Парите за университетите – според качеството на обучение

Оценка за това ще идва и от бизнеса, заяви просветният министър
22 юли 2017 18:13,
27
Парите за университетите – според качеството на обучение
Снимка: Reuters, архив

Предстои промяна в системата за финансиране на висшите училища и държавната субсидия да се определя не толкова от броя на студентите, а от качеството на обучение и оценката за него от пазара на труда. Това коментира министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който направи първото си посещение във висше училище - Русенският университет. 

Станалите популярни напоследък предложения с материални стимули за студенти, които се запишат във висше училище, не противоречат на закона, но са далеч от образователната идея. Според министър Вълчев кандидат-студентите е добре да използват рейтинговата система на висшите училища, в която университетите са оценени по над 50 критерия. 

"Ако просто искат да си дадат парите и да получат диплома, ние не можем да ги спрем. Единственият инструмент, който има държавата, не е в периметъра на Министерството на образованието и това е акредитацията", заяви той, предаде "БНР".

Министър Вълчев допълни, че предстоят разговори с Националната агенция за оценяване и акредитация и един от въпросите ще бъде свързан с отговорността на акредитационния процес към репутацията на висшето образование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
везувий преди 6 години
частните университети не са университети, а място в което преподавателите забогатяват.С имена "нови", "свободен"," южен" ,"европейски" и т.н.пълна глупост.
24
0
 
1
 
! Отговори
Закриване преди 6 години
На всички измислени "университети" и "колежи" след 1989 г. В тях нивото е просто нулево, ако не и отрицателно. Благодарение на това и спада на студенти към нормалните ВУЗ-ове спадна до нула и обучението в тях. Ситуацията е като между гостоприемник и пaразит. Трябва някой с топки който да ги изреже тотално от клона, иначе те ще довършат и оглозгат държавата.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименШанхайската класация е най-точна , защото китайци учат в целия свят.. вкл. и Иран , Египет , Индия ,СА , Русия.. целия свят.. В Шанхайската класация единствено Физика в СУ е в топ-500 , или 301-400.. Известни университети са след СУ като Свободния Берлин , Уни Щутгард и др..
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 22 СУ е в ТОП -800 , Физическия Факултет - 301-400 , ТУ София , Немски Факултет топ-150 за Машинното и топ-300 за КТС , Френски Факултет топ 200 за електротехника
21
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В ТОП 1000 ЗА СВЕТА НЯМА БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ.
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами то си има международни организации занимаващи се с оценяване на университетите. Послвдно гледай класацията преди 5-6 години и СУ беше на първо място сред българските, но далеч зад университети в Индия, Бангладеш, индонезия и т.н
19
1
 
8
 
! Отговори
Ганчо преди 6 години
Глупости. Отново ще манипулират изследването и всички селски университети ще получат пари. Университетите в България трябва да са не повече от 10бр. Стига във всеки областен град университет раздаваш дипломи на поразия на малограмотни и некадърни висшисти. Не виждате ли, че вече няма какво да се обучава. Няма деца, а тези които са неграмотни но с голямо самочувствие без покритие. Елате да видите как не могат да напишат молба за постъпване. Пълна неграмотност с оценки получени по втория начин.
18
3
 
