Уж да се избегне дискриминацията, а приемът за І клас на съд

СГС внесе протест срещу системата за прием в столицата
27 юни 2017 09:52, Петя Славова
7

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе протест в Административния съд против разпоредби от Системата за прием на ученици в общинските училища в столицата, приета от Столичния общински съвет през февруари тази година.

Проблемът според обвинението е фактът, че от една страна училищата бяха задължени да приемат първокласници по единни критерии, които важат за цялата страна. В същото време обаче при голям брой кандидати, всяко училище, по решение на Педагогическия му съвет може да приеме до три свои, допълнителни критерии, различни от общо установените.

Още по темата

"Налице е несъответствие в решението на общинския съвет, с което въвежда в системата за прием на първокласници наредбата на Министерството на образованието, която от своя страна предвижда организация на дейността в училищната и предучилищната област", посочи пред Bulgaria ON AIR Зорница Таскова, говорител на Софийската градска прокуратура.

Според нея критериите, зададени от Министерството на образованието, целят да гарантират равномерното разпределение на учащите в общинските училища, за да се избегне дискриминацията и да се ограничи възможността за концентрация на желаещите за обучение в конкретни учебни заведения, които предполагат съответно оставането на свободни места за първокласници в други.

"Проверката на Софийска градска прокуратура започна по повод конкретно постъпили сигнали. Ако съдът реши, че доводите за протеста ни са основателни ще прогласи нищожност на тази разпоредба от системата за класиране на ученици. Това означава, че те няма да се прилагат повече", обясни Зорница Таскова.

Нина Чанева, директор на 23 СУ, от своя страна коментира, че повод за изготвянето на правилата е наредбата, която предполага няколко критерии. А самото ѝ задаване към общините за изграждане на система за прием в първи клас изисква допълнителни критерии според спецификата на общините и училищата в тях.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
До ДетеТо същото важи и за детските ясли, в които уж се грижат аз на-малките деца, докато родителите им работят и нямат баби/дядовци да ги гледат с всеотдайна любов.Родители записват децата, уговарят се с яслата да им водят присъствие, докато бабите гледат децата. Защо ли? Защото дава точки за желаната в централните части на София детска градинка ;) и затова, няма места и в детските ясли.
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбира се, критерият е единен! 2000 лева в пликче за директорката. Не всеки обаче може да отговори на този критерий, защото не всеки може да намери ЧОВЕКА, през когото да предаде своя критерий...
4
6
 
1
 
! Отговори
мен преди 6 години
Защо ревете? Върнете се там, откъдето сте дошли. Там места има за всички.
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
побъркахте народа,бе ! образованието- задължително............но места за първокласници няма ! къде да ги пращат децата от захарна фабрика - на марс или венера? училищата - закрити. матури - преди първи клас,след 4-ти клас,след 7-ми клас , след 8- ми клас....стига,бе ! образование за безработни !....или за камериерки с више и 2 езика?
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
EDINSTVENIAT KRITERII E ---2-3-5 000 LV. PODKUP.
1
2
 
23
 
! Отговори
Дете преди 6 години
Горките родители,горките деца...Няма спокойствие за никой...Дори и децата не са пощадени...Какви критерии,какви класации...търси се работа на безхаберни чиновници-калинки...Да,забравих-горките учители...На децата от малки им се внушава ,че някои са по-,по-,най-...Спрете тази лудост...След седми клас да има изпити,критерии и класации...Но пощадете малките деца...класации за детска градина,как звучи само...ужас...От 1-ви до 7-ми клас училището дава основна база знания.Важни са кадрите, програмите