Многодетно семейство на училище? Оказва се непосилно усилие!

Колко ни струва стартът на детето в клас, обяснява родител
13 сеп 2017 08:55, Петя Славова
58

Между 500 и 700 лв. излиза подготовката на трима ученици в едно многодетно българско семейство. Въпреки че се правят икономии и се спестяват средства от нови учебници, сумата често е непосилна за родителите на три или повече деца.

В дома на Здравка Грънчарска във Велико Търново подготовката за първия учебен ден вече е започнала, тъй като и тази година трите й дъщери са на училище.

"Голямата е на 18, на 13 втората и малката сега ще навършва седем. Горе-долу идват около 500 лв. за трите. Доста пари са", разказа Здравка пред Bulgaria ON AIR.

С тази сума жената трябва да купи близо 50 тетрадки, нови учебници, помагала, ученически пособия.

Наскоро обаче, семейството правило ремонт и в момента бюджетът е ограничен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
1
 
! Отговори
до тоя с пералнята преди 6 години
До АнонименАбе ти добре ли си ? Пари за пералня имали!! О, какъв лукс! Ти на ръка ли переш? майко мила...
48
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам деца на 18 и на 10. София, дето е скъп град. И двете като ги питах какво им трябва ми казаха, че нямат никаква нужда от нищо, освен от тетрадки, защото си ползват нещата от миналата година (а аз ги питах за раници, цветни моливи, спортни екипи, и дори за ТЕЛЕФОНИ, КОМПЮТРИ и ТАБЛЕТИ и т.н.).Хайде стига с простотиите. Тия на снимката имат пари за лаптоп и пералня, ама нямат пари за учебници. Ай сиктир. Оправданието на сел.така. За цигари и ракия пари има, за тетрадки - няма.
47
2
 
3
 
! Отговори
един друг преди 6 години
В началото на всяка учебна година ли ще пишете еднотипни статии? Аман вече. Наслушахме се как децата ни ходят голи, боси и без учебници на училище (само по айфон). А дрехите с които са били цяло лято и зимата преди това са изгорени случайно. Хайде измислете нещо ново вече.
46
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И защо да уча? За да стана безработен специалист ли? Какъв ми е интереса да уча? Каква ми е перспективата?
45
1
 
0
 
! Отговори
Брадвата преди 6 години
До ХансНадявам се, ама не си чел Братя Грим, там Ханс обикновено е глупакът-.
44
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Леле какви коментари, на чужд гръб 100 тояги са малко а???Ех сънародници български деца няма да има скоро в бг
43
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На който му е тежко да отглежда дете, да мисли преди да прави други деца. Училището не са единствените, нито най-големите разходи по едно дете.
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЕврокомисарБРАВО!
41
3
 
7
 
! Отговори
nerealist преди 6 години
До АнонименУчебниците за 18 годишната дъщеря не са безплатни. След 3-4 месеца родителите трябва да започнат да събират пари за абитуриентски бал, кандидат -студентски курсове, изпити и живот и здраве още 5-6 години да плащат семестриални такси и др. разходи на студентката. През това време ще имат 2 ученички в къщи. Ако и те решат да продължат образованието си... не ми се мисли... още много дълго време стаята им ще стои полупразна.
40
12
 
15
 
! Отговори
Ханс преди 6 години
Ми таз 18 годишната не можа ли вместо да си чеше сливата 3 месеца да се хване някъде на работа през лятото ?!?
39
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
GOSPOGO AKO SI BERODILA EDNO DETENZE,TO SEGA SHTESHE DA IMA VSICKO I NOV TELEFON OT NAD 1 000 LV. I NYAKOYA STOTACKA V DGOBA,A I NYAMASHE DA UCI V SHKOLO NA DEZA OT RABOTNICESKI SEMEISTVA I MALZINSTVENI GRUPI.NAPRAVI SI EDNO DETE,ZA DA MOGESH DA GO IZUCISH I DA STANE DOSTOEN GRAGDANIN NA REPUBLIKA BALGARIA.
38
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама няма ли кой,да ми заплати ремонта?Много ми е тежко!По добре на мен отколкото на ало измамниците,ние сме роднини!
37
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До преди век само нашите деди са живели в тежки материални лишения, невъобразими за нашето поколение, обаче такова жалко мърморене не е имало, създавали са деца, отглеждали са ги, днес обаче поколението на принциповете и принцесите, без почивка се жалва колко му е тежко, пръста да си помести следва тежка въздижка
36
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЕврокомисарЗащо как живее тази жена? Гладна ли е, боса ли е, гола ли е, какво точно и липса? Защо е това мърморене? Какъв е смисъла от тези статия? Да ни внуши, че трябва да му помогне на това семейство, че държавата е лоша, защото не им дава пари. Не ми е ясно защо го създавате целия този негативизъм и драми!? Посланието е една ли не, не правете деца, защото ще се вижте колко е тежко - деградантска история.
35
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този парадокс да учиш в един клас с ***, а баща ти да е в по-долния клас.
34
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Многодетно българско семейство? И други приказки. Многодетно? БЪЛГАРСКО? Семейстово?
33
0
 
26
 
! Отговори
цвете преди 6 години
Българите ще се справят както винаги с малки изключения - но помощите ще потънат за мургавелите които не си знаят броя на децата.А сега и с препоръките на учителите кой да вземе и кой не помощ - ще стане една каша - дори и учителите ще съжалят че са се ангажирали с тази инициатива.Корупцията навсякъде пробива.Помощи нека получат ония които са честни и се трудят но наистина изнемогват.
32
3
 
25
 
! Отговори
Еврокомисар преди 6 години
До АнонименТи къде точно видя или чу в това видео, жената да иска пари или да иска друг да поеме отговорност за нейните деца? Просто обяснява как живее. И не иска нищо от никого. Да не би, ти да живееш без затруднения, че си тръгнал да съдиш другите?
31
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много е жалко, че българина смята, че неговите деца са му бреме и за тях трябва да се грижи държавата, тоест обществото, тоест всички ние. Къде е личната отговорност? Няма я, много по-лесно и удобно е вечно да мърмориш и да се влееш в колективната безотговорност.
30
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЕврокомисарГраждански дълг на всеки е да създаде и отгледаш поне 2-3 деца! Но отговорността за децата ти е изцяло и само твоя, а не на обществото. Да смяташ, че някой друг е длъжен да ти гледа децата е меко казано наивно, направо лицемерно. Време е българина да се стегне и да започне сам да се грижи за себе си и семейството си.