Завърнали се българи: Можем да повлияем за промените!

Мариана Ханъмова и Петър Бояджиев в ефира на Bulgaria ON AIR
16 авг 2017 11:30, Анисия Иванова
64

Рекламистът Петър Бояджиев завършва образованието си във Великобритания, като на Острова и в Германия натрупва трудов стаж, но е решил да се върне в родината си. Запитан защо е избрал България за професионалното си развитие, гостът на "България сутрин" отговори: "Имам какво да дам на страната си. Тук можем да се развием, има какво да направим в полза на обществото ни. Интересно е не там, където всичко вече е развито, а където тепърва можеш да повлияеш за някакви промени", убеден е Бояджиев.

Пред Bulgaria ON AIR той допълни, че 50% от колегите му от университета в Англия са се върнали в България. Според него успехът не е въпрос на финанси, а на лична нагласа за какво се стремиш и, докато даваш позитивен пример и имаш такава нагласа, то това е достатъчно.

На 5 септември в София ще се проведе 10-то юбилейно издание на форума "Кариера в България. Защо не?", който се провежда под патронажа на Европейския парламент.

Идеята на инициативата е да информира българите, придобили опита си в чужбина, каква е бизнес средата у нас и какви са възможностите им за кариерно развитие и в родината.

По думите на организатора на "Кариера в България. Защо не?" Мариана Ханъмова бизнес средата в страната се подобрява.

Според анкетни проучвания, дело на Форума, се наблюдава тенденцията все повече българи да се завръщат в родината - над 50%, в сравнение с преди 10 години.

"Българските работодатели също предлагат конкурентни условия за развитие. Тук заплащането е по-ниско, но стандартът на живот, който успяваш да си осигуриш с тези пари е несравним, защото една сума не значи нищо, съпоставена с разходите, които имаш", посочи Ханъмова.

Тя отбеляза как израстването в една компания в чужбина отнема от 5 до 10 години, докато в България това се постига много по-бързо.

"Това за младите хора е изключително добра възможност, която им позволява да са конкурентоспособни навсякъде по света", заключи Мариана Ханъмова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
Читател преди 6 години
Късно е, либе, за китка.
57
1
 
1
 
! Отговори
ХАЙДЕ! преди 6 години
ТРЯБВА ДА СЕ ВЪРНАТ МЛАДИТЕ, КОИТО СА УЧИЛИ В ПРЕСТИЖНИ УНИВЕРСИТЕТИ, НЕ В БЪЛГАРСКИТЕ ХМ...ДА НЕ КАЗВАМ КАКВИ.ДА СЕ ВЪРНАТ И ДА ПОЕМАТ УПРАВЛЕНИЕТО НА СТРАНАТА И ДА ИЗМЕТАТ ТАЗИ ГРАНЯСАЛА ШАЙКА, КОЯТО СЕГА КРАДЕ В НЕУСВЕС.
56
1
 
8
 
! Отговори
БОЦЕ преди 6 години
ако можехте нещо нямаше да се върнете
55
0
 
7
 
! Отговори
Пародия. преди 6 години
Лошо написан сценарии за лошо продуцирана комедия. Филм, който е толкова жалък, че чак на създателите му звучи неловко и грозно. На практика 25 000 такива филма да сътворят реалността ще си остане реалност, а цифрите все по стряскащи и трагични. Най-добрият филм с най-много оскари за последните 30 години, за който винаги ще можете да си купите билет се нарича - ТЕРМИНАЛ 2. Възползвайте се от промоцията докато е време, за да не се събудите един ден в истинска трагическа драма без изход.
54
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рекламисти , икономисти - мошеници и измамници такива не са нужни на никоя държава ..По-добре да не се връщат.Ще се радвам да видя инженери и лекари завършили на запад да се върнат..
53
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една роднина завърши в Германия се върна веднага , много от черната раса и араби и я гледат на секс в градския транспорт.
52
2
 
11
 
! Отговори
BG СМЕШКИ преди 6 години
МАНТАЛИТЕТА у БГ е дай да ти взема парите ...... нищо друго ! не да си свърша работата а да ти взема парите ....... бай ГАНИОВЩИНА ! за тва никога нема да се оправи тая държава ........
51
1
 
