Мисията (не)възможна: Да си студент с ДЦП без личен асистент

Какви са трудностите, разказва пред Bulgaria ON AIR Петър Илиев
4 окт 2017 12:15, Петя Славова
9

Студент с Детска церебрална парализа (ДЦП) посещава учебните занятия в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) без личен асистент.

Петър Илиев е в първи курс и иска да кандидатства за програмата "Независим живот", предоставена от Министерството на труда и социалната политика, за да може да получи такъв.

Той обаче все още не може да подаде документи, тъй като му е необходима адресна регистрация, че е жител на столицата. Петър е кандидатствал за такава, отговаря на всички изисквания, но тя все още не му е издадена.

"Преди около месец се обърнах към Столичната община, по-конкретно към зам.-кмета по социалните въпроси Албена Атанасова с молба да ми бъде осигурен асистент, който да ми помага с придвижването от общежитието до университета. Тя ми отговори, че за да ми бъде предоставен такъв, трябва да имам адресна регистрация", разказа пред Bulgaria ON AIR Петър Илиев.

След това момчето е препратено към колежка на г-ж Атанасова, която му обяснява, че евентуално асистент той може да получи от януари 2018 г.

"Като не Общината ще ми осигури човек, а аз трябва да потърся някой, който да кандидатства с мен. Ако двамата сме класирани, тогава бих имал асистент", разясни Илиев.

Петър все още не е подал документи по програмата "Независим живот", тъй като адресната му регистрация към този момент не е издадена, макар да е изпълнил условията.

Това може да попречи на кандидатстването му по програмата от министерството, след като крайният й срок е до последния ден на октомври.

В момента Петър се придвижва с помощта на свои приятели, а фондация "Сърце за България" му е отпуснала средства за асистент, които обаче ще получава само до края на декември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
80% от чиновниците са напълно излишни. Ако държавата си спести разходите за тях и ги пренасочи към частния сектор, за да вкарват в бюджета, тогава ще има достатъчно средства за хората с увреждания.
8
0
 
3
 
! Отговори
РадостинРадуков преди 6 години
Ха що ли не съм изненадан ,сигурно и са го гледали чиновниците като крадец че си е потърсил правата ."Не можело от сега защото догодина щяли да ги дофинансират с още пари" тоест "голямото папу " ще е още по голямо ! Ако не беше истина това което са му го казали сигурно щях дасе размея , но не ми е смешно ! Далаверите с трудно подвижните отдавна трябваше да се спрат ,а те дори се извършват от държавата ЗАКОННО!
7
0
 
6
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Нищо от това, магистрали, самолети, инфраструктура, пречиствателни станции, всички тези милиарди по проекти не са важни, докато има и едно човешко същество, което е в безпомощно състояние и не може да си помогне, защото съдбата го е лишила от крайници, от зрение, от сили. Да е само, да мизерства, да изнемогва, да няма отопление или храна... Първото нещо, за което цивилизованото общество е започнало да отделя лични средства и грижи, още преди хиляди години, са физически ощетените хора в селото.
6
0
 
6
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Не може изобщо да става дума за програми с ограничено действие и капацитет, държавата трябва да избута всичко друго настрани. Не да дава милиони за грижа на здрави деца на здрави родители, за училища и детски градини, да ги дава всеки ден, да строи църкви и джамии, което никога не е било, защото човек сам се грижи за вярата си. А да пренебрегва единствените, за които аз си давам данъците - сираци, немощни, инвалиди, болни човешки същества, които не биха могли да оцелеят без хуманността ни.
5
0
 
6
 
! Отговори
Helleborus до МГ преди 6 години
А сега малко глупости, МГ. Не си даваме данъците на политиците, за да правят "проекти" за хората с увреждания и инвалидите, в които да няма свободни места или хора. Даваме си данъците, защото искаме да сме сигурни, че хората с увреждания ще бъдат на сто процента обгрижени, защото това е нашето хуманно виждане за живота. Да видиш животно в безпомощно състояние е ужасно, да видиш човек в безпомощно състояние е смазващо и унизително за цялото общество. Безпомощните са приоритета на приоритетите.
4
0
 
4
 
! Отговори
пжс преди 6 години
До АнонименВече съвсем ни побъркаха, тая жена си намира оправдание, а и се плаща да намери решение за тези случаи. Вместо да подкрепи един младеж, който се бори със своето тяло ежесекундно, му показва колко още по-лош може да бъде светът около него... МРЪСОТИЯ
3
0
 
2
 
! Отговори
пжс преди 6 години
Нека на тая уфсъ, детето и да е в такава ситуация.Пък може да види канските усилия, които са нужни на хора с ДЦП да се борят за по-нормален живот и разбиране, казвам го от личен опит.
2
3
 
2
 
! Отговори
М.Г преди 6 години
"Независим проект" е проект. Има условия и едно от тях е адресната регистрация. Също така за да те включат в този проект трябва да има свободно място. Колкото и да си нуждаещ, няма как някой друг да го извадят от списка и да сложат теб. Друг проблем е да има и свободен личен асистент. Не всеки човек иска да ходи и да обслужва непознати хора с увреждания. Тъжно но е факт. Затова най добре е да си намери той човек за личен асистент. Когато не сте запознати по добре не пишете глупости.
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей, хрантутници! Зам.-кмета по социалните въпроси Албена Атанасова - нали затова си кмет, *** офцооо! Какво го препращате момчето като пощенска пратка. Има ли квартира - има. Не е като да живее на улицата. Защо да няма и адресна регистрация? Какво го размотавате! Скапаняци!