УНСС наказва Медев? Министърът: Неуместно!

Трябва промяна в системата на висшето образование, заяви Красимир Вълчев
Обновена: 19 юни 2017 13:05 | 19 юни 2017 13:00,
36
УНСС наказва Медев? Министърът: Неуместно!
Снимка: УНСС

"Висшите училища винаги реагират, когато един такъв проблем стане публичен. Може би липсва нещо, за да реагират преди да стане публичен. Това е разговор, който трябва да проведем с тях. Има отговорност на академичните ръководства да запазят имиджа", заяви образователният министър Красимир Вълчев.

Още по темата

Според образователния министър е неуместно решението на ръководството на УНСС да накаже с предупреждение за изключване Кезим Медев, който във Facebook обвини професор от висшето училище в неправомерно провеждане на изпит.

"Това решение е неуместно. Не живеем във времената на традиционната институционалност. В днешно време нищо не остава скрито", заяви министърът пред Нова тв.

Освен това той коментира, че масовизацията на висшето образование е обща политика.

"Преди 1990 година в системата на висшето образование са приемани 30% от завършващите гимназия, днес над – 75%".

"След 1990 година мрежата се универсализира, профилът на висшите училища се универсализира, всички започнаха да образоват по неприсъщи направления. Повечето професионални направления, създадени след 1990 година, са с ниска оценка за качество и реализация", коментира още министър Вълчев.

По думите му в момента се работи по преструктуриране на приема и финансирането и настройване на системата да работи с по-малко студенти и по-голямо финансиране на един студент, но в зависимост с качеството на обучението и в съответствие с потребностите на пазара на труда. 

"За едно и също висше училище намаляваме финансирането за едно направление и увеличаване за други. Тази политика вече дава своите резултати", заяви Вълчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Студент преди 6 години
Най-тъпия университет на света.
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Утре Носи Съответната Сума = УНСС
27
0
 
8
 
! Отговори
Докова-търговката преди 6 години
Кой уронва престижа на УНСС - студентите или продъжните бабета като т.н. професорка, която се държи като у дома си и пригласящата и тлъста лелка от репортажа на Нова, която буквално заплаши репортерката с малоумния въпрос "комфортно ли се чувствате сега?". Некомфортно да се чувстват всички противни търговци, което създадоха образ на УНСС на място за алъш-вериш! И имат нахалството да се защитават един друг , защото краят на търговията се вижда. Министърът чу и видя - негов ред е с голямата метла!
26
0
 
4
 
! Отговори
До Това е практ.в СУ преди 6 години
Това е практика и в БАН.Въпреки мизерните заплати, там продължават да дават почти всички редовни докторантури на свои хора, а за да те зачислят на свободна докторантура, първо ще ти изкарат душата да им вършиш работата, с която да хабилитират свои роднини.Хората се чудят защо млади хора отиват там, при такова смешно заплащане? Ами защото там са под крилото на свако и бако, могат и да не работят и да взимат готови парички, макар и малко. Но може и да папат от проекти и преподаване на хонорар.
25
0
 
7
 
! Отговори
Що за наглост?!?! преди 6 години
До Завършил 1979гТочно така! Наказание заслужава ръководството на УНСС и всички ние, които плащаме данъци, имаме право да настояваме за това!УНСС получава пари от бюджета - от нашия джоб и ние сме в правото си да знаем, че там вилнеят "професори", които пишат тройки и четворки на студенти, предали празни листове! Някой пита ли ни дали сме съгласни такива хора да се разпореждат с парите, които даваме за образование на младежта?К.Медев имаше смелостта да ни информира и го наказват за това!
24
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Вълчев като ни тика тези 75% приети от завършилите гимназия да довърши и каже колко % от тях са реализирани професионално и колко от ония 30% са се реализирали тогава!
23
0
 
5
 
! Отговори
Завършил 1979г преди 6 години
Министъра да накаже ръководството на УНСС. Държавата да финансира малко необходими професии, обвързани с реализация в страната. Останалите - на пазарен принцип.
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Германия VS НРБ Стига този език бе , бил съм на Еразмус 1 година , в България трябваше да бъда 3 семестър.. Още не бях учил статистика и от анализа само основи .. А взех изпити по Машинно Обучение и Информацион ретревиал.. Има си кусури и там , на упражненията преподават студенти от които нищо не става.. даже се гаврят..
21
1
 
