Оценките в историята? Емотикони сменят двойки и шестици

Нововвъденията важат за първолаци и второкласници
30 сеп 2017 07:45, Петя Славова
22
Оценките в историята? Емотикони сменят двойки и шестици
Снимка: Reuters

 31-о СУЧЕМ хлапетата ще се оценяват с човечето „Моливко“

Емотикони вместо шестици и двойки получават учениците от първи и втори клас в столичното 51-о СУ "Елисавета Багряна". Според Закона за предучилищно и училищно образование учениците до трети клас не получават количествени оценки, а само качествени.

Новите правила обаче влизат поетапно и засега промените важат за първокласниците и второкласниците, а от догодина – и за децата в трети клас, пише "Монитор"

Така от тази учебна година всяко училище имаше свободата да разработи своя индивидуална система от символи, с която да замести оценките. В 51-о СУ са се спрели на емотиконите, познати от клавиатурата на телефона и социалните мрежи.

Така еквивалентът на шестицата е широко усмихнато човече,а на петицата – намигащо. Четворката пък е заместена от не чак толкова широко усмихнато човече, а тройката от лице с равно изражение.

Намръщено човече вместо двойка пък получават хлапетата, които не са справили никак добре. Това разказа директорът на 51-о СУ Асен Александров. Той добави, че емотиконите ще се поставят в тетрадките под формата на печати. Очаква се те бъдат доставени в школото следващата седмица, като за всеки учител ще има по пет.

В 31-о СУЧЕМ известно още като Бастилията, оценките за заместени от човечето Моливко, разказа директорката Надежда Николчева.

Вместо "Отличен", учениците получават зелено моливче с широка усмивка, което означава "Справяш се чудесно".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
И колко време ще отнеме на децата да запомнят кое на коя оценка отговаря? Ако идеята е да нямат оценки, би трябвало да въведат само два символа, някоя пчеличка за най-трудолюбивите и нещо за много провинилите си. Или просто телефонен разговор с родителите.
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според учебния план за целия период на основното образование учениците имат общо следните часове по предмети:Математика - 904Физика - 54Биология - 72Химия - 54Музика - 417Из. изкуство - 417Физ. възпитание - 535
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една гьостерица и по ашиците на "реформаторите"! Ако ще отглеждаме телета, нека гоVедата да им измислят как да им пишат оценките! Аз започнах да чета от четиригодишен и до I-во отделение бях изял "Братя Данчови" с кориците! А днес има 4-годишни, които правят чудеса с компютрите си! Емотикони ли?
17
0
 
0
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
снимка ройтерс? :@
16
0
 
1
 
! Отговори
риторично преди 6 години
Това ли е реформата?!Намалете учебния материал като обем, факти, дати, имена и разни излишни неща, които претоварват системата. Учете най- основното! Дайте повече часове по спорт, рисуване, пеене, труд и техника. По литература само класиците, по математика най- основното- часовете да са по 3, а не по 5 часа математика и литература. Който не знае език- допълнителни часове след обяд с друг учител, има много българисти. В клас 10-12 ученици, не като сега по 20 и отгоре. Учителят да работи с всеки
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оценяването с рисунки и новите имена на училищата са съществена част от реформата. Миналото лято всички училища смениха печати, документи заради това. Нима няма видими резултати?Целодневното обучение е факт от 7 години, поне в провинцията
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СУЧЕМ?МОЛИВКО?ИКОНКИ?Направо ги пращайте да пасат патки, по ще просперират...
13
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
само в България могат статия за ученически оценки да обърнат в политическо плюене срещу някаква си партия. Смешници сте.
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Но системата ни е сбъркана отвсякъде ... Не ми вярвате ? Ами вижте крайния резултат !
11
1
 
12
 
! Отговори
шматка преди 6 години
А в СОУ "Парламент" ще оценяват постиженията с ТиквичкоШестица-охилена тиква....Двойка-тиква пред инфаркт
10
3
 
6
 
! Отговори
Александра преди 6 години
Щеше да е смешно, ако не беше тъжно :-(((!!! Эа пореден път ставаме свидетели, на объркани преподаватели, които се опитват да правят нововъведеня в обраэователната система!!! Да ама не, беэ да могат да раэберат дали каэусът им е смислен или ТОТАЛНА СМЕШКА!!!
9
0
 
15
 
! Отговори
Petrov преди 6 години
По инициатива на премиера Борисов по известен като Геният на Балканите, заплатите за учителите също отиват в историята. Вместо тях учителите ще получават човечето Х.у.@.к.о за добре свършена работа и символа К.у.@.ч.о за не толкова добра. Така България се нарежда преди Германия по иновации в ЕС, отбеляза премиера - визионер.
8
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
може да се оценява и със саламисалам кучешка радосткренвиршшпек Бургасбански старецсуджук от еленско месо е върха на сладоледа шестица
7
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А в часа по музика което дете изпее наизуст "Родната полиция ни пази" получава печат с форма на суджук.
6
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно време другарката имаше червен печат с петолъчка и това го слагаше за шестица. За петица имаше червен подпис, за четворка зелен и т.н.
5
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За Борисов и компания тиквен медал.
4
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А какъв емотикон ще трябва за управлението на герб? Някви тиквета навярно. Ама увехнали и кухи.
3
0
 
14
 
! Отговори
90s преди 6 години
Нищо ново.В първи и втори клас на нас също рисуваха усмивчици, личица, знаменца и т.н.
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е как нямали да ги оценяват с Кънчо?
1
3
 
16
 
! Отговори
Трол Горянин преди 6 години
Хахаха преди 30 години и нас така ни оценяваха в началното училище, другарката ти русуваше знаменце звездичка клънчице и др.под. Добре че ни освободиха западняците че да оценяват детето ми както го правеха "лошите" комунисти, сега ако вкарат и целодневното обучение каквото минах аз при соц-а и картинката ще е пълна.