ЕК с препоръка: Намалете университетите от 52 на 10!

Примерът бил Дания, където университетите от 30 станали 8
6 окт 2017 07:00, Петя Славова
278
ЕК с препоръка: Намалете университетите от 52 на 10!
Снимка: архив, Булфото

Системата от висши училища и научни организации в България е много фрагментирана и за да се подобри качеството на научните изследвания, е необходимо университетите да бъдат намалени до 10, а финансирането за тях да бъде увеличено двойно. В момента те са 52.

Това е една от главните препоръки от партньорското изследване за подобряване на оценката и финансирането на научните организации и висшите училища у нас, заключенията от което бяха представени вчера пред научна общност от проф. Люк Соте, съветник на еврокомисаря за изследвания, наука и иновации Карлос Моедас и ръководител на експертната група по проучването. Окончателният доклад от него се очаква да излезе в края на годината, пише в. "Сега".

Още по темата

"Българската система на финансиране на научните изследвания е като мармалад - колкото по-малко има, толкова по-тънко се размазва на филията, която е голяма. И да се увеличат средствата, мармаладът пак ще се разстеле тъничко", онагледи регистрираната отвън родна картина проф. Соте. Според него страната ни трябва да се справи с фрагментацията сега, защото останалата част от света вече се глобализира в научната сфера. "Не чакайте повече! Следвайте естонския и датския пример", апелира той. В Дания университетите от 30 са били намалени на 8.

Експертът посочи, че неписаният стандарт е на един университет да се падат 1 млн. жители, т.е. в България е най-добре висшите училища да се сведат до осем, и то такива, които имат за основна мисия да се развиват научно. "Четири университета могат да бъдат изследователски и четири - предприемачески. Един академичен вуз, който да набляга на следдипломните степени, би могъл да бъде създаден от БАН, а друг - селскостопански университет - от Селскостопанската академия, т.е. общо 10 за страната ви", обобщи проф. Соте, според когото страната ни е световен шампион по брой научни институти. Той призова да се извършат структурни промени във вузовете, както и да се удвои финансирането за тях. Според него, ако повече средства се дават за по-малко вузове, ще се пресече "порочният кръг в системата".

Част от представителите на българската научна общност обаче реагираха бурно на препоръките. Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски подкрепи идеята за финансиране според резултатите, но изрази мнение, че по-важна от наличието на много институти е "спойката" между тях, както било в неговата институция.

Той даде пример с Германия, която имала много повече институти, и препоръча да се наблегне на другите проблеми в сферата - намаляващите научни работници, ниските стипендии за докторантите, както и недостатъчното държавно финансиране за фонд "Научни изследвания". "Не фрагментацията е най-големият проблем на българската наука, а учените у нас, които са 7 пъти по-малко от останалите страни. Групата на учените изчезва, гилдията застарява", коментира и проф. Лъчезар Аврамов. Проф. Соте обаче остана непреклонен, заявявайки, че всяка успешна научна организация би привлякла младите, което не би могло да стане при сегашното финансиране на толкова много организации.

Щекотлив се оказа и въпросът дали първо да се осъществят реформите и после да се даде допълнително финансиране за тях, или обратното - да се действа по схемата "първо парите, после резултатите". От ЕК са твърдо "за" първия вариант, нашите учени обаче са категорични, че той е неприложим тук, тъй като това означава броят на учените ни да падне под критичния минимум. "Все едно ни казвате: "Първо ни покажете рибата, после ще ви дадем червейчето", реагираха учените ни и призоваха да не се забравят обезщетенията, които се дължат по Кодекса на труда при уволняването на десетки служители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
11
 
2
 
! Отговори
123 преди 6 години
А може би вообще да премахнем всички университети. Това дали ще задоволи ТЪПИТЕ европейци. Ня тах не им трябват образовани Българи! Добре е да сме прости, за да могат да ни мачкат!
162
2
 
7
 
! Отговори
ОФФФ преди 6 години
Всеки като му кажат как е правилно да се направи, но може да остане без работа и почва да мрънка. Абе искате или неискате промени от които се нуждаем. Разберете няма как да стане иначе. Научната общност реагирала бурно, ами как няма да реагира ще останат без работа половината от тях, въпреки че знаят че няма друг начин.
161
2
 
4
 
! Отговори
Снахата преди 6 години
Кукувицата - Снахата направи основното образование до 7 клас.Не Ви трябва и средно образование.Защо въобще е нужно образование за овчари и козари.За друго работни места не се планират.
160
2
 
8
 
! Отговори
X преди 6 години
ПРАВ Е СОТЕ,ОСОБЕНО НА ФОНА НА "ИЗНОСА" НА СТУДЕНТИ ОТ БЪЛГАРИЯ В ЗАПАДНА ЕВРОПА-ПО ОКОЛО 14-15 000 ВСЯКА УЧЕБНА ГОДИНА.СЪЩОТО СЕ ОТНАСЯ Е ЗА БОЛНИЦИТЕ У НАС СА ОКОЛО 500,А ТРЯБВА ДА СА ОКОЛО 50-60,НЕ ПОВЕЧЕ. И ВСЕКИ ИСКА ПАРИ ОТ ДЪРЖАВАТА И НЗОК И ТОВА Е... ДОКАТО НЕ СЕ НАПРАВЯТ РЕФОРМИ БЯЛ ДЕН НЯМА ДА ВИДИМ-ФИНАНСОВИТЕ ГЪРЧОВЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ,КАТО ТОЗИ ВЪВ ВРАЦА ОТ ПОСЛЕДНИТЕ 5-6 ДНИ.ТОВА Е!!!
159
6
 
4
 
! Отговори
е-комисар преди 6 години
направо ги затваряйте тези университети и стройте джамии !
158
1
 
