СУ с нова система: Опашките за общежитие – в миналото!

С нова организация студентите вече не чакат по 6-7 часа на опашки
26 сеп 2017 09:45,
19

Край на огромните опашки за настаняване в общежитията на СУ. Новата система, въведена от тази година, улеснява студентите.

Репортерът на Bulgaria ON AIR Димитър Димитов провери каква е ситуацията в столичния студентски град, където през изминалите години обикновено ставахме свидетели на огромни редици и чакане от минимум 6-7 часа за записване.

От миналата 2016 година обаче ситуацията е различна. Студентите от първи курс в Софийския университет "Св. Климент Охридски" се записват в предварително определен за техния факултет ден. По този начин процедурата отнема доста по-малко.

"Тъй като опитът ни беше успешен пробвахме да направим същото и със студентите от горните курсове тази година. Оказа се, че хората имат желание да избегнат чакането и са организирани", посочи пред Bulgaria ON AIR председателят на комисията по настаняване към СУ Mира Николова.

Ако студентите изпуснат датата за настаняване на техния факултет, ще имат възможност да се запишат в друг, определен за това ден. Ако и тогава не успеят обаче губят мястото си в студентско общежитие.

"Тъй като има хора, които по уважителни причини не са успели да дойдат в посочените дни, могат да подадат молба към комисията по настаняване, която ще бъде разгледана", допълни още Мира Николова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ТУ-СофияПонеже в СУ друго освен хуманитарни специалности не се изучава. И понеже всичкото транспортен инженер с френски от ТУ е прекрасно реализиран. Мхм.
17
3
 
0
 
! Отговори
до дискрим софиянец преди 6 години
Дискриминирани я софиянец Ваз требва да ви пращат да учите поне една година в университет Варна или Пловдив на брутален работен стаж с убийствени работни смени да опознаете родината както е в брутална Англия ако имате късмет и още една година в чужбина като командирована ехпат маймунка в Токио или Сидней ...........
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде на опашките ... на демокрацията.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 13По времето на социализма се е взимал предвид и успехът, а не само това, че студентът е от провинцията. Също така са представяли документ, доказващ какви са доходите на родителите им, но не знам дали това е било задължително за всички, които кандидатстват за общежитие, или само за онези, които са били с доход на човек от семейството под определен праг.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още ли има блокове в които сметката за вода е 25лв/месечно на стая, защото трябва да се компенсират други загуби?
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да има конкуренция на база успех от следването, а не софиянци да са априрори изключени-това наистина е остатък от социализма. Това,че е софиянец, не значи непрпеменно,че няма жилищен проблем за теб. Може родителите да имат тясна гарсониера, двустаен-тоест сте прекалено много хора. Може да живеят под наем. Може пък и да имат родителите голямо жилище, но ти, като пълнолетен да искаш да се отделиш. Затова за общежитията трябва да има състезание на база успех от следването.
12
1
 
1
 
! Отговори
След промените преди 6 години
Имах състудент, който си е от София, но се ожени за момиче от провинцията и двамата бяха настанени в студентско общежитие. Родителите на момчето 3-стаен имат апартамент, той е единствен син, но искал да живее самостоятелно с младата си жена. Не знам дали това е било възможно през соца.Свидетел съм как наши колеги го питаха язвително защо не живее на вилата на родителите си, която била на десетина крачки от автобусна спирка, в границите на едно от софийските села. Той отговори "Там няма парно!"
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До дисриминират софиянцТака е било и по времето на социализма, знам това от родителите си.Дори се е случвало да отхвърлят молба за настаняване, подадена от студентска двойка, която представя и документи, доказващи, че са се оженили, че единият от тях живее в една стая с родителите си на свободен наем, а другият обитава заедно с родителите си тяхната гарсониера, в която живее още и баба му и по-малкият му брат.Отхвърлят ги с аргумента, че и двамата са софиянци и нямат право на общежитие.
10
1
 
3
 
! Отговори
Нещо показателно преди 6 години
През периода 2 000 - 2 010 г. по-възрастните ми колеги, коментирайки разпределянето на жилищата, с които разполага БАН, все още се вълнуваха от това, на кого навремето била дадена възможност за включване в строеж на жилищен блок, който бил изграден за нуждите на БАН.Направи ми впечатление, че когато споменаваха името на човека, от когото са зависели повечето от тези неща, добавяха, че по време на следването си той бил комсомолски активист, отговарящ за настаняването в студентските общежития.
9
1
 
2
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 6 години
До Браво, браво!ахам те по мое време им се подигравахме на СУ че нещата вървяха на зле, а сега представям си само залухари са останали там. От там свестен човек вече трудно да намериш.
8
0
 
6
 
! Отговори
Браво, браво! преди 6 години
Ама вижте как се променя СУ! Модерна образователна работа! Вече измислиха тази система, да се записват в определен ден. След още 10 години ще може и по Интернета! В СУ изгониха свестните, останаха разни некадърни откачалки и прогресът върви с бясна скорост към нови висини на некадърността
7
2
 
0
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 6 години
До ТУ-Софияне знам дали си чул но по време на мойто следване точно в тази система хванаха бек дор в системата. Някакъв студен беше кодил нещо по нея и си беше сложил бек дор- иф фриенд -> он топСлучайно след години хванаха експлойта. Те работата си предали опен сорс навремето ама никой в тия катедри не е чел кода в детайли, и чак след години случайно откриха бекдора хахаха колко ли френдове са прередили всички не стана ясно, както и колко ли парички е събрал пича, хаха евала.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо не схващам - няма ли записване по интернет без никакво чакане? Тези в СУ сякаш живеят във времето от преди 25 години.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато не оправят системата за онлайн плащане, да не се хвалят. Не е нормално човек да се реди 2 часа и половина сутрин, за да плати, като редицата е почнала да се трупа в 6 сутринта.
4
8
 
5
 
! Отговори
дисриминират софиянц преди 6 години
Крайно време е да се премахне дискриминацията към студенти от София. Защо кореняк софиянец не може да живее на общежитие? По цял свят предимство за общежитията имат студенти от съответния град. В Сорбоната с предимство се записват Парижани за общежитие, после чужденци, а за провинциалисти-като не останат места, отиват на свободен наем.В общежитията на Лондон скуул ъф икономикс е същото-предимството е за лондончани. В собствения си град софиянци са наказани,че са от София.
3
0
 
13
 
! Отговори
Студент преди 6 години
Пълни глупости и лъжи! Пак има опашки, пак се чака с часове! Администрацията на СУ е в миналия век и няма изгледи скоро да се модернизира!
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за това нямало опашки. а аз помислих,че е защото има общежития за всички.
1
1
 
12
 
! Отговори
ТУ-София преди 6 години
Когато през далечната 1999 година (Преди 18 години) - кандидатствах в Технически университет - София, системата за прием на студенти и в Общежитията беше подобна, човек си теглеше листче и знаеше кога трябва да отиде да чака. Не че нямаше опашки, но имаше организация.Браво бе, СУ, Евала сетихте се :)Сега си давам сметка, защо повечето инженери са да не кажа добре, но нормално реализирани, а хора с разни хуманитарни специалности правят какво ли не.