Професорката с тройките – напуснала, студентът – с наказание

Комисия от УНСС реши, че Соня Докова не е провела добре изпита си
14 юни 2017 08:52,
175
Професорката с тройките – напуснала, студентът – с наказание
Снимка: Кезим Медев, Facebook

Проф. Соня Докова, която на 9 юни написа тройки и четворки за бели листове на второкурсници в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), е подала заявление за прекратяване на трудовите ѝ правоотношения с висшето училище. Това станало факт докато специална комисия разследвала случая.

Още по темата

"Бяхме решили да наложим наказанието "забележка" и подаване на оставка от поста ръководител на Катедра "Регионално развитие", но вече няма как, защото не е наш служител. Тя е на пенсионна възраст с 2 години удължение, право на което имат всички професори. Предвид създалата се обстановка, за да не усложнява ситуацията и да се уронва престижът на университета, е решила, че за нея това е най-доброто", коментира за "24 часа" доц. Миланка Славова, заместник-ректор на УНСС и председател на комисията, разследваща случая.

Името на проф. Соня Докова стана известно след като студент от УНСС разказа във Facebook за изпит, който протекъл по доста абсурден начин. Тя закъсняла, а след като най-накрая задала темите, обявила на студентите, че ако сега предадат празни листове и излязат ще получат тройки. Малко по-късно отправила същото предложение и за 4-ки.

След двете оферти в изпитната зала останали едва четирима. Двама от тях се заговорили, проф. Докова сметнала, че това е опит за преписване. Казала им, че ако искат тройка, могат да напуснат. Останалите двама, решили да пишат, са получили двойка.

"Реших да напиша това, което мисля. Нямам проблем с оценката, имам проблем с отношението на преподавателката", коментира Кезим Медев. Младежът, който е част от Студентския съвет, решил да се оплаче на шефа на катедрата, но разбрал, че това е именно проф. Соня Докова.

"Обиди ме, абсурдно е просто. За мен беше шок, толкова много хора получиха тройки и четворки за празен лист, а ние, които останахме и писахме, бяхме скъсани", допълни Ангелина Георгиева. Затова се обърнали към комисия.

"Комисията реши, че са допуснати нарушения при провеждането на изпита от страна на проф. Докова и нейния екип. На студентите не е дадено достатъчно време за развиване на въпросите и не са оценени достатъчно обективно всички от тях", каза още доц. Миланка Славова.

Другата констатация на комисията била, че Кезим Медев е нарушил правилника да не уронва името и авторитета на университета, тъй като още на 9 юни е имал този проблем и не се е обърнал към органите на УНСС, а е публикувал становището си в мрежите. Той твърдял, че няма представа за ролята на социалните мрежи върху обществеността.

"Има бели листове, но не са изцяло бели. Има листове с по-слабо разработени въпроси, има и такива, на които са написани имената и въпросите, които са се паднали. На тях е отбелязана оценка от текущия контрол. Според правилника на университета всеки студент, който получи оценка Добър (4) от текущия си контрол, има право да бъде освободен от изпит. Останалите с текущ контрол под 4 трябва да положат изпит. Проф. Докова в някакъв момент след започването на изпита е предложила да зачете оценката от текущ контрол", коментира заместник-ректорът.

Според комисията нарушение е, че преподавателката не е оставила студентите да работят и да им постави съответните оценки.

Предложението за наказание на студента Кезим Медев пък е последно предупреждение за отстраняване от УНСС.

"Един млад човек трябва да носи отговорност за изявите си в социалните мрежи, които уронват престижа на организацията, в която работи", коментира доц. Славова.

Според нея като член на студентския съвет той е имал много повече лостове за въздействие върху университета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
7
 
2
 
! Отговори
СС на ДС преди 6 години
Абе тук целия Студенски съвет на УНСС ли пише срещу българските професор или се е включило и Мюфтийството?
90
5
 
0
 
! Отговори
до аноним 79 преди 6 години
До АнонименА къде да живеят преподавателите, та нямат работа в общежитията, недраги анонимни, член на корумпирания студенски съвет, раздаващ на близки и срещу подкупи апартаменти в общежитията. Навсякъде по света преподавателите от други градове живеят в общежития. Но студентския каримовски съвет на УНСС не им позволява. Такъв терор над преподаватели какъвто се налага от студентските каримови съвети като в България, няма никъде!
89
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ооооооо, великият и страшен Студентски съвет, о, тази Инквизиция съща.Човеко, каквото и да взимаш, спри го, че явно е силно.О, робиня Докова, о, боркиня за правда, наука и свобОда, о, бедний и нещастен УНСС, попаднал в ръцете на лошите мюсюлмани, дето портят българите, че не им се учи.
88
1
 
7
 
! Отговори
До 84 преди 6 години
Не зная каква омраза те ръководи - лична или етническа, но в случая не става въпрос за донос, драги. Ако те видя да крадеш и съобщя на полицията, пак ли ще е донос? Най-вероятно за теб отговорът на този въпрос е - "да".
87
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
84, ако подаването на сигнал за корупция и некомпетентност е донос, значи трябват повечко доноси в тази държава.Пожелавам Ви някой ден да имате бизнес и работниците ви да са като тези, угоднически приели ниската оценка, без дори да се замислят да се потрудят. Защото те показват именно това - че биха приели трохи без работа, вместо хляб с работа.
86
8
 
