бащата.

По думите му вината трябва да се търси на друго място. Той сподели и притесненията си къде ще бъде записан синът му през новата учебна година, тъй като необходимият брой точки  е 43, а той е успял да събере само за 12 за СУ-то.

"За другите учебни заведения в квартала имаме само 7 точки и не можем дори и да се надяваме да стигнем до второ класиране", коментира бащата.

Според регламента 43 са точките по постоянен адрес, а за съседен район – 29.

По-рано стана ясно, че такъв проблем, заради новите критерий за прием на първолаци има и в 51-во СУ "Елисавета Багряна".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Киро кофражистаКире, Кире, мозъко ти изтекъл у кофражо! Кажи какви училища има в провинцията, особено в малките градове. Тикво кофражна, да ти имам очилата кръгли, като главата ти.
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 29Къде да беше на АОНСУ на Александър Лилов... Прочети имената на онези 40 български видни учени, държавници, някои от които и сега ни дават акъл... Направо ще се шашнеш... Честният български "лидер"...
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До наивникНамери насоките на Дълес след Втората световна война, какво трябва да направи САЩ с населението от източновропейските (постсоциалистически) държави. И колко милиарди ще даде за изпълнение на тази доктрина. И вече много ясно се видя - масова малограмотност, грандиозно опростачване, пауперизация, извратености, най-висока смъртност, зверщина, животински стандарт на живот - "оцеляване" - ТРИЖДИ ПРОКЛЕТИ ДА СА ТЕЗИ КОМПРАДОРИ, КОИТО НИ ДОКАРАХА ДО ТОВА, ЗА СМЕТКА НА СВОИТЕ МИЛИАРДИ.
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 34Пореденото профанско изказване на син каскет многознайко, който дори не си е направил труда да поразбере, каква е точно системата.
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До рашистЕ, ти ще си по-добре - твоите деца ще обслужват шведите!
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 8,Ти, "културният, грамотният", който работи (не се знае какво), чиито деца са "възпитани" (в егоизъм), "ученолюбиви" (с частни уроци по всяка дисциплина)", чиято МАМА обаче има качества на охолен ***, който не знае основно правило в образованието "РАВЕН СТАРТ", което обаче в "демократична България" стана празна, циHична дума. Докато всички училища не станат с равен статут, без отвратителния епитет "ЕЛИТНО", класовата несправедливост и ексцесии ще нарастват до социален взрив, napвеню!
36
1
 
1
 
! Отговори
8, преди 6 години
До "ЧОВЕК""АЛО, СЕЛЯНИ, СПРЕТЕ ГЕНОЦИТА СПРЯМО СИФИЯНЦИ, МОЛЯ, ВИ. ВЕЧЕ НЯМАМЕ СИЛИ, ВИЕ СТЕ БЕЗКРУПУЛНИ."Шопе неграмотно, мястото ти е на твоето шопско село, на което се говори и пише на шопски диалект.Иначе хората, които са културни, грамотни, работят, чиито деца са възпитани и ученолюбиви, т.е. различни от теб, следва да имат право на избор къде да живеят. Както е по целия бял свят.Съответно и да избират къде да учат децата им. В тази т.нар. държава самата политика е изначално сбъркана.
35
0
 
4
 
! Отговори
Не е това! преди 6 години
Не е заради новите критерии. Не лъжете хората.Причините са:1.Икономика на нулата и запълване на 1-2 града с народа от почти цялата държава. Защото няма хляб на другите места.2.ниското средно ниво на образованието в масовото българско училище. Всеки човек има правото да иска качество, т.к. си плаща наравно с останалите. Но такова няма. Има в единици училища.3.Неспазване на критериите и въвеждане на нови, недопустими такива, които са си чисто дискриминационни.
34
0
 
5
 
! Отговори
Вера преди 6 години
Критерии
33
3
 
4
 
! Отговори
рашист преди 6 години
За какво ви е да учите, нали ще сте обслужващ персонал на рашките по морето
32
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кво ревете бе куманоиди с червени каскети? Кво се гърчите глистове? Ще учат децата ви където има място! Който е по-бърз,се записва,който спи да си бере гайлето! Или както казваше неповторимия бай Ристе Стоичков,повелителя на коженото кълбо: Който играй,той пичели!Първия по време е първи и по право!Това да не ви е влак със запазени места!
31
1
 
6
 
! Отговори
Разбирач преди 6 години
"По-рано стана ясно, че такъв проблем, заради новите критериЙ за прием на първолаци..."Петенце, веднага си сменяй професията. На чистачка. Защото за друго не ставаш. И тръгнала да ми пише за проблемите в училищата. Боже, колко мъка има по този свят, Боже!
30
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Място в училище има за всяко дете,само,че....в родния град на мама и тати,които са решили да стават софиянци.
29
0
 
21
 
! Отговори
наивник преди 6 години
В район Витоша,в Павлово в момента се строят десетина нови блока.Всеки е на мястото на някаква къща с двор.Нито една градинка,нито една детска градина или училище!Даже половината улици нямат тротоари!Страхотно планиране,а?Защо Столична община не изкупува дворни места и да строи градини,училища,паркинги?
28
1
 
36
 
! Отговори
Men преди 6 години
До АнонименАбсолютно. Ако погледнем кварталите постоени през комунизма ще видим, че всичко е супер добре планирано. Зад всеки блок има градинка и малък паркинг. Сградите са разположени така че да не си пречат. Между няколко блока има училища и градини, дори в самите блокове понякога. В кварталите има по няколко обособени като паркове по-големи градинки, има широки булеварди с големи тротоари. Всичко това сега е съсипано. Посочете ми един нов квартал проектиран по подобен начин?
27
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При тая ГЕРБ-еращина ще е така!В плана "РАН -ЪТ" пише,че в БГ трябва да останат до 5 млн, българпи,но той е правен от АОНСУ на Ал.Лилов преди 30 години.След влизането във властта на тройката Кобурготски,Станишев,Борисов планът е актуализиран и по "некои" данни в БГ са достатъчни само 2 млн !На някой нещо да не му е ясно?
26
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблема се корени в служителите от столична община раздавали разрешения за строеж години наред без никаква оценка на това как ще повлиява на качеството на живот, без никакви инвестиции в нови училища, детски градини, инфраструктура и т.н. Явно са се интересували само от комисионите си, както и в момента. Проблема не се решава с наредби а с действия. Продължавайте да гласуват за същите и скоро децата ви ще трябва да си търсят места по училищата около София.
25
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това го има само в София. В провинцията няма такива проблеми отдавна, което Е проблем.В моя град езикова и математическа гимназия се борят за ученици, знам че темата е за първолаци, и не могат да си запълнят бройките до 4-то класиране.За първи клас учителите ходят като комити през лятото, за да си събират деца..Та така..
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Корупцията е прояла всички сфери. Видими резултати.
23
9
 
14
 
! Отговори
селянин с колело преди 6 години
"Че кой ви кара да се тъпчете всички в София и после да мрънкате"Чорбаджиите тук ни казват: Софиянци не искат да работят, всичките са хазяи и от това живеят, идвайте че работа много има.