Скрининг тестът за 3-годишните - с неточности

Синдикалистката Янка Такева иска да се преработи
13 авг 2017 22:30, Петя Славова
17
Скрининг тестът за 3-годишните - с неточности
Снимка: архив, Reuters

 Скрининг тестът за 3-годишните деца е с много неточности и трябва да се преработи. Това каза председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) към КНСБ Янка Такева за въвеждането на тестове за 3-годишните деца в детските градини.

Още по темата

"Аз го разгледах и има много неточности. Затова ще препоръчам на МОН хората, които са работили по тези тестове и по наръчника за това как учителите в детските градини да извършват този скринингов тест, да го преработят. Ще дам пример – нарисувани са няколко триъгълника, кръгчета и квадратчета. Въпросът е: "Познай кои фигури са еднакви".

По какво да ги познае? По цвят, по форма, по големина? Ако детето каже по цвят, ще познае. Ако каже по форма, пак ще познае. Ако каже по височина, също ще познае", обясни Такева.

По думите й няма конкретен въпрос, което може да обърка самото дете и съответно да се създаде предпоставка, че то не отговаря правилно на въпросите. "Да не говоря за наръчника, който е пълен с въпроси. Например: "Когато отидете на гости, Вашето дете стои ли до Вас или си играе около Вас, или тича около масата, на която сте седнали, или тича по стаите?".

След това няма измерими критерии какво показва това. Този въпрос какво показва? Има големи неточности. Аз разбирам, че по европейски програми съставителите са взели достатъчно пари, но да го направят така, че да бъде ясно, точно и измеримо", допълни тя.

Според Такева тестът трябва да бъде поднесен на детето под формата на игра от учителя. "Плюс това на три година и половина детето е още малко. Една голяма част от днешните деца, особено момчетата, проговарят на по-късна възраст – на 3 г. Ние на три години и половина ще им правим скрининг тест. Бабите и дядовците вкъщи са го направили – детето е посочило лампата, патето, Кума Лиса на картинката и т.н.", добави още Янка Такева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
реалист преди 6 години
До АнонименСъгласен!Ще се дадат едни пари на куп психолози, социални работници. педагози, логопеди и пр, които в момента не са особено търсени и нямат работа.
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Eдна голяма част от днешните деца, особено момчетата, проговарят на по-късна възраст на 3 г."А защо? Дали защото се отглеждат от таблета? Дали поради съдържаниети на живак във ваксините? Къде е проблемът?
15
0
 
2
 
! Отговори
хе! преди 6 години
детенце, татуирано като хамалин (докер) от моето детство.
14
0
 
5
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Скринингите на 3 год., на 7 и каквито ще да са можете да си ги ......там дето слънце не огрява .... Особенно когато се правят от калпави специалисти и учители ....
13
0
 
7
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Какво показва въпроса дали тича около нас или стои до нас ... Ами показва дали детето е отворено , енергично . Каквото трябва да бъде. Ест. че ще тича . Това му е работата - да опознава .Пак са взели едни пари от МОН и сега се топят едни други . Не забравяйте че накрая всичко се отразява върху децата и родителите им !
12
8
 
7
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Детето на 3 години няма знание за еднакво и различно , цветове , форма и големи . Тези неща се формират в по - късна възраст и не случайно ги има в теста за училищна готовност . Т.е при 7 годишните !!!!! Това че въпроса е открий еднаквите , се има в предвид еднаквите , по двойки , а не по цвят , размер и т.н но г-жа Такева много разбира на затова и коментира ...
11
1
 
4
 
! Отговори
Социолог преди 6 години
Теста ще е колко редки са му акитата ли ?
10
1
 
8
 
! Отговори
ДОЙЧЕ преди 6 години
Айнщайн до 4 годишна възраст не е говорил дори.Смята ли го за ***...
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пазете децата от специалистите!
8
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По голяма простотия от това да квалифицираш три годишни деца не бях чувал. Всяко дете е различно и с различни възможности. Няма как да ги вкарате в матрицата, колкото и да опитвате.
7
0
 
14
 
! Отговори
men преди 6 години
на целия парламент и целите партийни централи скрийнинг за дрога, шизофрения и психопатни отклонения да видим какцви юруди ни управляват. да почнат от баце сфинету да видим как дига самолетчето за сфинетка и се мисли за супермен след две линиеалчета и после по ред на номерата.
6
1
 
37
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Скрининг и после какво? Ще отделят по-специално внимание на детенце в нужда или ще дамгосат някое като ***, примерно защото се притеснява и не отговаря правилно на глупаво скроени тестове?
5
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единствената разумна причина която виждам за тези "скрининг" тестове е да се "усвоят" едни пари. И мога да кажа че за над 20 години преход "усвояването" на пари е едно от малкото неща които стават успешно. До толкова е успешно че някои хора натрупаха милиарди въпреки че България е малка и не особено богата на ресурси страна.
4
0
 
26
 
! Отговори
Fuck you,Boyko! преди 6 години
Ако детето не обикаля около масата,а стои на едно място /или обратно/,какво ще означава това според болните ви мозъци?Че дедето е бавноразвиващо се?Едва ли повече от вас всъщност,т.емерути н.ещастни.
3
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаха, затова децата ми учат в чужбина, детството е за игра, истинското учене започва след 7ми клас в нормалните държави! Те ще правят тестове за бебета и от детската градина ще тормозят децата с глупости?!?!
2
0
 
35
 
! Отговори
Надето преди 6 години
Нека първо властимащите се подложат на психотест и тогава да прилагат г.лупостите си върху малките деца.
1
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да питам тези които измислиха теста, на вас правен ли е тест да ли сте психично нормални? Или скоро ще искате и тест за бебета на 1 година дали акат правилно или дали могат да смятат.