Над 25 000 българчета посрещат 15-ти в школо зад граница

Почти 7 000 първолаци няма да прекрачат училищния праг у нас
12 сеп 2017 08:15,
28
Над 25 000 българчета посрещат 15-ти в школо зад граница
Снимка: архив Булфото

26 870 българчета се обучават в неделните ни училища зад граница, които се подпомагат финансово от Министерството на образованието и науката.

Числото е сравнимо с населението на град като Свищов.

Близо 9 млн. лв. е сумата, с която просветното министерство подкрепя 328 неделни училища за учебната 2017 – 2018 година, отчетоха още от МОН.

6695 българчета, родени през 2010 година, които тази година би трябвало да постъпят в първи клас, са извън страната ни. Числото е сравнимо с броя на учениците, които могат да напълнят седем големи училища у нас, пише "Монитор".

Общо 82 160 са българчетата, родени преди седем години. Като се извадят тези, за които ГРАО посочва настоящ адрес в чужбина, остават 75 465.

"Миграцията е проблем на икономиката и цялото общество, който рефлектира и в училище", коментира шефката на Регионалното управление по образование в София Ваня Кастрева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
0
 
! Отговори
до 22 преди 6 години
стига се хваля, как без да познава много добре езика ще надмине другите ученици.Знаем,че дето отидохте у странство поне 88 % сте на опашката на живота, вършите ниско квалифицирана работа.Има български израз:Прати ме мамо далеко да се хвалям по-леко.На такива им викат хвали пръцла.Не бой се, наближава времето когато в България почтивсички училища ще са частни, за да няма бедни учители, учене чрез плащане.
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Детето ми беше мачкано в бъл. у-ще, учителката казваше, че няма по-лош от него. Изпрати го на психолог. Психолога: Детето е над средното интелектуално ниво, възпитано и живее в добра среда. Причината една "барби", която мигайки на парцали манипулираше как детето ми я "тормози". Лиглата на тати. свикнала всички да и се кланят. Вече сме в чужбина, как веднъж не се оплакаха, напротив похвали за възпитанието и поведението му и как за 1 г. без ез. курс е в нормален клас надмина съучениците си,
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде учат тия деца - в западни държави!Нито едно не отива да учи и живее в Русия!Това е много важно да се знае, че и русофилите, и руснаците си пращат децата на Запад, а не във Великая Магучая.
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Децата учат в чужбина- добре, родителите им искат нормален живот.
16
0
 
2
 
! Отговори
Циник до нереалист преди 6 години
Защо си мислиш, че ти си човека , който ще ми/ни каже къде да пишем , или не?!! Такива "частни цензори", като теб у нас...валяло!И ако не можеш да отсееш рационално зрънце истина от коментарите ми - проблема си е твой!Аз даже съм много мек! Чети какво пишат хората - погнусени са от случващото се в България...и от такива - като теб! Избивате се като кучета по пътищата...избивате се за одраскан калник...новините са пълни!!!Това е България - на родолюПци като теб!
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на родителите им, взели са правилното решение.
14
2
 
7
 
! Отговори
нереалист преди 6 години
Сега са 25 хил. първолачета, ама до края на годината, по- догодина и т.н. колко хиляди ще станат изобщо не се знае. Расте броят на децата в чужбина, тук- не.
13
6
 
2
 
! Отговори
нереалист преди 6 години
До *** до 7Плюеш по всичко българско, пък не излизаш от българските форуми. Не одобряваш нищо, което се случва тук, не одобряваш мненията, които изказваме, пълен хейт и пак си тук. Защо постоянно натрапваш негативизма си?Щом си отдавна в странство и се чувстваш добре, трябваше вече да си интегриран в общността и да си по франкфуртските форуми. Ние какво сме виновни, че на тебе нещо не ти е ден... постоянно?!
12
4
 
14
 
! Отговори
ЕЛИ преди 6 години
Ако промиваш мозъка на детето си с български неща каква полза ще има то след като не живее в Бг и едва ли ще се върне освен на екскурзия.Детето трябва да знае корените си, но да се приспособи в държавата в която живее и да стане част от обществото.Само така то ще бъде пълноценно .Пресилен патриотизъм граничи с нещо друго.
11
4
 
10
 
! Отговори
Сп??нс преди 6 години
От една страна е жалко, защото колкото и да учат езика ще си останат в държавата приемник ,но от друга е похвално че все пак някой прави нещо за запазване на българското у тях.
10
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние турците сме си тук и ще учим децата ни на български, българите знаем колко са патриоти от Германия и Англия !
9
5
 
16
 
! Отговори
До 5 преди 6 години
Моят син се роди в Холандия и въобще нямам намерение да му в заемам WC поданство.
8
5
 
24
 
! Отговори
Циник до 7 преди 6 години
Във всяка цивилизована страна...хиляди работят извън границите на родината им....германци в САЩ..Американци в Германия...Французи в Италия! Никой не ги нарича изменници...и предатели...само оскотялите от мизерия избиратели на Доган.Пеевски...Курсланинова....у нас! Винаги съм защитавал българщината...но не и българската про стащина...и идиотия...и по тях..няма кой да ни "бие"!
7
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дай боже и аз да успея да изведа детето си завинаги извън тази държава на завистливи лузъри.
6
2
 
20
 
! Отговори
ЕЛИ преди 6 години
Тази бройка е нищо в сравнение с децата които не посещават българско училище,защото такова няма в района.Моето дете също.Езика учим в къщи сами.
5
4
 
30
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Засега и аз искам сина ми да посещава българското училище във Франкфурт, но както разбирам то е препълнено. Жалко всъщност...България преведе на Сирия 3 000 000 $ безвъзмездна помощ....несъмнено по-важно е тарамбуките да могат да си купят от Сопот още 2 - 3 камиона с калашници...българските дечица зад гграница не са толкова важни! Чета злобните коментари на лумп ени патрЕоти..и се чудя дали трябваше да взимам българско поданство за сина ми!!!Май не е трябвало!
4
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да са нито, американци, нито българи. Никакви няма да са тези деца. Просто биологичен инцидент.
3
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Над 25 000 българчета посрещат"Децата не тези българчета, няма да са българи. Ще бъдат американци, канадци, австралийци, британци, германци, холандци и т.н. И един ден ще дойдат тука само като туристи да видят къде са родени родителите им.
2
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро в родината ни ще останат само пенсионери, ***,мутро-милиционери и чиновници! Всичко това е резултат от некадърното ръководство на правителства на мутиралата БКП и ДС. Тринадесет века българите одържаха навсякакви изпитания, само не и на червената чума.
1
4
 
33
 
! Отговори
истина е преди 6 години
Бързо и сигурна народа напуска *** под вещият и умен поглед на проклетите политици !!