Професорката с тройките – напуснала, студентът – с наказание

Комисия от УНСС реши, че Соня Докова не е провела добре изпита си
14 юни 2017 08:52,
175
Професорката с тройките – напуснала, студентът – с наказание
Снимка: Кезим Медев, Facebook

Проф. Соня Докова, която на 9 юни написа тройки и четворки за бели листове на второкурсници в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), е подала заявление за прекратяване на трудовите ѝ правоотношения с висшето училище. Това станало факт докато специална комисия разследвала случая.

Още по темата

"Бяхме решили да наложим наказанието "забележка" и подаване на оставка от поста ръководител на Катедра "Регионално развитие", но вече няма как, защото не е наш служител. Тя е на пенсионна възраст с 2 години удължение, право на което имат всички професори. Предвид създалата се обстановка, за да не усложнява ситуацията и да се уронва престижът на университета, е решила, че за нея това е най-доброто", коментира за "24 часа" доц. Миланка Славова, заместник-ректор на УНСС и председател на комисията, разследваща случая.

Името на проф. Соня Докова стана известно след като студент от УНСС разказа във Facebook за изпит, който протекъл по доста абсурден начин. Тя закъсняла, а след като най-накрая задала темите, обявила на студентите, че ако сега предадат празни листове и излязат ще получат тройки. Малко по-късно отправила същото предложение и за 4-ки.

След двете оферти в изпитната зала останали едва четирима. Двама от тях се заговорили, проф. Докова сметнала, че това е опит за преписване. Казала им, че ако искат тройка, могат да напуснат. Останалите двама, решили да пишат, са получили двойка.

"Реших да напиша това, което мисля. Нямам проблем с оценката, имам проблем с отношението на преподавателката", коментира Кезим Медев. Младежът, който е част от Студентския съвет, решил да се оплаче на шефа на катедрата, но разбрал, че това е именно проф. Соня Докова.

"Обиди ме, абсурдно е просто. За мен беше шок, толкова много хора получиха тройки и четворки за празен лист, а ние, които останахме и писахме, бяхме скъсани", допълни Ангелина Георгиева. Затова се обърнали към комисия.

"Комисията реши, че са допуснати нарушения при провеждането на изпита от страна на проф. Докова и нейния екип. На студентите не е дадено достатъчно време за развиване на въпросите и не са оценени достатъчно обективно всички от тях", каза още доц. Миланка Славова.

Другата констатация на комисията била, че Кезим Медев е нарушил правилника да не уронва името и авторитета на университета, тъй като още на 9 юни е имал този проблем и не се е обърнал към органите на УНСС, а е публикувал становището си в мрежите. Той твърдял, че няма представа за ролята на социалните мрежи върху обществеността.

"Има бели листове, но не са изцяло бели. Има листове с по-слабо разработени въпроси, има и такива, на които са написани имената и въпросите, които са се паднали. На тях е отбелязана оценка от текущия контрол. Според правилника на университета всеки студент, който получи оценка Добър (4) от текущия си контрол, има право да бъде освободен от изпит. Останалите с текущ контрол под 4 трябва да положат изпит. Проф. Докова в някакъв момент след започването на изпита е предложила да зачете оценката от текущ контрол", коментира заместник-ректорът.

Според комисията нарушение е, че преподавателката не е оставила студентите да работят и да им постави съответните оценки.

Предложението за наказание на студента Кезим Медев пък е последно предупреждение за отстраняване от УНСС.

"Един млад човек трябва да носи отговорност за изявите си в социалните мрежи, които уронват престижа на организацията, в която работи", коментира доц. Славова.

Според нея като член на студентския съвет той е имал много повече лостове за въздействие върху университета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
2
 
! Отговори
до: 68 преди 6 години
Кезим е българин-мохамеданин така е тълкувана думата тоест майчин език български а религия ислямът , ти пък не можа да погледнеш в гугъл толкова си ***
70
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Велик народ. Вместо да се замисли защо професор пуска студенти без изпит, той вие до Луната, че подалият сигнала бил мюсюлманин.Абе, разбирачи, да ви е направило впечатление, че великите българи са се съгласили на ниска оценка? Доброволно? Вие сещате ли се какви отпадъци са тези? Какви мижитурки? И предложилата сделката, и приелите я?Впрочем, навремето в СУ един преподавател предложи подобно нещо. Никой не прие четворка (а той предлагаше да ни пише 4 без изпит, че имаше повод човекът :D ).
69
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега разбрах. Приелите тройката без изпит са достойни хора, бъдещият елит на нацията. Като ги види някой работодател, че имат яко "3" в дипломата, ще знае, че си има работа с ярки личности.Останалите да държат изпита са комплексирани зубъри. А ако имат и отлични оценки в дипломата, ще им се смеят.
68
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що за високомерие от страна на преподавателката.Това е унижение за всеки уважаващ се млад човек. Да предадеш празен лист за тройка. Недопустимо. Гаранция за нагъл, недостоен човек,при това преподавател и възпитател.
67
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Повечето български професори и аз бих ги смазал, като ги знам какви са и как са станали професори.
66
2
 
