Без задължителни медицински прегледи при учителите

МЗ прие промени в наредбата за тежките заболявания при тях
Обновена: 11 сеп 2017 22:30 | 11 сеп 2017 22:27, Анисия Иванова
16
Без задължителни медицински прегледи при учителите
Архив: Булфото

Министерство на здравеопазването предлага да отпадне периодичността на задължителните медицински прегледи за учителите за заболявания, които застрашават живота и здравето на децата и учениците.

Отпада и срокът, в който да се провеждат прегледите - 30 септември. МЗ прие проект за изменение на наредбата, съобщиха от ведомството.

Още по темата

Това се налага, тъй като посочените в наредбата заболявания са тежки и периодът за развиване на част от тях е различен, а обвързването му с фиксирани срокове не е целесъобразно.

В проекта се предвижда работодателят да има самостоятелност относно необходимостта от извършване на медицински преглед при промяна на различни обстоятелства.

Предложена е и промяна на наименованието на наредбата, с което ще акцентира върху основното предназначение на поднормативния акт – при наличие на определени заболявания или отклонения да не може да се заема длъжността "педагогически специалист“.

От МЗ припомниха, че съгласно Закона за предучилищното и училищното образование лице, което страда от заболявания и отклонения, които застрашават живота и здравето на децата и учениците, определени с наредба, издадена от министъра на здравеопазването, съгласувано с министъра на образованието и науката, не може да заема длъжност на педагогически специалист.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Със или без у диспансера "България" всички сме равни! :)))))
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За децата какви ли не бележки и изследвания за учителите не.
13
0
 
4
 
! Отговори
диагноза преди 6 години
До АнонименСлед като "цялата държава се състои от психопати", следва, че и ти си такъв.А един психопат, където и да отиде, си остава с диагнозата.
12
3
 
5
 
! Отговори
уточнение преди 6 години
До Голяма грешкаГрешката си ти - но не учителска, а родителска и обществена.Като си толкова компетентен(а), заеми мястото на "изкукуригалите кокошки" - те с радост ще ти го отстъпят.Така ще изпиташ щастието да бъдеш безпричинно руган(а) от *** като тебе.
11
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали, ако ги тестват, ще лъсне, че нормални няма. Цялата държава се състои от психопати. Скоро напускам това гето Булгаристано-циганостан
10
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди две години трябваше да си извадя бележка от психодиспансера за работа като учител.. От психото обаче откаха да ми издадат бележка. Трябвало да мина на преглед. Прегледът не се заплащал от ЗК. За този преглед изгубих един ден и трябваше да им платя 35 лв. Самият преглед се състоеше в това да отговоря на стандартни въпроси на един лист. На регистратурата погледнаха дали ме водят на отчет и ми удариха печат. Това представлява "експертизата" - средство да захранят нечий джоб.
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За частни уроци мислят само една малка част от учителите по математика, БЕЛ и английски език. Останалите обикновено след работа бързат да отидат на друга работа. И докато урокът е два часа, рядко повече, то другата работа е от 8, 8 или повече часове. Представяте си колко работоспособен е този учител на другия ден.За това трябва да се увеличат заплатите, но и учителите да са в училище след часовете и да работят индивидуално с изоставащите ученици.
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено, че трябва да има психотест. Тези хора работят с деца, и то под голямо напрежение. НО! Трябва да имат и адекватно заплащане и уважение от обществото. Докато парите ги няма, те ще мислят само за частни уроци. Това е тъжната истина.
7
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой ще преподава в училище , зависи от директора и от регионалния инспекторат. Груби, истерични и своеволни учители са с протекции . Не могат да ги мръднат. Както са си купили мястото, така биха си купили и медицинския преглед. Сами знаете колко фалшиви документи за инвалидност се подвизават. Няма да е прецедент.
6
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Психотестът би изгонил и малкото свестни учители. Унижението вече би преляло чашата... не че вече не я е. Проблемът е съвсем другаде - унижение на учителя от най-високо ниво, претрупване с неща отгоре, писани от хора като Кунева, незнайно под чия диктовка и обслужване на интереси на хора, невлизали в класна стая. Заплащането няма да го споменавам. Родители, които считат, че учителите са обслужващ персонал, какво остава за децата им... За щастие има и много свестни ученици и родители.
5
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бас държа, че втори коментар, е писан от някой,който е способен, да начупи на котенцата лапичките.
4
11
 
21
 
! Отговори
Голяма грешка преди 6 години
Е стига де! Те масово учителското съсловие са тотално изкукуригали кокошки. Една читава и смислена наредба и да я отменят под натиск на тотално откачени стари моми!
3
8
 
22
 
! Отговори
За психотеста преди 6 години
Той не е обида. Трябва да езадължителен.В училище имах две истерични учителки.За първата може и да греша, бях на 6 г. Аио не внимавахме в час, тя понякога крясваше така, че ни стряскаше.За другата вече писах тук. Прякорът й беше Цаца Инквизицията. Преподаваше ни в 7-и и 8-и клас. Истерични крясъци ехтяха във всеки неин час.Използваше два заплашителни израза, които също изкрещяваше истерично - "Като те ощипяааа", "Като те настъпяааа", а беше над 100 кг!
2
16
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да се приеме преглед за умственото и интелектуално ниво на родителите! Не може чалгаросани турбо фолкаджии,да очакват че детето им ще стане по-различно от тях!
1
20
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това означава, че на петнадесети септември, отново ще бъдем посрещнати от онази ококорена и халтава, истерична парцалеса, хленчеща за пари,за децата било,не стигали.