"Елитни" първолаци в София: Всички на училище, но в кое?

Няма да има ученици извън учебната система, обещават експерти
Обновена: 19 юни 2017 12:31 | 19 юни 2017 12:07, Петя Славова
37

Няма да има първокласници извън учебната институция. Столичната образователна система предлага достатъчно места. Но може да има родители, които ще са неудовлетворени от училището, в което ще могат да запишат детето си. Понякога желанието не се припокрива с възможността то да бъде изпълнено.
Още по темата

Това посочи Ваня Кастрева, началник на Столичния инспекторат по образование в студиото на "България сутрин". И добави, че след втория кръг класиране на първокласниците се е разбрало, че в Столична община има над 1600 места.

Неин събеседник бе и Мария Минчева, директор на дирекция "Образование" към Столичната община. Тя отбеляза пред Bulgaria ON AIR, че проблемът се крие във фалшивите адресни регистрации.

"Проблемът с приема на децата не е в училищните ръководства, а във фалшивите адресни регистрации. Ние не можем да упражняваме контрол върху това. Това е извън нашите или на училищната администрация правомощия. Всички подобни оплаквания подаваме към прокуратурата", обясни Минчева пред Bulgaria ON AIR.

И уточни, че документите подадени от родителите се проверяват от училищната комисия, а в нея влизат и учители. Няма как един учител, поясни още тя, да провери и гарантира за истинността на адресното заявление.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
5
 
! Отговори
Lan преди 6 години
И аз мисля, че всъщност борбата не е за "елит", а показва свръхамбициозни родители. "Елитните" училища се претоварват. Паралелките са големи, преподавателите се задъхват. Всеки от свръхамбициозните родители е със собствен номер (къде с цяла програма). Демек ГОРКИТЕ деца, на които все пак задачата в тези класове е основно да се научат да четат,пишат и смятат!
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко е въпрос на желание, решение винаги има. Едно време, когато аз бях първи клас в училището не достигаха стаи за две паралелки и ни бяха отделили крило от съседната детска градина, помещенията бяха направени на класни стаи- с чинове, дъска и т.н. А днес е по- лесно да отпратиш децата и да оставиш родителите сами да се оправят.
11
0
 
8
 
! Отговори
даскал Пандо преди 6 години
,,Няма да има ученици извън учебната система,, !!! Смех,бате...Само се разходете на 15 септември из т.н. ромски махали....
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В първи клас е смешно да се говори за "елит", чак за гимназията има значение, защото все пак до голяма степен помага за избора на професия на детето, пък и е достатъчно голямо да пътува, ако се налага.Но за 7 годишно дете много по- важно е удобството и спокойствието, разбира се и преподавателя, който и в кварталното училище може да бъде качествен, казвам го от опит.
9
1
 
7
 
! Отговори
э23 преди 6 години
Абе тези *** ли са в тази образователна система. Ами хванате дремещите квартални полицаи да направят проверка за настоящите адреси на всички първокласници в проблемните училища! За какво плащаме на полицията се чудя?! И въведете някаква уседналост - те масово се прехвърлят "на адрес" през първите месеци на годината. А също така и затворете вратите с изключенията - само за деца сираци и за второ дете в училището. Останалите привилегии за какво са?
8
3
 
9
 
! Отговори
Lan преди 6 години
:) Това за частните училища беше някакъв виц! Истината е, че влиза всеки, който плати. И понеже този принцип е основополагащ и след това, децата могат да си правят каквото си искат защото мама и тате плащат! Демек - анархията е даже още по-голяма!
7
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Костенурките нинджаАз си живея в родния провинциален град, но доколкото знам навремето в центъра на София са заселвани мързеливи, крадливи шумкари и прочее *** в откраднати от банкери фабриканти и търговци жилища.Това *** не се наситихте на превилегии !Иначе, добре, че са селяните да Ви плащат наеми на крадените жилища, че иначе сте си умрели от глад.
6
7
 
6
 
! Отговори
Men преди 6 години
До Костенурките нинджаНе пич, взимаме си квартира в центъра, плащаме наем, с който вие се храните. А вие понеже сте големи тарикати не декларирате наема и не плащате данък за него, а после имате претенции. Ами не става така - аз имам легална адресна регистрация плащам на държавата и на теб, така че айде мятай се на таксито да изкараш някой лев допълнително, а не само на готово да чакаш.
5
0
 
22
 
! Отговори
Костенурките нинджа преди 6 години
До MenЗаписванията за първи клас са по постоянен адрес, а не по желание. Такава е системата, с която ти очевидно не си запознат. Затова селяндурЕте, които живеете по панелните гета, си правите фалшиви адресни регистрации в центъра на София, за да може да си записвате децата НЕПРАВОМЕРНО в училищата, в центъра. Нещо, на което по принцип нямате право. Защото заради вашите измами и далвери, децата на хората от центъра, трябва да ходят на училище във вашите панелни гета.
4
10
 
3
 
! Отговори
Men преди 6 години
До АнонименЗначи като живееш в на баба си къщата имаш запазено място в училище така ли? Да беше си седнал на долната част на гърба да поработиш малко да си купиш собствена къща, а не да чакаш все на готово и за къща и за училище. Има прекрасни частни училища, в които образованието е на много високо ниво, децата се филтрират с входни тестове и събеседване с психолог и така започват от едно ниво.
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навсякъде е едно и също. Даскалиците - дърти ***. Във всеки клас по някое "бразилче" за цвят и мирис и най-вече за оправдание за липсата на образователен процес.Наскоро щерката изучаваше Андрешко. Според даскалицата, той е положителен герой и различно от това мнение се оценява с двойка ?!?Всъшност "училището" е място в което пребивава детето ти докато си на работа. Образованието е грижа на родителите.
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По същото схема преди години и двете ми големи деца не бяха приети в кварталната градина, през една улица разстояние. Всеки ден в продължение на 5 години пътувахме по 1 час в посока, няма зиме няма лято. На магия ги приеха в кварталното училище. Малкия беше в резервите. Нищо, че живеея в къщата на баба ми.
1
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега дечицата от центъра ще пътуват до Люлин защото няма кой да наложи закона.Всичко се решва със затваряне на очите пред заварвното положение.Ето за това тази страна е велика.