Училището – все по-дигитално. Ще се промени ли ролята на учителя?

Раниците ще олекнат, нищо няма да може да се скрие
10 авг 2017 15:17,
9

Дигитализацията започва да се прокрадва все повече в училищната среда. Редица учебни заведения премахват хартиените дневник и бележник и ги заместват с Интернет базирани такива.

"С дигитализацията, целият образователен процес се улеснява неимоверно много. Но това довежда със себе си и друга важна промяна – смяната на ролята на преподавателя. Тъй като информацията е много по-достъпна до родители и ученици, учителят трябва да се премени по-скоро в образа на ментор, отколкото последна инстанция на истината", отбеляза PR-експертът и преподавател Александър Христов пред Bulgaria ON AIR.

Според блогъра Мария Пеева дигитализирането на учебния процес значително улеснява родителите в това да следят отблизо развитието на децата си.

"Скриването на слаба оценка или отсъствие от час от родителя вече ще е почти невъзможно, тъй като ще имаме директен достъп до online-дневника. Ще можем по-лесно да следим за домашни, списъци с книги или предстоящи екскурзии", посочи тя.

По нейни думи следващата стъпка в дигитализацията би била да се намали значително тежестта на раницата на един първокласник като всички учебници и помагала се пренесат на таблет или друг електронен носител.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: училищедигитализация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да трябва всеки плаща данъци лицензи и патенти по тоя повод за програмките в евросъюза вижте какво става дават но не на всвки защо защото едни казали ние сме организации попитах какво е това отговора бе само те били господа лицензирани питам аз фирма без лиценз и патент има ли бе какво плащаме в общината данъци или некои са зели да правят каквото си искат дефакто плачат за там де им е мястото аз лиценз и патент и данъци плащам всяка година бре
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки ученик да бъде онлайн в клас, да не се пишат отсъствия. Онлайн изпитване, проверка на класа по фейсбук или скайп. Пише си кой е онлайн. Отсъствия за тези, които са оффлайн. Ще се промени ролята на учителя в интернет бот, който може да върши неговата работа. Учител, с главно "У", става Учителя Гугъл, както учителя Дънов.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много сте назад бе а аз си мислех че отдавна не ходите в училище и нямате учители. Тук в чер.ната държава преди 20 години въведоха компютърното обучение. Седиш си вкъщи включваш компа и приемаш уроците за деня. Когато ги научиш ги изпращаш пак по компютъра до проверяващи инспектори и ако нямаш грешки получаваш добра оценка. Няма училища няма учители няма директори няма чанти учебници и тем подобни щуротии. Да но тук е чер.на държава затова са напред с матреала а вие сте бели затова сте назад!
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отличен (6) за красиво цъкане в първи клас.
5
0
 
10
 
! Отговори
Ха Ха Ха преди 6 години
Не се заблуждавайте! Скоро няма да разкарат учителите, бумащината няма да намалее, даже ще се увеличи заради електронните дневници.За отсъствия и двойки да не говорим-на никой не му пука, важното е отрочето да завърши. Ролята на училището като среда за социализация, възпитание и спазване на дисциплина отдавна я няма благодарение на делегираните бюджети, та приобщаващото образование и на некадърните директори.
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жестоки съкращения на учителски места и дистанционно без нужда от скъпи сгради и парно.
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
отново хора, които нямат представа от образованието коментират нещо, което в повечето училища е направено преди 3-4 и повече години. поне можеха предварително да разгледат няколко училищни сайта и да видят, че едневника се използва и не се чака мон да реши хартиените дневници и ученически книжки да отпаднат. не е вярно че намалява писарската работа на учителите - само се заменя един носител с друг. а някой интересува ли се как ще се използва едневника за връзка с родителите на ромчетата?
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дигитализацията е дегенерация ..
1
1
 
9
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Защо PR-експерт и блогър трябва да се правят на компетентни по образованието?