"Елитни" първолаци в София: Всички на училище, но в кое?

Няма да има ученици извън учебната система, обещават експерти
Обновена: 19 юни 2017 12:31 | 19 юни 2017 12:07, Петя Славова
37

Няма да има първокласници извън учебната институция. Столичната образователна система предлага достатъчно места. Но може да има родители, които ще са неудовлетворени от училището, в което ще могат да запишат детето си. Понякога желанието не се припокрива с възможността то да бъде изпълнено.
Още по темата

Това посочи Ваня Кастрева, началник на Столичния инспекторат по образование в студиото на "България сутрин". И добави, че след втория кръг класиране на първокласниците се е разбрало, че в Столична община има над 1600 места.

Неин събеседник бе и Мария Минчева, директор на дирекция "Образование" към Столичната община. Тя отбеляза пред Bulgaria ON AIR, че проблемът се крие във фалшивите адресни регистрации.

"Проблемът с приема на децата не е в училищните ръководства, а във фалшивите адресни регистрации. Ние не можем да упражняваме контрол върху това. Това е извън нашите или на училищната администрация правомощия. Всички подобни оплаквания подаваме към прокуратурата", обясни Минчева пред Bulgaria ON AIR.

И уточни, че документите подадени от родителите се проверяват от училищната комисия, а в нея влизат и учители. Няма как един учител, поясни още тя, да провери и гарантира за истинността на адресното заявление.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
2
 
! Отговори
Мунчо преди 6 години
УРААААА!!!!!
32
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
До MenА ти дали съобщи в общината, че плащаш наем и се съответно настоя пред своя хазяин да покриеш и разхода за данъка, който ес дължи за идеален център в София - около поне 1000 лв.? Плати ли го, за да претендираш, че защото плащаш наемите на софиянци и ги издържаш, детето ти има предимство пред Софийските деца, чиито родители плащат по 1000 лв. данък, спрямо 20 лв. ср.год.данък в страната...?
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Men: ти плащаш наем, но преди с хазяина да прекрачите прага на общината се договорихте: ако питат какво казваме - ами казваме, че не плащаме наем.Защо ли, защото това си е % разход, който трябва да платиш. А хората, които плащат местни, не подоходни данъци в съответната община питаш ли ги? То и аз искам да плащам нищо, а да съм пръв на привилегиите, не само за школото на детето...ама не ме питат какъв концерт желая ;)
30
0
 
4
 
! Отговори
наглост до безкрайна преди 6 години
1. Основен критерий = постоянен адрес на поне 1 от родителите2. Реакция от родители: ми к'во от това и личната карта ще си сменя - няма проблем дори с общината....само мой приятел ще каже, че живея постоянно при него и личната карта си сменям...3. ... кой носи отговорност за спазване на правата на всички останали...?
29
0
 
2
 
! Отговори
защо не преди 6 години
1. Основен критерии: подадени данъчни декларации по община за 36 месеца назад - аналог на критерии 1 в сегашната система; доказва се с документ от общината;2. Отпадане на критериите за др. дете в училището, ако от учебната год. на кандидатстващото дете, братът/сестрата ще са в др. школо3. Микро райониране, гарантиращо че всяко дете по постоянен адрес попада в микрорайон на поне 1 школо в адм-я си район;
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
4. Подготв.група в у-щето - само, ако детето не е било прието в алтернативен вариант в съотв. община по пост.адрес на родителите - с което ще се избегне умишлено записване от родители, които могат да си позволят отглеждането на деца в дом. условия в полудневен режим (освен подготовка за у-ще, ДГ имат за осн. цел подкрепа на работещите родители);Критерии като други деца в училището сами по себе си дискриминират всички по-млади родители, които имат равни (ако не и по-големи задължения);
27
1
 
2
 
! Отговори
има как - критерии преди 6 години
1. Постоянен адрес с платени данъци от поне 1 родител 3 год. назад (логиката за изчисл. на месечните плащания за майчинство);2. При равен бр. точки по 1, да се прилагат социални критерии и след това допълнителни, като настоящ адрес съвпадащ с постоянния за същия п-од по т. 13. дете посещавало ДГ и детска ясла в същия адм. район за пълния период на обучение в яслена и градинска група;4. вж.следващите постове от има как
26
1
 
2
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Те/някои първолаци/ вече са извън системата, след като не са приети по постоянен адрес. А такива случаи в столичните училища след районирането колкото искаш.
25
0
 
4
 
! Отговори
Lan преди 6 години
22Ами не - средните училища вече са друга бира :)! Всъщност е малко мод'а с доста снобарщина, И голяма доза майчина истерия: "Въх, ако не учи моето гардже в 18-то, то аз не съм му дала най-добрият старт в живота!!!"
24
1
 
4
 
! Отговори
Аз преди 6 години
До MenЗа елитните частни училища е малко спорна работата- нали убиеца от Бориовата е плод на такова елитно училище.
23
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Да приемат децата по настоящ адрес, като адресната регистрация да важи три месеца и да се изискват бележки за последен платен наем, ток и вода при подновяване. На който не му допада кварталното училище да се премести
22
0
 
3
 
! Отговори
До 20 Лан преди 6 години
Не съм много в течение по въпроса, но ако е вярно, че само за 3 училища е борбата, единственото, което се сещам е, че това дава предимство след години, когато трябва да продължат да учат в средно училище и ако досега си учил в по-малките класове в същото училище, си с предимство за по-горните класове. Иначе пиша това, което се наслушах от колеги, чиито деца бяха първолаци в последните години и техните перипетии и защо избраха едно училище, а не друго.
21
1
 
11
 
! Отговори
Мислеща преди 6 години
Цитат от Марк Твен: "Никога не позволих на училището да попречи на образованието ми!"
20
1
 
2
 
! Отговори
Lan преди 6 години
19Ам, не си много прав, защото голямата борба в София е ТОЧНО за три училища :), а истината е, че дори в кварталните в Люлин го няма описаният от теб проблем!
19
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпросът е, не толкова да учи в "елитно" училище, а в училище, където няма едни дето не искат да учат и само пречат на останалите. Всички знаете кои са, но грешно разбраната политкоректност ни пречи да казваме истината.
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз подадох в 3 училища. Три поколения живеем зад до театъра Иван Вазов и никой не е имал проблем да посещава най-близкото училище. Останахме неприятно изненадани, като не го записаха в нито едно от трите. Лелките в Инспектората ни казаха, че са го разпределили в Обеля, нямало проблем с метрото ще стигаме за 20 минути.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ужас. Не стига, че няма деца, ами сега и това. В провинцията се бият да ги запишат в училище където няма от братчедите в класа, в София се бият за "елитни"...трагедията , демографска и просветна, е пълна
16
1
 
3
 
! Отговори
Lan преди 6 години
До Анонимен15:) Всъщност щеше да прилича на малко провинциално градче + държавни институции (в които така или иначе пак трябваше да има провинциалисти), но пък нямаше да има опера, балет, може би щеше да има едно кино, един стадион и един театър...евентуално :). Щеше да има поне 6 по-големи и развити града...едни такива работи. Метро - в никакъв случай :), една болница...кафенета и ресторанти - десетина-петнайсет...
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Аз си живея в родния провинциален град"Ехх, ако всички провинциалисти бяха като теб, нашата столица щеше да е едно прекрасно място!
14
0
 
7
 
! Отговори
Lan преди 6 години
12 В голяма грешка си! Проблемът не е мястото - децата могат да учат и на две смени. Проблемът е в липсата на учители! И е ОГРОМЕН!