Джипове срещу студентство – а културата и образованието къде са?

Реигоналният патриотизъм доведе до множеството университети у нас
13 юли 2017 11:00,
33
Джипове срещу студентство – а културата и образованието къде са?
Снимка: архив Reuters

Някои български университети опират до нови техники за привличане на студенти, а именно предлагане на екскурзия, смартфон и дори джип на най-успешните кадри.

Меркантилното примамване на нови студенти по този начин не е родно откритие. Както Папата го формулира - има цялостна загуба и девалвация в ценностната система на обществото.

Още по темата

 

Това посочиха журналистът Мира Баджева и бившият министър на образованието Сергей Игнатов в студиото на "България сутрин".

"До 1989 г. основните ценности у нас са култура, образование, любов. За 93-та тези три бяха в дъното на класацията. Какво ли е сега?", риторично попита Игнатов.

Според Баджева покварата в студентските приеми се дължи на факта, че за географските и демографските мащаби на държавата ни има прекалено много университети, които пък се борят помежду си за малкото останали студенти.

"Регионалният криворазбран патриотизъм доведе до прекомерното количество университети за малка България, а именно 51", заяви тя.

А бившият министър на образованието допълни към изказването ѝ, че глобализацията е довела до невиждано съревнование между университетите.

"Хората, които записват учителски специалности като педагогика, филология, история и други, трябва да се стимулират като не плащат семестриални такси. Докато бизнесът не влезе активно в образованието и не започне да си поръчва специалности или да води за ръка студентите лошият диалог между двете среди ще продължава", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За съжаление няма зрелостници, те студенти в милиони измислени специалности искат да привличат. Защо се стигна до такава деградация във висшето образование, а и в образованието въобще.
6
1
 
4
 
! Отговори
Другият вариант преди 6 години
Ако искаш да си на научна длъжност в БАН или поне да направиш докторантура там, но нямаш необходимите връзки, тогава от теб чакат услуги и подаръци. Дали някой е подарил не много скъп модел джип не знам, но няма да се учудя, ако има и такъв. Няма да забравя какво се говореше за един от институтите. В периода на социализма на един му излязла около 10 000 лв аспирантурата там.Има и трети вариант. Работиш прилежно като млад специалист с малка заплата, с надеждата да направиш свободна докторантура.
5
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дълг на подобието на държава към населението е мигновено закриване на поне половината от сегашните лапачници на пари за нищо, които се наименоват ВУЗ.
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Джипове срещу студентство?!?!?!Това още нищо не е!!Очаквам финансиране на етноси за безплатно обучение поради липса на родени българчета,без да се гледа успех от диплома за завършено средно образование,ако има такава!!Може и направо с незавършено основно да ги приемат само да се попълнят бройко и да се усвояват държавните субсидии за образование!!
3
0
 
18
 
! Отговори
Скоро и в БАН преди 6 години
Вече трудно се намира млад висшист, който да се съгласи да постъпи в БАН на длъжност "специалист". Това означава да приеме заплата, за каквато работят чистачките. Но означава също и къртовски труд, за да работи по проекти, възложени на цял научно-изследователски колектив. Повечето от членовете на този колектив обаче са заети да обикалят страната, за да четат едни и същи лекции в 10-15 уж-университети и колежи. През това време някой трябва да им върши работата, за която получават заплати в БАН.
2
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Масово се отглеждат мамини синчета,които продължават да се толерират и в по-късна възраст.Меркантилността в BG няма край!
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
как къде... вътре в джиповете ви, културна батка с татуси, "завършил" "елитен" университет... е това ви е реалността