1
 
! Отговори
Ovirdjin преди 6 години
Abe koi e lud da hodi v bege unifersitet i posle da raboti v bege haos za 1, 98 begeleva za 60 minuti?!Zatui horata otivat da uchat v london, rom, paris, madrid, lissabon, athina, moskva, wien, verlin . A bg ucheni da odat da berat partakali i limoni v turkiye.
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ало, министърът на образованието, как ще скриеш статистиката? Ало, министърът на финансите, колко от таксите в СМГ отиват в черната каса? Ало, ДЪРЖАВАТА НА ТИКВИТЕ!? Някой разбира ли за каква огромна измама става дума? Дайте статистиката и да видим процентно съотношение на привтите с и без такси за предварителните и подготвителните тестове и задачи.Криете я, нали? Колко удобно.АБЕ ЩО НЕ ГЛАСУВАТЕ В ПАРЛАМЕНТА ЗАКОН ЗА РУСИТЕ КОСИ?
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не покажете статистика за 10 години назад, колко деца от СМГ са приети без да плащат за тестове и колко са приетите, които са си платили?Мутрата Тиквон ще каже ли нещо?Чудя се един ден НАШИТЕ МИНИСТРИ като се яват на съд пред Бог и истината излезе наяве...Ох, ще има плач и скърцане със зъби. ТОВА,ЧЕ СИ АТЕИСТ-САТАНИСТ няма да ти помогне. ИМА СПРАВЕДЛИВОСТ И АЗ Я ЧАКАМ.ВСИЧКИ Я ЧАКАМЕ. ДЪРЖАВАТА НА ОБРАЗОВАНИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ.
15
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АЗ ПРЕДЛАГАМ ДА ПРОМЕНИМ НЕЩО В ТАЗИ ДЪРЖАВА. НЯМА ДА ПЛАЩАМЕ Д***НЪЦИ 2 ГОД. ДОКАТО НЕ ЗАБРАНЯТ ВСИЧКИ ТАКСИ В УЧИЛИЩАТА, ГИМНАЗИИ И УНИВЕРСИТЕТИТЕ.Да приемат закон за "частните уроци". Вземеш ли пари за това, че учиш или гледаш деца, ученици, гимназисти... ЗАТВОР!Да увеличим заплатата на учителите.Да увеличим часовете им за подготовка на учениците.НЕКА ДАДЕМ РАВЕН ШАНС НА ВСИЧКИ!НЕКА ДА ИМА ДОПЪЛНИТЕЛНИ УРОЦИ ПО ЖЕЛАНИЕ И ДЪРЖАВАТА ДА ПЛАЩА, А НЕ МУТРИТЕ.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предния тъпизъм_ на МОН, как един кравар бизнесмен с образован в селското училище ще оценява университетите. Бизнесмените по правило са хитри малоумници_, които купуват и продават човешки ***. Малумие ^2 оглавявано от МОН! Скоро всеки умен човек уважаващ себе си ще избяга от тая държава!
13
1
 
4
 
! Отговори
МУТРИ-бели якички преди 6 години
Колко пари дадохте ,за да влезе детенцето Ви в СМГ София?Казват си: "Ще платя 3 бона, за уроци в СМГ. Ще назубка задачките и току виж станал математик". Дете на бедни родители, разбиращо от математика не може да влезе, защото не е платило за предварителните тестове, които показва какви типове задачи ще бъдат дадени. Оказва се, че СМГ има големи ОБОРОТИ от такси за нещо, което всички българи плащаме - образование за нашите деца.УЧИЛИЩА, УНИВЕРСИТЕТИ, ФИРМИТЕ.ВСИЧКО СЕ МЕНАЖИРА МУТРЕНСКИ.
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата нарочно създава негодни вишисти, да не могат да избягат на запад даже и в Русия няма да ги вземат , За магистър в Германия се иска примерно 20-30 кредити по матемаика.. 10-15 теоретична информика , 10-15 техническа информатика - информатика в технически унивеситет..В ТУ Варна програмите за инженери са с 14-кредита математика.. ТУ Дрезден за всички специалности искат 25-30кредита математика..
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Толкова много висшисти, пък за нищо не стават...
10
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
50% от младежите са завършили - икономика , администрация , психология , политология .. В Германия този процент е 25% ... И в Германия също икономистите трудно намират работа..То е ясно още преди да учиш икономика , че ще си телефонист или магазинер.. И пак ходят да учат икономика понеже за нищо не стават.. И после на всичко им е криво защото не са станали началници , а магазинери , крив им е Хан Аспарух , комунистите , БАН , образованието и държавата.
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При нас не е важно, университета какво ще подготви, а да има студенти и да не останат преподавателите без работа. Иначе идат ли в политиката още по-лошо.
8
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българските младежи са калпави , мързи ги да учат , избират най-лесното и мекото - икономика , психолохия , администрация , политология , все едино са милиардери и няма да работят никога през живота си , а ще бъдет началници.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как в Германия могат обединявват и променят университети.. Примери има много от няколко универистета и висши училища правят нов университет..
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И сега какво, тези с по-некачествено обучение никога няма да могат да го подобрят поради липса на средства.