Българският учител: Жена, над 50, с висше образование

На трето място в ЕС сме по феминизация на професията
5 окт 2017 07:53,
10
Българският учител: Жена, над 50, с висше образование
Снимка: Архив, Reuters

Профилът на българския учител е следният: с висше образование "бакалавър" или "магистър" /93 на сто от учителския персонал/, от женски пол /84 на сто от всички учители у нас/ и над 50-годишна възраст /48 на сто от българските учители/.

Това показват данни от анализ на Евростат по повод днешния 5 октомври, който се отбелязва като Световен ден на учителя в над 100 страни по света от 1994 г. по инициатива на ЮНЕСКО. Данните на Евростат са за учителите от началното и средно образование в страните-членки на ЕС.

България е на трета позиция в ЕС по степен на феминизация на учителската професия в общообразователната система на страните от ЕС - около 84 на сто от българските учители в системата на началното и средно образование са жени, което прави близо 38 хиляди жени-преподавателки, пише БТА.

Страната ни е на втора позиция в ЕС и по застаряване на учителския персонал - около 48 на сто от учителите у нас в началните и средни училища са над 50 и повече години, което е близо 21 хиляди души.

По данни на НСИ у нас през 2015 г. е имало над 45 хиляди учители в 2014 общообразователни училища, където са се обучавали близо 600 хиляди ученици, от които 102 хиляди са били записани в училища в селата.

В страната са функционирали и 70 частни общообразователни училища, където са се обучавали над 7 хиляди ученици.

5,7 млн. са учителите в ЕС

През 2015 г. 5,7 милиона души работят като учители в Европейския съюз, като Евростат отчита бройката на учителите, които работят в началното и средно образование.

От тази бройка около 500 хиляди са учителите в ЕС до 30 години, а около 2 милиона са учителите над 50-годишна възраст.

Около 570 хиляди от преподавателите в ЕС са навършили 60 години, като най-високи проценти в тази възрастова група са открити в Италия - 18 на сто и Естония - 17 на сто.

Най-феминизирана е учителската професия в Латвия - 87 процента и Литва - 85 процента. На трета позиция е България с 84 процента учителски състав от дами, а на четвърта позиция е Естония - 83 на сто.

За съседите ни статистиката е следната: в Гърция и Македония - около 65 от учителите са жени, в Сърбия - 70 на сто и в Румъния - 75 на сто.

Италия е страната в ЕС с най-застаряващ учителски персонал - над 57 процента от учителите там са на 50 и повече години. България е на втора позиция с 48 на сто застаряващ учителски персонал. На следващите позиции са трите балтийски страни Латвия, Литва и Естония с около 46 на сто застаряващ учителски персонал.

В съседна Гърция учителите над 50 години са около 40 на сто от общия персонал, в Румъния - 28 на сто, а най-малко сред съседните ни страни са възрастните учители в Македония - едва 22 процента.

Най-нисък процент застаряващи учители е отчетен в Малта - 13 на сто, Великобритания и Люксембург - по 20 на сто, отчита Евростат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
8
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Разбира се, тия възрастни учителки трябва на ръце да ги носим, те ще са последните мохикани, които вършат работа при всякакви условия. Какво ще правим като се пенсионират, не е ясно.
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моля,моля .... класната на дъщеря ми е 52 годишна и е по-младолика и способна от 30 годишната учителка на сина ми по математика . Сегашните 50-годишни са много по-различни от предишните лелки и по нищо не отстъпват на сегашните 30-40 годишни.
6
0
 
7
 
! Отговори
риторично преди 6 години
Защо никой не публикува една статистика- колко дипломирани учители са излезли от Университетите и колежите след 2005 год., например. И да се направи една съпоставка- колко е общият брой на дипломираните и колко са новоназначените след 2006 година по училищата. До 2016 год.Никой не публикува броя на завършилите учители през последните 10 год.
5
2
 
0
 
! Отговори
Sefis преди 6 години
Tova e mediina laja. Nema video i smimki. Nema kopia na dokumenti. Bg medii sa mafia.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да кажат Такева и Вълчев как смятат да осигурят работа по специалността на 35-45 годишните учители и чак тогава да агитират младите да изберат учителската професия.Какви мерки за заетост на КВАЛИФИЦИРАНИТЕ учители са предприели МОН, та тръгнали да агитират следващата вълна БЕЗРАБОТНИ учители!Безработни учители ли подготвяте?!Защо МОН и Такева мълчат?
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като не назначавате 40-45 годишни, така ще е- над 50 годишни. Делението на учителите на мъже и жени е дискриминация.Молете се да не напуснат 50 годишните, защото не виждам как ще се справят 25 годишните с подарени дипломи.Пълно е с дипломирани учители на 35-45 години, изритани от системата, поради закриване на училища. Тези хора няколко години са работили с временни ТД и са били принудени да си търсят работа като таксиметраджии, склададжии, продавачки, шивачки, след закриване на училищата.
2
0
 
27
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Млад мъж как ще изтърпи на това унижение. Българският учител основно натрупва опит в претръпване към унижения и гаври с личността му. Не е лесно да постигнеш такова притъпяване на възприятията, че да не чуваш и усещаш, да успееш да влезеш в час и да излезеш без да загубиш контрол или да пребиеш някой или самият ти да избягаш по средата на часа. Това са предимно хора на точните науки, на които не им се налага много да приказват и да разтягат локуми - физика, математика, чакат пенсия.
1
1
 
10
 
! Отговори
Чоко преди 6 години
Статията е с проценти. Дайте в проценти как се отнасят заплатите на учителите към средната и към други. А може и в число. 350 евро тук. Поне 360 е в Германия, 362 в Люксембург, там някъде са и в другите страни. Пък де да зная, може да са и по-високи.