Вълчев: Много деца не знаят български и след училище

Догодина МОН ще предложи програма за дигитални материали в клас
13 сеп 2017 11:38, Анисия Иванова
36
Вълчев: Много деца не знаят български и след училище
Снимка: Reuters, архив

Много деца, завършили училище, не знаят български. Причината за това е, че не са обхванати от системата за предучилищното образование, детската градина също е тази, която трябва да ги научи първо на български и след това постоянното посещаване на училище, каза министърът на образованието Красимир Вълчев.

Според статистиката над 200 000 деца не посещават училище.

Още по темата

По думите на министъра основната причина за неходене на училище е куртурната - няма желание, респект към образованието. "Все по-малък е делът на тези, които не посещават училище поради социални причини", заяви той пред Нова телевизия.

Вълчев е на мнение, че правителството трябва да направи така, че да вкара децата в училище. "Не е задължително родителите да бъдат наказвани със затвор, ако децата им не ходят на училище”, каза Вълчев.

Във връзка с черно-белите учебници, министърът каза, че такива винаги е имало, особено в по-горните класове и ще има. Той напомни, че учебниците се избират от учителите. Според него основният проблем е бил в репликата за по-притеснените ученици. Вълчев все пак поясни, че по-голяма част от учениците ксерокопират учебниците и имат черно – бели учебници и то с доста лошо качество.

По отношение на нуждата от навлизане на новите технологии при обучението на децата, министърът обеща, че догодина МОН ще предложи програма за разработване на дигитални образователни материали.

Красимир Вълчев сподели, че помни все още първия си учебен ден. Той е прекрачил за първи път прага на училището в град Гълъбово, а търпелива и мила е била класната му в първи клас. Министърът помни и първата си двойка. Тя е била по биология.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не са само децата! Някои от народните представители също!
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези, които не искат да учат са ясни кои са и май по-добре да не учат, защото иначе като пораснат ще започнат измами от по-висок клас в сравнение със сегашните, които правят.
4
0
 
17
 
! Отговори
ала бала преди 6 години
естествено, че причината да не ходят на училище е "куртурна"
3
5
 
5
 
! Отговори
мутер Дойчланд преди 6 години
затова пък шпрехят перфектно немски за радост на фрау Меркел
2
1
 
10
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Да се огледат във форума на Днес.бг.....и много пълнолетни не го знаят!Всичкоразбирачи и отвореняци...но пълни илитерати...да те заболят очите - като ги четеш!
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и по-добре да не посещават училище с другите деца, които искат да учат.