3
 
! Отговори
Германия VS НРБ преди 6 години
Германците не завършват "на време", защото ги кефят т.нар. "студентски права" - нисък наем и социални облекчения, което е добре дошло за нашего вечнаго студента. :) Впрочем от наще, който иска може да заръши дори по-рано, елементарно е НО трябва да ЗНАЕШ езика! Колко от отишлите имат DSH или DAF 2? Mмм??? Не може да сричаш на дойч и да си мислиш, че с английски ще ги врътнеш, не става. :)
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не познавам завършил навреме в Германия.. няма такива дори германците не завършват на време..
19
2
 
6
 
! Отговори
Германия VS НРБ преди 6 години
В Германия се учи много лесно, ако знаеш езика! Учил съм там и го казвам от опит, там самите преподаватели те връщат до откат докъто изстискат максимума от теб през семестъра, обаче та научават! Тук е корупция и идиотщина!
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Германия не може да завършиш навреме , бакалавърската програма е 3 годишна , трябва да е се примириш с 5-6 години .. Магистърска е 2 години но се взима за 3-4 години.. И ставаш на 30 години и освен като стажант, може да караш и 5 стажа най-лесния да си намериш работа за 10-15часа на седмица или елементарна работа като тестер в програмирането ти друга сериозна работа не си видял.. Трябва да чиракуваш максимално дълго време , система за основана на чиракуване.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам какви средни в Германия имат дреме ми на пътъра.. Но процента влезналите и завършили българи в Германски университети е същия като на германците.С Българска диплома над 5,00 можеш да влезнеш в всеки университет физика или инженерство.. По разказвателните науки - биология , икономика бизнес ще ти трябва по-висок успех.. И там младежите ги мързи да мислят.. гледат лесното и мекото.
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Към 6. В Германия още от много рано децата се селектирани, има много видове училища, но само след гимназия висше, а там влизат малцина. Така че в никакъв случай от един набор, 75 % не се озовават в университет, но има много гъвкави форми за аусбилдунг и имаш професия и най-вече работа.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пишат 3-4 нарочно да не вземете стипендии.. или да не ви хареса някоя американска фондация.. 5-6 са само за правилните хора.. Затова учете точни науки или инженерство там където има математика няма как ,, задачата е решена сметката е точна,.. негодниците и "правилните" хора отпадат.
14
2
 
6
 
! Отговори
Това е практика в СУ преди 6 години
Пракитка са ниските бележки в СУ 3 и 4 както допу се каза, за повече - само на "наш" човек! Така де - всички ли ще взимат стипендия или само "наще" хора, а има и "евро" стипендии, па и други облаги, що да ги даваме, като мое да ги делнем ммм?
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-добрия факултет е Физическия на СУ преподавателите са повече от студентите от 15 студента държавна поръчка то платено няма , вадят по 2-3 докторанти някои които защитават чужбина..
12
2
 
18
 
! Отговори
Чикън преди 6 години
Продължаваме да възпитаваме младите хора в България, че е срамно, и неморално да излезеш и да кажеш истината. Ако го направиш те чака наказание, мъмрене и порицание.Оставки на всички "наказатели" в УНСС!
11
2
 
9
 
! Отговори
Песионирайте ги бе! преди 6 години
Тея стари, болни и долни "професори и доценти", озлобени и нахъсани да съсипват и грабят трябва ДО ЕДИН да бъдат пенсионирани, а после, ако са кадърни - на хонорар и САМО със СИП-ове при наличие на повече от 5 ИЗБРАЛИ им предмета! Иначе шута! Няма да се оправи това висше докъто държат тези памперси на хранилка за да им вършат мръсната работа!
10
2
 
4
 
! Отговори
И в СУ е така! преди 6 години
Вие какво си мислите, че това им е практика, ако не дадеш кинтаж - ако ще да си за 10 по знания - няма да видиш повече от 3 или 4, а ако много знаеш, ще ти "загубят" някоя оценка, а може и "служебно" да загубиш парава. Такава мърсотия е при тея пияници, че просто не е за приказване. НИКОГА СУ, ако имате грам акъл - ТЕРМИНАЛ 2!