План предвижда: Образователна интеграция за 15 хил. ромчета

За учене през целия живот: Стажове и обучения по време на работа
30
План предвижда: Образователна интеграция за 15 хил. ромчета
Снимка: архив, Ройтерс

Подкрепа на 15 000 деца от етнически малцинства, които ще бъдат включени в мерки за образователна интеграция в предучилищното образование. Това предвижда Планът за действие за 2017 г. в изпълнение на Националната стратегия за учене през целия живот, приет от правителството.

За повишаване качеството на училищното образование и обучение ще бъдат осигурени за безвъзмездно ползване познавателни книжки за 100 000 деца от задължително предучилищно образование, учебници и учебни помагала за 250 000 ученици от I до IV клас, учебници за 150 000 ученици от V до VII клас, както и учебници и учебни помагала по специалните учебни предмети за 200 ученици с увреден слух от I до IV клас.

На 1100 ученици с изявени дарби от държавни и общински училища ще бъдат предоставени стипендии, за които от държавния бюджет са осигурени 1 800 000 лв.

Основният фокус ще продължава да бъде развитието на професионалното обучение в работна среда, включително чрез организиране на стажове в предприятия по време и след завършване на обучение.

Повече от 1760 безработни, предимно младежи, ще бъдат включени в стажове или в обучения по време на работа. Очаква се да бъдат създадени 350 нови учебно-тренировъчни фирми, а броят на учениците, участващи в дейности по практическо обучение в реална работна среда, да достигне 8000 души.

Достъпът до висше образование ще бъде гарантиран с осигуряване на 2400 нови кредита на студенти и докторанти по Закона за кредитиране на студенти и докторанти, както и чрез система от стипендии за успех и за специални постижения.

Развитието на възможности за неформално и информално учене ще бъде насърчавано чрез участие на 400 младежи в доброволчески дейности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
смях в залата преди 6 години
***, госпожа Петрова.
22
0
 
4
 
! Отговори
realist преди 6 години
Хубаво, че ше ги интегрирате в училище, ама после в реалния живот никой работодател не ги взема във фирмата си на работа.
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 23 - правилно!!!10 години ги интегрираха в световен мащаб и какво??? Нищооооо!!!То се интегрира нещо дето го има а това хора ли са???
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А УЧИТЕЛИ НАМЕРИХТЕ ЛИ? ЩОТО НЕЩО СА ДЕФИЦИТНИ.
19
0
 
4
 
! Отговори
поправка преди 6 години
Колите да се чете Молите, че да не разкарваме Гдбоп за няма нищо.
18
0
 
7
 
! Отговори
луди преди 6 години
Как пък вече не свърши тая интеграция вече. Колко още десетки години ще ги колите да учат и работят? Спираш всички помощи и те сами ще се доинтегрират.
17
1
 
22
 
! Отговори
По-практично, моля! преди 6 години
Финансова помощ, жилища, други бонуси - всичко това бъде насочено към семействата, съставени от градивни личности, за да бъдат поощрени да създават повече деца. Това е в полза на обществото, защото децата на такива семейства в бъдеще ще носят държавата и нацията на гърба си.Разумните управляващи правят невъзможен животът на онези, които са свикнали да бъдат търтеи и тунеядци. Да бъдат обгрижвани и глезени с материални блага подобни хора е престъпление спрямо човечеството!
16
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига вече наливане в каца без дъно!Ефектът е нулев.При тези същества морковът на помага, но тоягата има ефект.Колко пъти да повтаряме, че за тях са нужни крути мерки - да се направи така, че за тях да няма мира, да няма хляб, ако не учат или не работят. Те да се стремят да работят, да изпълняват норми, а малките да се стремят да получават високи оценки, защото иначе ще има строги наказания и глад! Те от друго не разбират.Ако не им харесва, да си търсят друга държава!
15
0
 
18
 
! Отговори
В случаите,при които преди 6 години
има нужда от допълнителна педагогическа работа с някои деца, родителите да поемат разходите. Ако нямат пари, ще отработват. Тогава бъдете сигурни, че през следващата учебна година ще имат грижата децата им да учат съвестно, а не само да посещават училището, за да вземат безплатната храна, давана там само на тези от малцинството.Стига вече отрупване с подарени блага! Това няма резултат, освен дето създава у тях представата, че вечно някой им дължи нещо!Нека да разберат, че те са длъжниците!
14
0
 
12
 
! Отговори
anon преди 6 години
Някой пак ще се нагуши за сметка на ***.
13
0
 
14
 
! Отговори
Бръчи преди 6 години
На твоите,ще спрат детските че имаш високи доходи..
12
0
 
25
 
! Отговори
Онзи преди 6 години
Вчера- новини за безплатно, лятно училище за малките сиваци. Днес- интеграция ,пак за тях. Нещо за моите деца ?!?
11
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно за толкова години властта не разбра,че това е кауза пердута.Или добре го осъзнава,но трябва да бъдат похарчени едни пари за едни хора,които не искат нито да учат,нито да работят.
10
0
 
30
 
! Отговори
Хех преди 6 години
Дали правилно разбрах, че тези помагала, кредити и т. нт. безвъзмездни благинки ще бъдат отпускани НА ЕДНА ЕДИНСТВЕНА ЕТНИЧЕСКА ГРУПА като бъдат дискриминационно изритани всички ОСТАНАЛИ ЕТНИЧЕСКИ групи в България с което ще се нарушат куп гарантирани конституционно права на 3/4 от населението на България??? Дали наистина това "правителство" ще посмее да извърши и това престъпление пред целия свят??? Ние останалите 3/4 от населението имаме право само да плащаме тези благинки май....!
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те преминали на турския сателит и ние се чудим що не плащат плащаме ние
8
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един българин се нуждае от безплатно образование безплатен интернет кабелна и сателит а ние ще подпомагаме ромите
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ше зема да си зема некоя ромка тия явно не мислят с главите место българите да подпомагат стимулират те подпомагат ромите това нее държава
6
0
 
23
 
! Отговори
Trolland Dump преди 6 години
"Не пишат колко трябва да се бръкне българина, за да ги обучи."Пишат. На 1100 ученици с изявени дарби от държавни и общински училища ще бъдат предоставени стипендии, за които от държавния бюджет са осигурени 1 800 000 лв. За 15 000 ти си смятай. Общо става въпрос за едни 30-40 милиона лева. Вероятно ще ги пишат стотина, за да има какво да "усвоят" по познатия вече начин. Реално ако се похарчат и 10 милиона, пак ще е добре.
5
0
 
21
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИЙ преди 6 години
Какво, тия ще са с белите българчета в училищата ли? Ужас..... Да ги обучават отделно където няма българи.....
4
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изгониха половината българи, тея които останаха, повечето нямат възможност да гледат деца ... та бъдещето е в ромите.