Мисия "Първолак" в София – най-трудното се оказва да те приемат!

Необходими са промени в закона, смята проф. Тодор Танев
15 юни 2017 09:00,
20


Проблемът с приема на първокласници в София е налице от доста време и за съжаление предстои той да се разраства. Съществуват места, които е възможно да бъдат преобразени в учебни помещения, но те не са пригодени за такива. За да се намери решение в дългосточен план е необходимо да се направят промени в Закона за предучилищното и училищното образование. Това заяви в студиото на "България Сутрин" бившият министър на образованието проф. Тодор Танев.
Още по темата

"В повечето населени места в България населението е с отрицателен прираст, не така стоят обаче нещата с столицата ни. Грешно е да се вини Министерството на образованието, тъй като в крайна сметка няма ученик, който досега да не е бил записан в първи клас", категоричен беше той.

Според проф. Танев трябва да има по-широк дебат с родителските организации по въпроса с адресните регистрации, от които зависи приемът в столичните училища, и които само преди дни разгневиха не малка част от родителите на първокласници.

Репортер на Bulgaria ON AIR потърси позицията на директорът на 51 СУ "Елисавета Багряна" Асен Александров във връзка със скандала, който разбуни духовете и принуди родители да изпратят жалба до прокуратурата заради начина, по който се осъществява приемът на ученици.

Припомняме, че те алармираха пред Bulgaria ON AIR, че има такива, които си вадят фалшиви бележки за настоящ или постоянен адрес в района на училището, за да могат да запишат децата си в него.

Директорът на училището поясни пред камерата ни, че част от децата, които тогава бяха под въпрос вече са приети и призова за реформи, които да предотвратят появата на подобен проблем през следващата година.

"След първо класиране 300 деца не бяха приети, в момента броят им е 47, от които не всички са в непосредствена близост до квартала. Търсим помещение, което да ни помогне да открием още една паралелка първи клас и да удовлетворим желанието на повечето родители", посочи Асен Александров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Родител преди 6 години
И сега по закон на частните училища държавата плаща субсидии за всеки ученик. Проблема е как да се намери препитание на хората в провинциятаТам всичко е съсипаноБолници и училища се затварятИзходът е големия град. Ние живеем до 22 СОУ и сутрин и вечер е пълно с коли да прибират децата. Прибирам се вкъщи късно, защото няма място за паркиранеА, помня как изглеждаше квартала през 60 и 70 години .
16
0
 
0
 
! Отговори
до Някой по долу преди 6 години
Нямам нищо против да си запиша детето в частно у-ще , но общината да прехвърли парите който се полагат за образованието на детето ми към частното и аз ще си доплатя разликата.
15
0
 
7
 
! Отговори
az tam преди 6 години
А училището на децата на властимащите в Горна баня защо не приема на териториален принцип, а според това КОИ са родителите...
14
1
 
3
 
! Отговори
един друг преди 6 години
Толкова ли е сложно да се провери адресната регистрация на родителите по лична карта?Данъците на жилищата, на колите в общината, към която искат да учат отрочетата им....дали си плащат или плащат данъци на село, че така е по евтино...аман от Андрешковци!
13
4
 
5
 
! Отговори
Мен преди 6 години
До марияАХАХАХАХ софиянци са на най-ниско платените работни места. ФАКТ. Обаче съчетанието от наглост и глупости ви пречи да разберете истинската причина за това. Само една думичка - конкуренция.
12
4
 
5
 
! Отговори
Пришелеца преди 6 години
До марияМарийке, моето дете пък държа приемен тест за едно от елитните частни училища и го приеха. Сега ще започне с деца на неговото ниво, без значение адресната регистрация. Като си толкова загрижена за детето то, отивай и го записвай в частно училище, нали все обяснявате как кореняците са богати, ми айде отделете малко от богатстовот си и за образование.
11
1
 
6
 
! Отговори
Men преди 6 години
Ами има много лесно решение - да се гледа статистиката за новородените във всеки район + адресните регистрации и съм сигурен, че с много голяма точно може да се предположи колко първолаци ще има. А до 1-ви клас има 6-7 години от раждането. Предостатъчно време държавния хратутник да си размърда задните части.
10
3
 
4
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
А, как по-рано преди години имаше място за всички? Излиза, че училища и детски градини са несъобразени с населението и хиляди чиновници някак си не са успели да изчислят къде, колко деца има.. Този проблем е от години и вместо да се реши, той се задълбочава.. Колко нови училища са открити в последните 15 години?
9
6
 
13
 
! Отговори
мария преди 6 години
И моето дете него приеха в училището до нас в най-елитното в квартала пък записват децата си всички познати от провинцията. Записваха до тази година и деца от селата край София. Нищо лично, но е крайно време да се вьведе гражданство. София се пука по шевовете.за софиянци са най-ниско платените работни места, а за децата ни няма място в училищата, които ние сме завършили и в детските градини в които ние сме ходили....
8
1
 
11
 
! Отговори
Трън преди 6 години
Сичкуту в София... И после олеле
7
4
 
6
 
! Отговори
Дедо преди 6 години
Също така не може родителите да ми работят кой в бизнес парк, кой в центъра. Всеки родител да си работи в квартала. Ще се спести от транспорт.Нали така, уважаеми?
6
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми върнете крепостничеството бе другари.
5
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е нормално да си от района а в който е училището и да не можеш да си запишеш детето в кварталното училище само защото някой си го е обявил за ""елитно" и всички новостоличани са се юрнсли натам. Плащат за разни фалшиви бележки, че живеят в кварталс, които никой не си прави труда да проверява.
4
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наши приятели, които и двамата с а софиянци и живеят в жк Гоцев Делчев не можаха да запишат сина си в 73-то при все че живеят на 130 м от училището. Правете си сметка за каква корупция иде реч. И тя тръгва от общината.
3
1
 
13
 
! Отговори
Родителска организац преди 6 години
Така- дебат с родителски организации. Една такава се е настанила в 145 СОУ. Прави годишен оборот от милиони- всеки може да провери на сайта им. Децата от квартала нямат достъп до училишето. Защо? Само господарите подхванаха темата и направаиха репортаж за това училище.
2
19
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като родителите селяни изтласкаха Столичани от работните им места, сега и селянчетата им изтласкаха столичанчетата им от собствените им училища. Защото селянинът идва с пачките от продадените ниви и плаща наред. Освен всичко друго развива и корупцията.
1
6
 
27
 
! Отговори
Сп??нс преди 6 години
Първата промяна е да се вдигнат данъците на всички фирми които са регистрирани в София и да им се създадат облекчения , ако се пренесат на поне 100 км от столицата , по този начин няма цялата държава да иска да живее и работи в София. Преди промените дори в затънтени села имаше предприятия и хората оставаха , а сега обезлюдихме държавата , за сметка на София.