4
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Една грешка не се поправя с втора грешка. Най-добро е образованието там, където обществото твори свободно. Всички добри училища са измислени от съвместна работа на общество, учители, родители, деца. Там никакви министерства не са участвали. Когато това се забрани и се остави чиновника да прави всичко, а чиновникът не е творец, се получава едно нищо. Защото чиновникът само контролира, но няма какво да контролира, защото от много контрол, всъщност никой не създава различен образователен продукт.
157
2
 
1
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Освен това, когато образованието е било свободно, то не е можело да бъде копи пейст, клонирани училища. Майсторлъкът е бил и да напишеш учебници, да измислиш подход, т.е., искала се е огромна интелектуална инвестиция. Именно поради прекомерната роля на държавата тази дейност се елементаризира, строиш сграда, купуваш учебници на МОН и започваш да печелиш. Това няма да се промени с още повече власт на МОН, а с точно обратното - борба за свободно общество, което ще измисли и по-добър продукт.
156
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде де!Това от много години се чака. Колко пари отиват бадева за измислени специалности и цели университети, чиито преподаватели вече ходят по места да "обучават" студенти, само и само да си запазят заплатите. Айде, ама не ви стиска, нали? Да не са 10, но максимум 20 и то качествени, а останалото - да се закрива!
155
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Германия масово има наплив да учат чужденци. Не е нужно толкова много университети, може да са центрове за обучение и преквалифициране. В Германия висше имат малко хора. Масата са с обучение няколко години, а не с вИшо и после да им гледаме сеира на вишистите в телевизионни формати
154
2
 
7
 
! Отговори
Helleborus до 140 преди 6 години
Това са различни проблеми. Дипломите нямат тежест, защото им се обръща прекалено внимание. Човек може да бъде назначен на много висша длъжност, с много висока заплата, само на базата на връзки и едната хартийка. В миналото назначаването на коя да е работа е ставало с изпити. Не, че не е имало и документи, само че не са били предпочитани пред проверката на качествата. Защото уменията са индивидуални. От култа към хартийката идват и измислените университети.
153
2
 
3
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Ако някой е *** като гъбено семе ако ще и 10 висши да вземе той ще си остане такъв. Висшето не е за всеки. Навсякъде и винаги е било привилегия - за тези от нас които от малки полагат нужното усърдие и труд. Да не смятате, че дете явило се на олимпиада по математика е редно да влезе и да завърши с диплома равна или по ниска от някакво си връзкарче което даже не се явява на лекции? И после да се борят за едно и също работно място?
152
1
 
9
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Колко висшисти излизат кръгли *** поради простата причина, че мястото им не е там? Всяка година вече местата са повече от кандидатите което естествено се отразява на качеството. Затова нашите дипломи никой не ги признава! А това, че сме щели да станем по прости - ако се чака на ниво висше то вече нещата са изтървани. Това се коригира на ниво основно образование! Да не говорим, че има много професии които са за средно специално и хората работещи ги не са никак прости или необразовани.
151
1
 
6
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До 156Няма как хем да се запази броя на университетите, хем да се увеличи финансирането и то при положение, че 95% от завършващите в университетите или не работят по специалността си или не са в България (не плащат данъци което означава, че държавата не си възстановява парите вложени в образованието им). Затова е по добре да се намали броя, да се преструктурират. Бюджета да се разпредели между оставащите (така и заплати и всичко за което ревът в този сектор ще има пари за да се направи).
150
6
 
1
 
! Отговори
Nippon преди 6 години
Това на снимката съборетината срещу "Ялта" ли е?Няма ли кой да се оправи с тази педофилска *** там?
149
5
 
8
 
! Отговори
Университет преди 6 години
До риторичноЩо не си намалят техните! в Дания и Холандия не би да са 10. А в Германия и Австрия също има знайни и незнайни университети. Колно българчета учат в такива университети - много. Това е чиста проба демагогия. Не ни гледайте нас , а вършете това, което ви казваме. Друг е въпросът , че нивото на образованието пада и май не само тук, а в световен мащаб. Никой не е заинтересован от качествено образование.
148
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време беше да им го кажат на търгашите в образованието.Под всяка керемида или камък, като ги повдигнеш излизат мокрици и ... някакви студенти от някой си измислен "университет".Качеството на "обученето" е кръгла нула. Хора с висше образование иман знание по-ниско от хората, които някога баха завършили техникум.Всякакви некадърници станаха професори, защото това е бизнес е не е нужно нищо друго освен пари.Скоро и метачите по улиците ще са висшисти, стига да имат пари за купена диплома.
147
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Намалете университетите от 52 на 10!?.......напротив - трябва да се открият университети в Катуница и Филиповци, а "Факултето" да стане елитен и Радев да заповяда на емигрантите да си изпратят децата да учат в тях !!!
146
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много точен извод са направили хората. Но, 1. Не се питат хората, които естествено няма да застанат зад реформи, които ще ги ощетят. 2. Не става въпрос за съккращаване на десетки, а на стотици и даже хиляди псевдо "научни" работници. и 3. Някой, трябва да го направи без да държи сметка, че това ще му отнеме електората, а такъв в БГ няма да се намери. Амин за висшето ни образование и наука.
145
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искат да ни направят още по прости. Не само, че не трябва да се намаляват университетите ами трябва и вишето образование, че и средното и основното да се развива.А не може ли да се увеличи финансирането и качеството така, че поне 10 университета да станат елитни!!!!!
144
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От времето на комунизЪма сма на първо място в Света на глава от населенито по брой на професори и гнерали.Нали се сещате колко са професори и генари тези комунистически образувания дето ако не е БКП зад гърба им са нищо. Същото важи и за "бизнеса", "политиците", "дипломатите".