13
 
! Отговори
эвьащ преди 6 години
За такива студенти трябва преподавател от ранга на пенсионирания доц. Дишлиев от ТУ-Варна да ги научи на ред. Остави над 90% за есенната сесия и около половината влачиха изпита по ТЕ до трети или четвърти курс.
65
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Икономиката не е наука , а ционистка религия за грабеж .. Нейното място е в религиозно училище - ционистко медресе.. Всички които икономика са *** .. кой нормален човек , ще учи за измамник..
64
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зубърите още от малки са научени че трябва винаги да имат шестици. С тройка не се задоволяват. Е сега има двойка, защото се е правил на много умен. Реално никой работодател не ти гледа какви са ти оценките от дипломата, ако има някой, който гледа - той е бил същия зубър-комплексар като ученик.
63
1
 
13
 
! Отговори
Независим преди 6 години
От кога започнаха да обвиняват социалните мрежи. Очевидно че ако беше подал сигнала на комисията нищо нямаше да се случи. Сега поне тая пенсия няма да я има. И все пак няма наказание, нали? Нищо не можем да направим е вечното извинение.
62
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно проблемът е, че сигналът е подаден от човек с името Карим, докато ивановците и марийките послушно са си приели тройката в книжката и са си излезли.
61
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво да прави един професор с такива студенти от кол и въже, които трябва да обучава, защото така му е наредил ректораАко е качествен, ще си намери друг ВУЗ.А на оня, дето реве как губим професор, ще му напомня, че в момента професори имаме цели дивизии. И че министърът на културата ни уж е доцент, а смята, че топенето на леда не вдига равнището на океана. Толкова за "професорите" ни.
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 51 ВСЕКИ ИМА МНЕНИЕ И ТРЯБВА ДА ИМА ПРАВО НА КОМЕНТИРА.ПА ДОРИ И ПРОФЕСОР И ПРЕЗИДЕНТ.НЯМА ПРОВО И Е ЗАБРАНЕНО ДА КОМЕНТИРАШ ХОДЖАТА и НА ЛИ ЗНАЕТЕ КАКВО СТАНА В ПАРИЖ
59
11
 
1
 
! Отговори
Гарантирано преди 6 години
До Анонимен 57Да, за вас е по-добре както вие искате, да останете без професори, т.е. да останете без образование.Сами си го избирате.Оставате обаче с доносчика Карим и много такива каримовчета, които ще се роят, и умножават, докато един ден, усъвършенствали доносническото образование не започнат да ви пишат доноси и на вас и на децата и на внуците ви.Това си пожелахте. Това ще имате. Гарантирано от вас.
58
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За УНСС съм чувала, че оценки се пишат за една презентация и измъчен реферат, копиран от Уикипедия, така че това едва ли е най- скандалният им изпит. Освен това, ако наистина са правили контролни или са изпитвани през семестъра е честно тези оценки да ги освобождават от изпит, както е и в други университети. Пък, който не е доволен да се явява за повишение на оценката.
57
6
 
0
 
! Отговори
to56 преди 6 години
До АнонименНапълно извращаваш нещата.Професорът не си позволява това, което ти си позволяваш да напишеш. Изобщо българите не заслужавате никакво образование, защото сами си го унищожавате с такива г.лупости. Пишете си каримо-доносите и ще цъфнете, както цъфтете и сега с неграмотност и доносничество.Един студент не може да съди за методите на професора нито за преподаване нито за изпитване.Като човек, но само като човек може да се оплаче от нарушаване на човешките си права, които са дефинирани.
56
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"И като остане България без учени и преподаватели, заради такива Каримовци, кво праим?"Ето, виждате ли, той е виновен, а не тя за золумите си. По-добре без, отколкото с такива "учени и преподаватели".
55
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Професорът е авторитетът и той трябва да се зачита. Методите на професора са вън от коментар на непрофесионалисти и трети лица. Има по света професори и с далеч по-странни методи."Откъде ги измисли тия гл.у.пости? "Методите на професора" в България включват и подкупи, и изнудване на адреналинки за секс, и оценки за празни листове, съвсем разбираеми за "непрофесионалисти". Всеки има право да се оплаче на комисия, а при толкова груби нарушения информирането на медиите е в интерес на обществото.
54
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Реджеп Оглу ще е новият лектор. Първо ще го съгласуват с Брюксел.
53
16
 
6
 
! Отговори
Загуба-печалба преди 6 години
И като остане България без учени и преподаватели, заради такива Каримовци, кво праим? Заради някакъв си от корумпирания студентски съвет Карим, губим професор, бе хора! Губим професор, печелим фейсбук-доносника Карим! Това ли искате? Това ли ви харесва?Губим професор-печелим Карим.
52
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно ми е какво е писал студентът, за да получи двойка, няма да е лошо някой компетентен да му провери работата все пак. Защото и аз мога да изпиша листове по уж зададена тема, а да са просто едни празни локуми. Ако случаят е такъв, нормално е да го е яд, че не си е тръгнал при предложението за тройка.