Частните уроци – двойно по-скъпи, родители броят до 2 бона

Те са предупредителен сигнал за образователната система
13 сеп 2017 07:10, Александър Попов
28
Частните уроци – двойно по-скъпи, родители броят до 2 бона
Снимка: Pixabay

Само за последните две години частните уроци по български език и математика са поскъпнали двойно, показва проверка на "Труд". Ако през предстоящата учебна година родителите предпочетат да запишат децата си на индивидуални уроци ще трябва да платят между 15 до 45 лева на учебен час. За сравнение – преди две години един астрономически час по математика е струвал средно 12 лева.

Още по темата

Целогодишното обучение в частна школа пък излиза между 1500 и 2000 лева. През 2015 година същата услуга, за подготовка в група за матура след 7 клас е можело да се намери пъти по-евтино – между 300 и 400 лева за целогодишен курс.

"Нуждата от допълни занятия е предупредителен сигнал за образователната система. Частният урок трябва да спре да съществува такъв, какъвто е", заяви пред изданието Яна Алексиева, изпълнителен директор на Асоциация "Родители".

"Системата е направена така, че самостоятелната подготовка на децата да се окаже невъзможна и те да бъдат принудени да търсят извънкласна помощ. Учителите масово подтикват към частни занятия, като насаждат идеята, че без тях усвояването на материала е непосилно", казва Ана Иванова, родител на седмокласник.

"Всеки учител има ангажимента да прави консултации. От две години насам по програма "Твоят час" учениците имат възможността да наваксат с неусвоените знания напълно безплатно", посочи Диян Стаматов, директор на 119-о СУ "Акад. Михаил Арнаудов".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
24
 
! Отговори
Бай Димо преди 6 години
Tя и частната лекарска практика не е нужна, но докторчетата масово ти казват: "След 3 часа следобяд ела в частния ми кабинет да продължим консултирането."
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напълно вярно!В повечето случаи ,ако не ходи на уроци ,не може дори да завърши с добри оценки!Няма систематичност и организация в преподаването .А още по- странно е , че ученик спокойно може да се подготви сам за Sat , но за матура не.
3
4
 
25
 
! Отговори
МАЙКА преди 6 години
УЧИТЕЛИТЕ УМИШЛЕНО НЕ УЧАТ ДЕЦАТА НА НИЩО В ЧАС,ПОСЛЕ ИМ ДАВАТ УРОЦИ.КОЙТО Е РОДИТЕЛ ЗНАЕ КАК ТОЧНО Е.И ВЪОБЩЕ НЕ Е БЕЗПЛАТНО ОБРАЗОВАНИЕТО!АМА КЪДЕ Е СЕГА ЯНКА ТАКЕВА???
2
0
 
29
 
! Отговори
Христо преди 6 години
напълно погрешна политика. Спомням си, че завърших със златен медал преди много години. Никога не съм ходил на частни уроци. Никой от 42-та ми съученици не се е налагало да досажда на преподавателите. Тогава си помагахме, имаше взаимопомощ. Който беше знаещ и можещ, отделяше от времето си, за да обяснява на недотам схватливите. Почти всеки ден имахме извънкласни занимания, наричахме ги - кръжоци. Очевидно е, че ни връщат към килийните училища, в които всеки си носи дърва за огрев...
1
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А във Финландия частните уроци са престъпление. Също така вземането на пари от родителите.