Новата учебна година идва... и с по-дълги ваканции за учениците

Те ще приключат учебните си занятия с една седмица по-късно
27 юли 2017 19:12,
16
Новата учебна година идва... и с по-дълги ваканции за учениците
Снимка: visualhunt.com

От Министерството на образованието и науката предлагат по-дълги ваканции за учениците. Графикът предвижда почивки в почти всеки месец.

Ваканциите са традиционните – есенна, коледна, междусрочна и пролетна, но са малко по-дълги от ваканциите през миналата учебна година, съобщиха от МОН.

По-дълга есенна, по-дълга коледна и по-дълга пролетна ваканция ще ползват всички ученици от I до ХI клас. Така те ще бъдат задържани по-дълго в училище и ще приключат учебните си занятия с една седмица по-късно.

Промяната не увеличава броя на учебните им дни и часове, а е в резултат от по-дългите почивки през годината.

Създадената обществена нагласа за провеждане на държавните зрелостни изпити преди 24 май налага графикът на учебното време за учениците в ХII клас да е по-различен, като за тях ваканциите ще бъдат по-кратки от тези на останалите ученици, с изключение на междусрочната ваканция. За дванадесетокласниците тя ще е по-дълга с един ден.

Националното външно оценяване в VII клас и държавните зрелостни изпити на дванадесетокласниците да се провеждат на различни дати, предвижда Министерството на образованието и науката.

Провеждането на двата изпита в различни дни ще е облекчение и за учителите, които трябва да се справят с по-сложната организация за матурите, които се провеждат на модули.

Предложените дати за изпитите от националните външни оценявания са максимално късни, за да се усвои повече учебен материал, както настояват и родители, и учители. В същото време е предвиден разумен срок за проверка и оценяване на изпитните работи и за спокойно приключване на училищните дейности.

По-късната дата за изпита по български език и литература от националното външно оценяване за седмокласниците дава възможност за провеждане и на държавните изпити за степен на професионална квалификация в същия ден.

Министерството на образованието и науката предлага и проект на график за учебното време и за ваканциите през учебната 2017-2018 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
34
 
! Отговори
Kristiqn2005 преди 6 години
Тезихоранеса на мястото на сегашното поколение.мисля че и те щяха да искат по дълга лятна ваканция зада не стоят в класната стая и да се потят до 6 юли вместо да играят навън (и ако все още някой от от министерството на образованието и науката не е разбрал ние сме деца и не сме antisotialni като тях ние трябва да излизаме навън и да играем, а и да не забравяме,че те ще ни държат вътре в класната стая докато навън е средата на лятото и е 40 градоса изобщо кой е успял да си помисли такава глупост
14
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бе я направо ги закривайте тия училища! На политиците умни хора не им трябват, пък и самите хлапета не щат да учат, така че какво само хабите пари от бюджета за глупости?! Вместо това с празните сгради може да направите чалготеки и да разигравате томболи с награди като силиконови цици или запис в Пайнер. Пък ако случайно има някой и...т, който иска да учи, той да си плаща за частно училище.
13
1
 
33
 
! Отговори
Вълчо Даниелов преди 6 години
До Анонименабсолютно сте прав - тез акъл нямат, амта зимата три дни парното ще топли стаите само на 12 клас
12
2
 
40
 
! Отговори
някой преди 6 години
От 1917 година учениците започват училище на 15 септември и свършват до 30 юни.Кой сега реши,че трябва да учат до 6ти юли?...Пълно безумие...това не е никаква реформа...На реформаторката Кунева някой последовател.
11
0
 
33
 
! Отговори
Да преди 6 години
Училище ненужно.
10
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези пак ни бълбукат. По-дълги ваканции, ама друг път. По-дълга е само учебната година ...Децата ни не са пирони, но как да го разберат чиновници, които са виждали деца само на картинки...
9
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
поредната тъпня.На кого е нужно по-дълга есенна и междусрочна ваканция.Също и да завършват една седмица по-късно при положение че по това време са първите напъни на лятото да се представи подобаващо и в училищата не се живее от топлина.Тази година пък ваканцията грипна вълна.Еми аман .Направете онлайн обучение , ама като се махнат учебниците нема отде некои хора да папат парички.
8
0
 
45
 
! Отговори
сб преди 6 години
Браво, брависимо, учудисимо, прескимбичисимо, лакардийчисимо, пустословисиймо,...Е, това се казва - РИФОРМИ!!! На печелившите - честито! На мислещите - жална им майка!
7
3
 
38
 
! Отговори
Петър преди 6 години
А кога ще спрат да тормозят детето ми?
6
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудят се само коя от коя по-голяма глупост да измислят, а качеството на образованието с нищо не се подобрява и не сме на дъното, а под дъното. А пък като се има предвид, че след някоя година ще има и недостиг на кадри, но не само локален, както казва министърът, а национален, направо с разпада в образователната система - като един от стожерите на модерната правова държавата, ще се разпадне и самата държава. И тук е мястото на учителите, а и на преподавателите във ВУЗ да се съпротивляват.
5
1
 
41
 
! Отговори
пери преди 6 години
Направо ще преучат.
4
6
 
35
 
! Отговори
Алекс преди 6 години
До График за МОНАбе ти добре ли си? Кой има 3 месеца отпуска за да 'почива с децата' си. Говориме за една седмица ... в цял свят е така освен в комунистическите страни.
3
2
 
45
 
! Отговори
График за МОН преди 6 години
МОН прави графика за себе си, а не за нас.Децата имат родители и те искат да почиват/летуват заедно с децата си поне докато те завършат 7/8 клас.Родителите, работодателите правят графиците за отпуските още в края на есента до м.декември. Но на МОН не му пука, че ние искаме да съгласуваме отпуските и с децата си.За МОН не съществува друга година освен учебната.
2
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За 12. клас зимната и пролетната ваканция - абсурд. Не стига, че са последна година, ами и ще "учат" повече за Коледа. Ами ИКОНОМИЯТА НА ГОРИВОТО през зимата. Където 5 там и 25 паралелки, отоплението е необходимо. КАКВО СЕ ПЕСТИ?
1
2
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И по-къса лятна....Та за какво да се радват - че в жегите вместо на плажа, ще са в клас!