3
 
! Отговори
Към 83 преди 6 години
До АнонименВ случая Докова-Карим, Карим е висшестоящият, а Докова-наемния работник и безправна робиня на системата. Имате ли представа, че ректорите треперят пред студентските съвети, защото студентските съвети фактически ги избират с квотатат си в Общото събрание на университетите. Няма Ректор, който да си позволи да скърши хатъра на член на студентски съвет, още повече пък от мюсюлманската квота. Сполай ви без професори, братя българи, радеещи за каримовата правда.
85
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Университетите умишлено дават да се преписва при труден предмет , ако предмета не е основен например математика , механика , ТЕ .. Защото минават само 10% от студентите.. И в Германия дават да се преписва , в много случаи задачите са същите като на първата дата .. там има две дати , няма поправка
84
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква пародия! За какъв престиж го наказват, кой уронва престижа? Професорката вече го е уронила в момента в който е писала тройки на празен лист. Но поне съм спокойна, че тези студенти ще станат добри депутати. За да не гласуват с две карти дадоха милиони лева за смяна на техниката в парламента и да не се *** с гласуването. Като се знам какъв съм инженер ме е страх да отида на зъболекар!
83
8
 
3
 
! Отговори
до анонимката 81 преди 6 години
До АнонименА за вашето изказване в полза на некомпетентни доноси на овластени студенти като Карим, ви пожелавам да се изправите на пътя на Карим доносника, членът на корумпирания както е навсякъде Студентски съвет на УНСС, този който коли и беси студенти, професори, и всеки по пътя си, малцинството с привилегии, който няма и да се замисли да ви напише донос във Фейса, да ви оценява вън от компетентностите а на база малцинствени и служебни привилегии, и да ви унищожи безмилостно.
82
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако има нещо отвратително в България то е пренебрежението на високостоящият към зависимите от тях хора. Това е грозно, отвратително и престъпно. Някога баба ми казваше, че бог се отнася с теб, така както ти се отнасяш към по-слабите. Престанете хора взаимно да се унижава те. Колкото повече хора зависят от вашите решения толкова по смирени и мъдри ставайте. Не се надувайте като пуяци. Станете разумни и възпитани хора. Не се самозабравяйте.
81
0
 
9
 
! Отговори
korupcia преди 6 години
Професорката я потупаха по рамото, а студентът с последно предупреждение за изключване. Някак си типична случка от този цирк наречен Утре Носете Съответната Сума. Някой очаквал ли е че ще се случи нещо друго?
80
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изказващите се в полза на професорката явно не биха имали нищо против да получат тройка за празен лист. Нямат нищо против да си вземат шофьорската книжка срещу рушвет. Но когато те се изправят на пътя срещу въпросните тройкаджии по милост, или пък трябва да наемат същите на работа, започват да се оплакват колко лошо са обучени или образовани.
79
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хем повечето са с шестици отгоре додолу, хем почти всички от тия са се съгласили на три.А една Докова завива диплома...
78
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 61Преподавателите нямат работа в общежитията.
77
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скапн българский народе, всичката ти работа е такава.
76
6
 
3
 
! Отговори
Студент преди 6 години
До Анонимен 74Че те повечето студенти са са шестици от горе до долу. Поръчват си на фирми да им решават задачите, да им пишат проектите и завършват с отличие без дори да могат да събират и изваждат. Не ставай смешен! Зубърите никой не ги къса, те си получават шестиците, като всички останали преписвачи, купувачи на тестове, задачи и проекти. Това е положението. Професорката е права, Карим е *** ислямистко, който има за цел и поръчка да унищожава българските учители.
75
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оценките не плащат сметки, но същият този бизнес после *** как им дават лоши кадри. Какви да са, като реално никой не ги изпитва.
74
0
 
10
 
! Отговори
Туй е университет? преди 6 години
В УНСС от многи време е пълно с халтави. Явно нещо в ръководството не е наред, но нормалните един по един напуснаха и останаха такива кукумявки като тази "професорка" и като гледам от статията и зам. ректора не е наред с главата. Това не е единствен случай на фрапираща некомпетентност, съчетана с наглост там. За студента не знам. Може и да е някой др.ишльо, който си търси просто внимание. Но това не променя факта, че нещата в УНСС не са нормални
73
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наистина по интервютата за работа никой не гледа оценките, в повечето случай ти дават практическа задача и до голяма степен по това се преценява. Друг е въпросът, че ако си положил усилия да учиш ще е несправедливо и нечестно да ти пишат 3, когато реално знаеш за повече. Но пак да кажа - оценките не те топлят и не ти плащат сметките, по- добре да си гледаш интереса.
72
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докторските степени по Икономика се раздавате от Ротшилд преди от БКП и КПСС.. Това не е наука какви доктори , какви професори.. Трябва им религиозен сан Аятолах или нещо подобно , тъй като религия на измамата най-добре Моше