300 са незаетите учителски места в София, над 3000 - в страната

Синдикалист: Интересът към професията не се е повишил!
Обновена: 12 сеп 2017 19:39 | 12 сеп 2017 19:25, Анисия Иванова
23
300 са незаетите учителски места в София, над 3000 - в страната
Снимка: МОН

В София незаетите учителски места са около 300, а за страната минават 3000. Това каза Юлиян Петров от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". По думите му интересът към учителската професия не се е повишил.

"Трябва да минат години студентите да усетят, че учителската професия е перспективна, търсена, авторитетна. Няма богати учители по света, учители стават тези, които носят призванието за учител в душата си, отиват и заради авторитета на учител са в системата", каза още той.

Според него само с атрактивно заплащане младите няма да бъдат привлечени към професията.

"Трябва да вкараме и авторитета на професията, доверието на родителите, трябва да им кажем, че има национална политика за борба срещу агресията в училище, срещу стреса, на който е подложен един учител", обясни Петров пред БНР.

Министерството на здравеопазването се отказа от въвеждането на задължителни ежегодни психотестове за учителите. Това се случи, след като от Синдикат "Подкрепа" обявиха, че учителите ще излязат на протест с искане оставката на здравния министър, ако психотестовете не бъдат отменени.

От МЗ предлагат да отпадне периодичността на задължителните медицински прегледи за учителите, а оставят на директорите на училища да преценяват необходимостта от медицински прегледи.

"Отпада периодичността, т.е. всяка година учителите да минават на задължителни прегледи, не само на психотест и оттам нататък те да доказват, че са физически здрави и не са опасни за своите ученици. Този член кореспондираше към разлюляването на доверието в учителите по отношение на техни евентуални заболявания. Това до голяма степен катализира едно недоверие и към професията "учител", подобно се шири и към професията "лекар". Ако няма доверие между лекар и пациент, няма как да стане лечението. Няма как да стане и образованието, ако няма доверие между родителя и учителя. Ние трябва да вървим към възраждане на това доверие", смята синдикалистът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
nerealist преди 6 години
До мдааааДа! Ще назначават хора с курсове за учители, защото са хора на някого. А дипломираните учители ще работят като шофьори, продавачи, шивачки, защото не са хора на никого.По темата- Кажете от какви учители имате нужда! Ще ви изпратя най- малкото 5 безработни и дипломирани, за които разстоянията нямат значение.
17
2
 
14
 
! Отговори
учител преди 6 години
Истината е че всеки работи за пари понеже живеем в стоково парична система. А лафа за призванието е изкривяване на психиката. Просто търсят балами да работят за малко пари.
16
0
 
8
 
! Отговори
чистачката преди 6 години
До 700лввземам 460лвслед данъци 441,74лвимам 32 г стажспрете да лъжете!!!ставам в 5 за първа смяна,не съм неграмотна!!!
15
2
 
5
 
! Отговори
700лв преди 6 години
Е как като чистачката взима повече:) ще има интерес?
14
1
 
13
 
! Отговори
фасулски преди 6 години
с тия заплати, няма да има учители.Учиш пет години и получаваш пари колкото сервитьорката, няма как.Идва времето когато ще се откриват частни училища, нос високо платени учители.
13
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При домашното възпитание на днешните деца, и при голямите права които имат в училище, няма да има учители които да си съсипват нервите и психиката с малки негодници.
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен9 нещо като масовите курсове за програмисти :DDD
11
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кукувицата Кунева изгони много за да даде път на младите учители. Оказа се, че млади просто .......нямаааааа!!! Къде е днес това животно което разби образователна система? Скри се в Брюксел и нищо. А трябва да се съди и и се конфискуват имотите и парите пи сметките.
10
0
 
19
 
! Отговори
мдаааа преди 6 години
Предполагам , че след време ще се изкарва двумесечен курс , и ще се става учител
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От МОН има проверка в Симитли, но няма санкция за кмета, как на свой кмет да дърпаш ушите?
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 2Те понеже и отиват, после учителите са длъжни да пишат 3-ки на деца не можещи да си напишат името пълна подигравка.
7
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1Да ми една причина поради, която грамотен човек от Молдова и Украйна ще дойде в София за да учи роми за 700-800 лв? Вместо да иде на запад като мияч, но да живее по-добре?
6
13
 
2
 
! Отговори
1 преди 6 години
Да внесем учители от Украйна и Молдова...Нали именно хора от там спасиха Летният сезон.
5
0
 
37
 
! Отговори
Бивш учител преди 6 години
Истината се крие в изречението "Няма богати учители по света...."С това ви подготвят, че щом е така по света, при "началниците" на Бойко, и тук трябва да е така.Другото, което не казват, е че там учителя получава доста над средната заплата, има уважението и на учители и ученици, и със заплатата си може да издържа семейство. Третото, което не ви казват, е че някъде , в няколко държави, на 2-3 години стаж, се полага 1 година платена отпуска.
4
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
SUPER novina Radvashta
3
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много ясно, че няма да има млади учители. Със сегашните ученици само нерви и тормоз получаваш и...подигравки. Все пак човек трябва да мисли и за здравето си. Много поздрави на българското образование
2
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да си късаш нервите по 8-10ч. на ден с неспасяеми за смешна заплата си е подигравка .
1
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой ще обучава роми със заплата 700 лв в София?