Вълчев: От необразовани семейства – необразовани деца!

Министърът иска учителската заплата да е 120% от средната
11 сеп 2017 18:53, Анисия Иванова
38
Вълчев: От необразовани семейства – необразовани деца!
Снимка: БТА

В семействата на необразованите родители няма детски книжки, образователни материали и няма култура на уважение към образованието. На входа на образователната система децата от тези семейства са натрупали толкова дефицити, че образователните институции не успяват да ги компенсират и те отпадат рано от училище, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на дискусията "Образование и демография".

Той отбеляза, че у нас "коефициентът на възпроизводство на майки с образование по-ниско от основното е 3,5 пъти по-висок от този на останалите, като това се отнася не само до броя на децата, но и до по-ранните раждания".

Само за 20-30 години България е преобразена демографски в по-голямата част от територията си и по-нататъшното развитие на спиралата на демографията на необразованите е една от най-големите заплахи за съхраняване на страната и нацията, коментира министър Вълчев.

Той заяви, че в страна без образовани хора няма работещи институции, икономика, гражданско общество и нормална житейска среда.

Министърът каза, че всички данни показвали, че "необразованите момичета раждат по-рано и повече деца".

Според Вълчев "бъдещето на България не зависи толкова от това дали ще сме страна с по-голямо или с по-малко население, а дали ще сме страна с образовано, или с необразовано население".

Демографията на необразованите провокира и емиграция на образованите българи, каза министър Вълчев и отбеляза, че занапред образованите ще искат "да избягат от средата, в която преобладават необразованите".

90% от ромите са с образование по-ниско от средното, но не е коректно да слагаме знак за равенство между необразованите и ромите, заяви Вълчев. По думите му рецептата за прекъсване на спиралата на неграмотност е сложна, но от гледна точка на образованието тя се изразява в "задължително образоване и в мотивирани учители", като това е заложено в управленската програма на правителството.

"Непосещаването на училище и детска градина в задължителна училищна възраст трябва да се счита за равносилно на престъпление", заяви министър Вълчев. Той отбеляза, че образованието на децата до 16-годишна възраст е конституционно задължение и неизпълнението му дава морално право на държавата да използва инструменти на принуда и да обвърже социални и други права с това задължение.

Според министъра основният фактор за непосещаване на училище е културният, или отношението на семействата към образованието. Ранното отпадане на децата от училище или средните им образователни резултати зависят от образователния статус на родителите, от социалната и регионалната среда, както и от майчиния език на учениците, каза министър Вълчев, цитиран от БТА. Той коментира, че намаляването на дела на преждевременно отпадналите деца и ученици е единственият индикатор, по който ЕС мери напредъка в училищното образование.

По думите му учителите са най-важният фактор за задържането на децата в училище и затова в педагогическо образование трябва да се включват учениците с по-добри резултати в края на средното образование.

"Ако днес по-слабите ученици стават учители, в бъдеще всички ученици ще имат по-слаби образователни резултати, и всички специалисти и професии ще бъдат захранени с по-слабо образовани кадри", коментира министърът.

По думите му, за да станат повече добри ученици учители, "трябва да има чувствително увеличаване на възнагражденията и поддържане на средната учителска заплата над 120 процента от средната за страната".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А на образованите хора с купени дипломи кастови хамелеони ли да викаме?
32
0
 
19
 
! Отговори
РОДИТЕЛ преди 6 години
Правилно ! Увеличете заплатите и на останалата част от работещите хора в България , за да можем да си позволим свястно образование на децата си . Племенника ми замина след гимназия да работи в Германия, за да може след няколко години да се върне и да учи за висше по специалността, която иска. Или вие само с интеграцията на ромите сте заети или сте слепи ? Трябва ли да слушам обидите ви неоснователни ? Трябва ли и ние да бием, нечии деца за да получим достойни заплати ? Отговорете г-н министър ?
31
0
 
19
 
! Отговори
До г-н Вълчев преди 6 години
Вие сте срам за България ! Кой родител не желае да си обучи детето , стига да има ресурса да го направи , защото не всички деца ще имат късмета да са деца на учители. Знаете ли , че има хора , които работят за по 400 до максимум 700 лева заплата , а са три или четиричленно семейство + един или двама пенсионери с мизерна пенсия, която не стига и за лекарства. Колко пари му трябва на едно такова семейство за да обучи децата си някой сметна ли изобщо? При тази безработица, дали работят пък и двама?
30
1
 
22
 
! Отговори
нереалист преди 6 години
Не е коректно това изказване. Не звучат добре такива думи, казани точно от просветния министър. Как изобщо са се побрали в устата му!?На децата от необразовани семейства да поставяш предварително клеймо "И детето им ще е необразовано"- нямам думи!
29
0
 
