Учениците с оценка по социализация, възпитание...?

Синдикат настоява за промени в образователния закон
19 юли 2017 21:49, Анисия Иванова
14
Учениците с оценка по социализация, възпитание...?
Архив: Булфото

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" настоява в училище да се въведат оценки по "Социализация" и оценка "Възпитание и толерантност" с диагностичен характер, които да мерят основните компоненти на възпитание и социализация в началния етап на образование.

Наред с това задължително да има профил "Хореография", който да се добави в списъка с професии в профилираната подготовка, се посочва в становище от синдиката за законопроект за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищно образование /ЗПУО/.

Синдикалистите искат и едногодишен платен отпуск, при изработени 4 години от учителите, или година, която да се използва за квалификация и възстановяване на педагогическите специалисти.

От синдиката настояват от 2019 г. Министерството на образованието и науката да утвърждава един проект за учебник по отделен предмет за безплатните учебници, които се финансират със средства от държавния бюджет.

Трябва да се осигури време и финансов ресурс за квалификация на педагогическите специалисти - 2 процента от общия бюджет за квалификации, договорени в КТД и 96 академични часа, приравнени към 6 квалификационни кредита за атестационен период от 4 години за обезпечаване на добра квалификационна политика, предлагат от синдиката.

Според синдикалистите средствата, гарантиращи приоритета "Образование", трябва да бъдат осигурени от държавата. Затова е задължително в чл. 281 от ЗУПО да бъде фиксирано, че "Средствата от държавния бюджет за финансиране на дейности в системата на предучилищното и училищното образование се планират ежегодно в размер не по-нисък от 6 процента от БВП".

Достигането да стане поетапно до 2020 г., настояват от синдиката "Образование" и искат също изборът на директор на образователна институция да е прозрачен и професионален, без политически пристрастия.

В становището се посочва също, че българските учители не трябва да губят кариерните си длъжности при прекратяване на трудовите правоотношения и при смяна на работното си място.

В ал. 4 на чл. 227 педагогическите специалисти да запазват кариерните си длъжности до края на тяхната трудова кариера, при отработени 10 години при един и същ работодател, предлагат от синдиката "Образование".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
26 преди 6 години
Оценка по социализация!Това е прикритие на оценката на поведението,за което некадърните и мързеливи подкрепаджии мечтаят отдавна.Мислят си,че така ще накарат учениците да слушат глупостите им!
10
0
 
2
 
! Отговори
40г.учител преди 6 години
Тая дума толерантност я има само в народните БЪЛГАРСКИ традиции.....не можеш да я "наложиш" в опростачена общност или етност ....усилието е БЕЗСМИСЛЕНО.. пиша от горчив опит!?
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прекалено много се заляга в училищата на това да моделираме децата като възрастни хора. Трябва да се въведе оценка за детинщините им.
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откога толерантността, т.е. склонността да понасяш и игнорираш вредно чуждо въздействие, е измерител за качествата на личността? Това може да е ценност за работник на плантация, но живеем в съвсем друго време и е смехотворно и обидно да насърчаваме децата си да "толерират", каквото и да значи това.
7
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Социализиран значи - неграмотен роб..Социализиран учен Физик - няма такова животно , има чиновник негодяй..
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво представляват предметите за Социализация - икономика , философия , социология , Ключови Компетенции и др.. Утрепваш се учиш важните предмети математика физика , механика електротехника .. И накрая тези по социлиазацията ти пишат 2 или 3 да не вземеш стипендия.. Хората на Сорос винаги са със 6 на социлизацията .. Судентка от ТУ Мюнхен изкарала 1 година не е отпаднала , а прехвърлила се идва в ТУ София има 3-три по немски.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човечестовото не е измислило по добро образование от това на средновековните университети Маганаурската Школа и Университета Болония.. --- Тривлиоум , Квадрилиум.. Тогава хората са правили математически открития на 20г. които днешните студенти ги учат във втори курс на университета.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Социализираните хора не стават за инжнери и физици.. Социализиран значи скопен .. Социализираните са ненужни за Индустрия 4,0 .. Социализирания човек не мисли той е послушко и изпълнява закони и заповеди на началника.
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде сега пък тия! Работил 4 години , иска една година платен отпуск за да се квалифицирал????? А искате и клас прослужено време, щото уж сте по-добри, ако сте работили по-дълго???? Квалифицирането е процес, уважаеми, ежедневен процес. Да не отваряме приказка колко си уплътнявате работното време .
2
0
 
8
 
! Отговори
PD преди 6 години
Малко умие, до малко умие, мила моя майно ле,Консултант до консултанта.Работете с децата, стига сте ги оценяли.
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нема да изплашите ромите.