За емигранти: МОН с дистанционно обучение по български

Имаме над 300 училища по света, в които учат над 13 хил. деца
Обновена: 26 юли 2017 18:19 | 26 юли 2017 18:12, Веселина Йорданова
2
За емигранти: МОН с дистанционно обучение по български
Снимка: БТА, архив

Просветното министерство работи за въвеждане на дистанционно обучение по български език и литература, за да може повече деца от различни краища на света да го научат.

"Днес имаме над 300 училища по света, в които на 3 март, 24 май и 15 септември се чува българският химн", заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в приветствието си към Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ), която празнува 10-годишен юбилей.

По думите му дистанционното обучение ще е възможност за онези деца и ученици, където няма голяма българска общност и училище, също да усвоят езика.

"Все по-голяма част от българите ще живеят зад граница и ще се увеличават. Най-малкото няма да намалява склонността към пътуване. Все повече хора ще искат да се върнат обратно в България и да знаят български език. Това поставя предизвикателства към нас да развиваме политиката", посочи министърът.

За неделните училища вече има адаптирани учебни програми по български език и литература, разработени съвместно с АБУЧ и СУ "Св. Климент Охридски". Красимир Вълчев съобщи, че предстои утвърждаване и на нови програми по история и география на България за училищата в чужбина.

Министърът на образованието и науката изрази подкрепа за усилията за признаване на българския език като матуритетен, особено в страните, където имаме големи диаспори. Той посочи, че започналата през 2008 година политика на подкрепа на неделните училища от държавните институции трябва да продължи с увеличаване на бюджета и финансирането всяка година. 

В днешния глобален свят, в днешното световно общество във все по-голяма степен нашата родина ще бъде обединена от нашия език и култура, убеден е Вълчев.

Благодарение на учителите в българските училища зад граница 24 часа в денонощието на всички континенти в 40 държави от новата учебна година 13 334 деца ще учат български език, посочи зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Pandov преди 6 години
Tova ministterstvo, kakto i oste 12-13 ministerstva sa za zakrivane...polza nula.
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно ще дойде деня, в който български само емигранти ще говорят чист български език. На другите не им и трябва, защото така или иначе няма да се разбират с околните.