11
 
! Отговори
смееех преди 6 години
"Българските работодатели също предлагат конкурентни условия за развитие хахаха днес и бг онеър да отиват на Терминала да посрещат милионните тълпи от завръщащи се инженери хахаха абе такива рекламисти кво са прокопсали на западбееее смешници?
50
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рекламистът???? аве кви са тия думи бе, неграмотници? След няма кадри сега некви шитни как се засилили да се връщат.. тая бг журналистика няма край на поръчките и простотиите! Няма да им мине номера на другарите олигарси! стига ни облъчвахте с фейк! некой неудачник се върнал от рая - новина???
49
2
 
15
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
В БГ манталитета е да се следва краткосрочна цел - парите, а не се преследват дългосрочни цели! Това е почти навсякъде и във всичко /мисъл и действие/ , т.с печалбата не е отложена, а веднага и на момента! Насаждана среда на Чалга култура , т.с да се живее ден за ден! -:)) Не се очаква в мутренска "бизнес" управленска среда /ББ/ да създаде каквото и да било смислено, дълготрайно и стойносно!
48
3
 
18
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
Поредните 'юпита" искащи да влязат в схемата -я социолози - я политически пиари -я в БНТ или най съкровенното БГ Политици-- Неуспели юпита връщащи се в БГ с цел да направят някаква схема за забогатяване -- В човешката природа е алчността- няма как да ме убедят че се връщали щото тук било хубаво - хахахаха Ами атмосферата - децата ? детска градина ? роми ? престъпност? война на пешеходците? лоши ракови храни? злобни хора навсякъде? корупция и бюрокрация навсякъде ? в БГ май не е много розово!
47
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Виждате ли докъде я докарахме! Ако бяхме извършили лустрация навреме, както Полша и Чехия, нямаше сега да пишат по долу 70% тролчета на държавна сигурност срещу България и народа. А самите те по време на соца завършиха следване в бели страниза да продължат пъкленото дело на червените татковци!
46
3
 
17
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 години
По -лъжлива пропаганда не бях чел...
45
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рекламист.По кои европроекти е кандидатсвано....
44
1
 
17
 
! Отговори
Вярващ преди 6 години
Вярваме ви! На 100 процента ви вярваме! Вярваме ви още, от момента на "Ще се оправим за 800 дни.ВЕрваите ми!".Ама да каже някой "отговорен" фактор - що даже "бежанците" не искат у нас? Даже нашенските "шведи" вече не искат у нас?Каквото и да каже, пак ще повЕрваме!
43
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия освен да се влеят в редиците на БСП друго не виждам.
42
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е нали помните какво направиха юпитата на Симеон? Докатаха България до под кривата круша. Да си завършил образование на Запад не значи нищо, ама абсолютно нищо!
41
12
 
7
 
! Отговори
пънчо преди 6 години
Кво се правите на велики. връщате се в България Вие бяхте най големите *** които я напуснах те. Какво работехте в чужбина миехте дупетата на старите хора мъжете в стротелство с ниско заплащане девойките ***. и като се върнете с кава ще помогнете. Добре дошли на нова като роби в България , сега ще работете за нас и няма да мънкрате.като отида на почивка в чужбина ме уважават а Вас ви тъпчат защото там сте наемницино пиара беше такъв престирай труд в чужбинаНЕЩАСНИЦИ РОБИ ВЕКОВ
40
5
 
12
 
! Отговори
бг смешки преди 6 години
кол центрове ,бг работдатели които искаТ някой д а им върши цялата работа без пари - типично по ганиовски ..... никво производство , само прости всенайковци .... това е БГ днес !
39
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Завръщат се само тези които имат връзкарска службичка в мутроландия. Също така се завръщат и тези които са ги изритали отзад. Аз съм от тези които 5 години спах под мостовете хранех се от контейнерите работех на черно хамалска работа. Докато един ден всичко си дойде на мястото. Ожених се за богато момиче започнах сносна работа родиха ни се две деца и в момента живота ми е като в приказка. За да успееш трябат воля и работа. Огънеш ли се умираш.