Край на сагата в СМГ? Уволниха директора Стоянов

Заповедта му влиза в сила от днес, той отказал да се разпише
Обновена: 4 сеп 2017 16:40 | 4 сеп 2017 16:37, Веселина Йорданова
34
Край на сагата в СМГ? Уволниха директора Стоянов
Снимка: архив, Ройтерс

Връчена е заповедта за уволнение на директора на Софийската математическа гимназия Антони Стоянов.

Още по темата
Началникът на РУО-София Ваня Кастрева съобщи, че заповедта му е връчена в условията на отказ, пред свидетели.

"Той дълго време се е запознавал, по думите на моите колеги, със заповедта", каза тя и допълни, че Стоянов е отказал да се разпише.

Кастрева уточни, че заповедта за уволнение на директора на СМГ влиза в сила от днес, според разпоредбите на Кодекса на труда.

Утре трябва да има временно управляващ на длъжността, а конкурс за избирането на нов директор ще бъде организиран по-късно, съобщи Кастрева, цитирана от БТА.

Преди дни от РУО-София поискаха оставката на Антони Стоянов заради конфликтите в СМГ, започнали през юли след уволнението на учителката по математика Петя Тодорова и след неподновяването на договори на учители.

Според директора Тодорова е уронила престижа на СМГ с участието си в комисията за математическото състезание "Европейско кенгуру".

Учители, родители и ученици се обявиха в негова защита, а други учители пък заявиха, че "няма да влязат на 15 септември, ако Стоянов още е директор".

На сайта на РУО-София е публикувана информация за свободно място за временно изпълняващ длъжността директор на Софийската математическа гимназия, който ще назнача аз, обясни Ваня Кастрева и отбеляза, че това трябва да стане бързо, защото остава малко време до началото на новата учебна година.

Кандидатите за изпълняващ длъжността директор на СМГ трябва да имат минимум пет години педагогически стаж и педагогическа правоспособност, като те могат да не са само от СМГ.

Конкурсите за директори на училища се обявяват на друго ниво - за целия регион или за цялата страна, а към настоящия момент конкурси за директори няма обявени, каза Кастрева. Тя заяви, че "г-н Стоянов е в пълното си право, след като не пожела сам да подаде своята оставка, да обжалва тази заповед пред съда".

За да бъде обявен конкурс за директор на СМГ, "първо трябва да приключи съответното дело, ако има такова", обясни Ваня Кастрева. Тя каза, че сега има процедура, според която училищните печати и ключове, и училищната документация трябва да бъдат предадени на училищна комисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
10
 
14
 
! Отговори
ан преди 6 години
колкото повече образованието потъва,толкова повече от 20 години кастрева и свитата от директори около нея си плетат кошницата ,а такива като стоянов не им трябватдоказа ,че който спазва законите в тази държава е без работазащо не провери какви далавери се плетат в училища с несменяеми директори и назначените около тях лизачипенсионират учители свои и след това обявяват мястото до 30 юни
13
4
 
19
 
! Отговори
Учител преди 6 години
Най-големият порок в системата- липса на мандатност на директорите. По един мандат и край-да нямат право на втори нито в това, нито в друго училище. Зам. директорите- също.
12
8
 
14
 
! Отговори
До анонимен 12 преди 6 години
Уважаеми !2, Вие за колко пари искате да Ви учат детето едни от най-добрите математици в страна, след като 180 лева Ви се струват много. Курсовете не са задължителни, така че като не Ви харесват условията, запишете детето си при когото искате. И не мислете, че целите такси отиват при преподавателите ...
11
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съвпадение ли е че уволняват (за награда) директора точно когато разкрива и доказва с изявление на СМБ далавера и измама с ПЧМГ и двоен стандарт от страна на РИО. Парадокс е че го уволнява точно РИО когато разкрива измама и двоен стандард забъркана точно от РИО (в полза на частното ПЧМГ). Е това прилича точно на мафиотска саморазправа . А кой ще уволни Кастрева искаше да замени Вазов и "Под игото" с "Робинзон Крузо" и смени 3 партии: СДЦ>НДСВ>ГЕРБ ?
10
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Забележете, че само учителите по математика скочиха срещу Стоянов. Причината е, че им развали добре работещата машина за пари. Повечето от тях водят часове в гимназията само заради курсовете. Цената на курс в СМГ е 180 лв на модул от 30 учебни часа, т.е. по 6 лв плаща дете за учебен час в група от 28 деца. Сами се досещате каква сума прибират преподавателите на тези курсове. Отделно от това издават книжки с изпитните теми. А редно би било темите да се публикуват на сайта на СМГ.
9
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само така! Мътиш, не мътиш-ще те уволним!!! Да живее далаверата с уроците!Браво на Кастрева!
8
8
 
19
 
! Отговори
Тото преди 6 години
Щом и учителите почнаха да уволняват и да назначават директори, ептем я забатачихте. Сега като се почнат едни учителски стачки когато не си харесват директора и по другите училища, ела стой да видиш. Кастревата ще трябва доста директори да поокастри.
7
10
 
14
 
! Отговори
SILANCE преди 6 години
Е,борбата за кокала - въпросният конкурс с двойно представителство - може да продължи, като в битката за финансиране ще са потърпевши участващите ученици. ДругаркЯта ТодОрова няма кой да я спре вече... Както някой по-долу е написал, новите "софиянци" пак с.раха на метеното. Толкова от претенциозните с-кудоумници,които прииждат непрекъснато и превърнаха София в ***!
6
30
 
23
 
! Отговори
браво преди 6 години
браво Петя Тодорова, убихте едно от последните убежища на интелект. Е...ще стане поредното квартално-махленско даскало.Честито на новите софиянци
5
14
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
добре че го разкараха тоя сектант
4
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До анонименМедалите са въпреки директора.
3
13
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
поредният наглец, който си е повярвал, но си намери и той майстора, хахахаха
2
35
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
при толкова много медали от межд олимпиади да уволниш директоратова не го разбирам
1
5
 
31
 
! Отговори
bolbov преди 6 години
Моята любима гимназия .До къде стигна?