Мама на служба в МОН или общината? В 1 клас с предимство за децата!

Допуска се, че с предимство се приемат деца на работещи в държавната администрация
Обновена: 10 юли 2017 13:07 | 10 юли 2017 13:02,
37
Мама на служба в МОН или общината? В 1 клас с предимство за децата!
Снимка: архив, Булфото

Деца на държавни и общински чиновници имат предимство при класирането за прием в първи клас в някои от училищата в София. Това е установила Върховна административна прокуратура след произволно проучване на допълнителни критерии за класирането на първолаците.

Още по темата

От ВАП са оспорили разпоредбите пред Административния съд в София и са сезирали Комисията за защита от дискриминаця.

Допълнителните критерии са въвдени от педагогическите съвети на някои училища. Според тях се дава предимство на деца, чиито родители към датата на подаване на заявлението са на постоянен трудов договор в МОН, Столична община или държавната администрация.

Бонус класиране в първи клас има и за дете, на което един от родителите е държавен или общински служител в системата на образованието, общинската или държавната администрация. Предимство се дава и на дете на работещи в сферата на образованието и т. н.

От прокуратурата обясниха, че след като са започнали разследването са получили и още сигнали от граждани с конкретни твърдения за прилагане на подобни дискриминационни критерии. И тези изложения са изпратени на Комисията по дискриминацията по компетентност.

Според ВАП Комисията по дискриминацията не се е ангажирала достатъчно със случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еми те родителите чо цял ден бездруго нищо не праят по цял ден си бъркат в носа и се чудят как да прекарат простолюдието,че да могат да си легнат и заспят спокойно.И в крайна сметка за това са държавни слуители и затова и плащаме заплати за да ми служат само устава да се научим да си го изискваме.
30
1
 
8
 
! Отговори
Еха преди 6 години
Значи ги избираме за да не може нашите деца да бъдат приемани,а техните.Мале,Мале...То бива наглост,ама чак пък толкова.
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До JokoИзвинявай, но в общините от няколко години работят назначените от ГЕРБ. Отдавна всичко се подмени. Стига бля стари шлагери!
28
3
 
6
 
! Отговори
Joko преди 6 години
Отново превилегий за партийните членове.... Е, няма отърване от комунистическата напаст !
27
1
 
3
 
! Отговори
дк преди 6 години
така беше в късният соц, но в ранния е точно както го описвамявно сте от тези дето са яли бял хляб без опашки
26
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До dkАз не си спомням "простолюдието" да е купувало Типов хляб за храна,нито да е имало две опашки.Обаче го купуваха да си хранят животните с него.Не си спомням и някой да е ял черен хляб тогава в България.
25
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо да подпомогнат слабите семейства,те дават предимство и помощ на тези,които нямат нужда от това и дискриминират,подтискат децата!Безумието в тази държава е в излишни количества!
24
5
 
9
 
! Отговори
Mersi преди 6 години
К'ви сте Вие !?К'во ревете !?Така е било винаги, така ще бъде и за напред !Естествено е, който може плаща си и това е, тарикатите прогресират....На останалите им миришат краката!
23
0
 
13
 
! Отговори
бедния българин преди 6 години
още от много малки се учат , че с връзкарщина се успява.Няма страшно тях не ги мислете, те вече имат оредена работа в полиция, пожарна, община.От друга страна виждаме нормалния българин дето го грабят въпрсните хора отгоре, да робува за 500 лв по 12 + часа на ден да се прибира от работа с подпухнали очи , защото не си е доспивал с ДНИ.Да такова е положението в България. Тука остават връзкари дето са неграмотни и ***, НО мама и тати ги уреждат на държавна ясла :). Умните българи са далеко.
22
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как беше при комунизма? 1967 г. кандидатствах вув В.Пик.Класирането беше по бал. Когато излязоха списъците, всички тръпнщо се бутахме и четяхме имената на щастливците.Чета и аз и....От горе надолу:1. име...бал 4,002 ..................3,90и така до средата на списъка.След това започваха бал 6,00Моят бал беше 5,93...и бях трети от долу нагоре.Оказа се ч че първата половина бяха деца на активни, борци, евреи, гърци, партийни другари, милиционери и военни!ЕЙ ТАКА БЕШЕ ПО ВРЕМЕТО НА КОМУ
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малко групи са с привилегии. Да припомня, пред 1989 имаше привилегия за прием в училище и ВУЗ за деца на активни борци (дядовци осиновяваха внуци), учители, милиционери, военни, работници в определени производства. Виж, служители в общината тогава си търсеха връзки по обичайния начин...Ама пък всеки провинциалист дошъл в София, иска да живее на жълтите павета и децата му да са в известните училища, които покрай връзкарството увяхват.
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, СИМИТЛИ Е ЛЮБИМОТО ЗА ОТДИХ МЯСТО НА ПРЕМИЕРА-СЛЪНЦ.Е. ПРАВЯТ МУ РАЗНИ МАСАЖИ, МАНУАЛНИ И НЕМАНУАЛНИ.
19
2
 
16
 
! Отговори
БОРИСОВ Е КОМУНИСТ преди 6 години
ДУМАТА ПРЕДИМСТВО Е ОТВРАТИТЕЛНА.ТЯ ПОКАЗВА, ЧЕ ГЕРБ ТОЧНО КОПИРА БКП.
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в община Симитли и без висше образование работят в общинската администрация, а тия с висше образование са принудени да пътуват до Благоевград на работа.. Ама това е "Поли Апостолов"(така го нарича Цветан Цветанов-Пипона) - при него всичко е възможно!
17
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още в древността мъдрите хора са разбрали че когато народа на една държава е покварен то такава държава е ОБРЕЧЕНА да се загине.От 2009г насам такова разложение в обществото не е имало през последните 120-130 години.
16
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Платено образование и закриване на държавните и общинските училища, за да се премахне корупцията и който има повече пари ще учи а учителите ще останат само най-добрите и ще се махнат корупцията с частните уроци.
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди 1989 г. имаше конституция и чл. 1 за БКП, а сега няма и е корупция.
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не може всички да бачкат в МОН или общината.
13
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоест, върнахме и привилегиите от преди 1989, супер сме!Само да спомена, от всички съученици и състуденти, приети навремето с привилегии, ни един не прокопса.
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не стига,ч е ги хрантутим, а и децата ни ще изместват...