20
 
! Отговори
Питам преди 6 години
120% от ср. раб. заплата... тогава ще ги наречем академици , а не учители. И тези заплати ще накарат ли циг...е да си пратят децата на училище? Лудост!
28
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Министърът дали знае на колко от преподавателите му в университета родителите са били образовани? На съпруга ми дядо му е чукал камъни (буквално), баба му е била с трето отделение, но синът им е станал университетски преподавател. Почина сравнително млад като доцент. Ако беше жив, вярвам, че щеше да стане поне професор. На шефа ми баща му е бил с основно, майка му - готвачка, той е завършил МГ и днес ръководи екип от програмисти от най-високо ниво.
27
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Качеството пада навсякъде и всичко е взаимно свързано - качество на живот, храни, дрехи, образование, сигурност. За качество се бореше и Де Гол, за силна нация, затова му спретнаха и една от първите "цветни" революции.... А ние сме определени за ликвидация, планът Ран - Ът се преизпълнява ударно и в момента.
26
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Министър с капацитет колкото средностатистическия българин е вреден, зациклен.
25
0
 
22
 
! Отговори
Хот Пепър преди 6 години
Ай после пак да гласуваме .. за който и да е било!
24
0
 
25
 
! Отговори
Хот Пепър преди 6 години
Хаа.. ами нали това е вашата работа бе идио... какав е тоя селски манталитет да се прехварля отговорноста насам натам, ако не се справяш с проблема събираш си снимките от кабинета и се праждосвай! Как все някой друг е виновен.. дай стратегия оперативен план. Но какво ли си пишем тука не сте и чували за нещо подобно.. заплатката и се оправяйте. Нещастни безхаберници
23
4
 
25
 
! Отговори
япатоя преди 6 години
"Непосещаването на училище и детска градина в задължителна училищна възраст трябва да се счита за равносилно на престъпление", заяви министър Вълчев.***! А какво учат в училище? Или трябва само да го посещават?"Това, което учим в училище, ни остава за цял живот! Друг въпрос е, че то никога не ни трябва..."Докато целта е да произвеждаме хора с "вишу" и всички да имат дипломи, няма как да вървим напред.Кое училище е завършил Ричард Брансън?
22
18
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Стига сте защитавали тея учители!До кога все за тях ще пишете?Другите хора не работят ли?Те какпреживяват с мин. заплата не мислите ли?Тоя министър се подиграва с другите ,работниците,които им изкарват заплатите,и няма срам да иска 120% от средната заплата.Оставка!
21
8
 
34
 
! Отговори
Този който преди 6 години
Най-после някой министър се осмели да каже в прав текст истината.За да я бъде България трябва да се предприемат незабавни и ефективни действия качеството на образованието ни да може да се мери с най-доброто в света! Учителите ни трябва да са по-добре платени и от министър ако се наложи...така образованието ни ще може да си позволи най-доброто.И естествено...криминализиране и безпощадно отношение към хора, които неглижират образованието на децата си!
20
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ZASHTO DA PRASHTA COVEK DEZATA SI NA UCILISHTESLED KATO DASKALITE SA NEKADARNIZI.PO-DOBRE TERMINAL N-2 I NAPUSKANE ZAVINAGI.
19
2
 
23
 
! Отговори
Бг преди 6 години
Добър вечер
18
5
 
24
 
! Отговори
до 18 преди 6 години
Точно, когато е бил колония на Великобритания, са били необразовани.
17
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 17Сингапур братчед, беше колония на Великобритания, а ние на руската туземна ***. Не ми прави смешни сравнения!
16
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Министърът е много далеч от истината. Причината не е необразоваността на родителите, а липсата на мотивация. Ако конкретно виждат ползата от образованието, с желание ще учат.Сингапур за 50 години от място на хора без образование и от десетки националности сега е първи в природните науки няколко години вече.
15
12
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правилно изказване. Дете на тираджия и сервитьорка става простa утайкa в масовия случай, това е ясно. Те просто няма какво да му дадат. Има някакви изключения, но са пределна рядкост. От дете знам, че трябва да уча, за да успея. Това и се случи с годините. Сума народ, обаче, натрапва в съзнанието на децата си колко е лошо тук и как в Англия колко много пари взима една камериерка, без да осъзнават, че тази камериерка едвам свързва двата края. Ама на *** му се виждат много 1500 паунда месечно.
14
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така си е - трябва да се възпитават верни на Партията кадри.За това трябва да се дадат добри парички на "възпитателите".