Най-малко висшисти у нас има в област Търговище

Расте броят на учениците, които напускат класните стаи
41
Най-малко висшисти у нас има в област Търговище
Снимка: архив, БулФото

Делът на населението на възраст между 25 и 64 г. с висше образование в област Търговище намалява и вече е най-нисък в страната - 15 на сто при 27,5% за България.

Същевременно Търговище е сред областите с най-висок дял на хората с ниска квалификация, сочи анализ за проблемите на децата в Североизточна България, оповестени на Регионална среща по проекта "Гласът на българските деца", съобщи Петя Иванова, програмен координатор.

В областта броят на учениците, които напускат училище, без да завършват средно образование, както и нередовно посещаващите училищата нараства. Най-много ученици в област Търговище отпадат в 9 клас и в началните класове, предаде БТА.

Причините за напускането са социално-икономически, образователни и етнокултурни. Все повече от напусналите училище стават обект и на работата на служителите от местната комисия за борба с противообществените прояви.

Като позитивна новина анализът отбелязва, че в Североизточния регион има област, в която всички институции за деца са закрити и това е Търговище.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: Търговищевисшисти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До този MdadМалко са ти мътни представите. Всяка година ДПС изпраща с пълна стипендия повече от 1000 деца на български турци в ЕВРОПЕЙСКИ И АМЕРИКАНСКИ УНИВЕРСИТЕТИ. Където ти никога няма да бъдеш.Грижат се бъдещите си кадри, които ще управляват България.
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В ТЪРГОВИЩЕ НЯМА РАБОТА.ЗАТОВА ПОВЕЧЕТО ВИСШИСТИ СА ИЛИ В СОФИЯ, ИЛИ В ЕВРОПА.
32
2
 
7
 
! Отговори
Додо преди 6 години
"Най-малко висшисти у нас има в област Търговище"АМИ ОТВОРЕТЕ ГРАНИЦИТЕ И ПУСНЕТЕ 5 ХИЛЯДИ БЕЖАНЦИ, ТЕ ВСИЧКИТЕ СА ВИСШИСТИ С МАГИСТЪРСКИ СТЕПЕНИ! ТЪКМО В ОБЛАСТ ТЪРГОВИЩЕ И ДЖАМИИТЕ СИ ГИ ИМА, ДА СЕ ЧУВСТВАТ У ДОМА СИ И ТУЙ ТО!
31
13
 
13
 
! Отговори
Mdad преди 6 години
Турчин вишист...няма такъв филм.
30
0
 
14
 
! Отговори
Един от там 2 преди 6 години
От приятелите ми и познатите ми бих казал, че над 80% са пръснати по големите градове, София и чужбина. Това е част от всеобщата политика в държавата на обезбългаряване, лошо разпределяне на бизнеса и нулевата идея за бъдещо развитие на държавата. Когато хората, които са на 50+ в момента се споминат след 1-2 десетилетия, а те представляват огромна част от малките градове, то тогава ще ги напълним или с "шведи" или ще си внесем джигити от Изток. А всички по-млади българи в София.Май това искат...
29
0
 
16
 
! Отговори
Един от там преди 6 години
Аз съм висшист от Търговище, но логичното и при мен се случи, беше неизбежно да отида в по-големия град. Не защото съм лош селянин, който иска да отмъкне залъка от устата на гордия софиянец, нито защото искам да изцапам столицата, нито пък още по-малкото защото София ми харесва като град, а защото икономиката се развива единствено в столицата. Търговище беше много приятно за живеене градче, сега както споменаха съгражданите се насели с всякакви джигити и сякаш не е в България вече. Политика ....
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да открият веднага университет там. 52 или 53 университета все тая.
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сикин, те фактите са такива, каквито хората дето там работят са ми ги казали. И те са български турци.
26
0
 
17
 
! Отговори
Тео преди 6 години
Сакин, приятелю, къде в коментара ми съм неглижирал който и да е език? Относно турския, това, което ме възмущава е, че в България за да работиш в определен завод турският е задължителен - ерго това е дискриминация спрямо хората, които не го знаят. И това се случва в България! Това е проблемът, а не езикът! Колкото до езиците, освен богатство са и възможност. Аз лично говоря четири и съм се убедил в това. Неописуемо е чувството да отидеш в което и да е кътче на света и да разговаряш с местните!
25
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Драги ми саксин ти не си Българин и не се меси в нашите работи.отивай си в родината там богатей с твоя език.
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То пък другаде като е пълно с неграмотни висшисти, по-добре ли е?
23
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Езиците са богатство, но не и турския. Търговище е хубав и спокоен град, обаче се препълнени с много емигранти от турция
22
1
 
10
 
! Отговори
Targovistenka... преди 6 години
Rodniya mi grad.Mnogo mi e mil,a i mi e jalko za bednostta koyato vijdam po ulizite.Za da sme dobre po- dalec ottam!
21
7
 
5
 
! Отговори
Sakin преди 6 години
До ТеоВсеки един език е богатство. Жалко, че като висшист не си го разбрал това.
20
2
 
3
 
! Отговори
Sakin преди 6 години
До 19'.Когато ползваш лексиката и фактите на скат и В.С.( и двамата) няма как някой да те вземе насериозно
19
0
 
19
 
! Отговори
Тео преди 6 години
Ами, като човек роден в Търговище, с висше образование, не се учудвам. Не, че хората там сме зле, но просто напуснахме града заради липсата на перспективи. Кои останаха там? Родителите ни, компактната група римляни и новодошли българо-мохамедани, които да работят в Шишеджам. Турския е задължителен в този завод. В България. Колко процента от последните две прослойки имат висше образование? Отговорете си сами. А младежта предпочита да кисне на оптиката да пие кафе, вместо да работи!
18
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-големият стъкларски завад на балканите е в Търговище. Навремето преди 6-7 години отдадоха пакетиращия цех на чужда фирма, Завода плащаше на човек по 500 лв., а работничките бяха на минимална тогава беше 240лв. Сещайте се къде отиваше разликата. След време двамата собственика купиха най-големия ресторант в Тъговище за 2 млн. Един пример за забогатяване в България и как умишлено се държат хората бедни.
17
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До шматкаБрандът си е бранд, ама заплатите ще са местни- 400лв. Това няма да върне висшистите в града, нито ще подобри жизнения стандарт
16
1
 
21
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Спокойно! Както е тръгнало, скоро от 52 висши учебни заведения по домовете ще ходят да ги молят, да се записват при тях, както сега ходят по домовете учителките от първи клас на различните училища в града ...А със записването направо ще им искат 3 броя снимки, формат като за документи, направо за дипломата...Всичко е илюзия в тая държава вече, то и държавата вече е илюзия...
15
4
 
5
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 14Защо мислиш че шивашка фирма е за подценяване.Нека дойдат Адидас Найк Умбро.Лошо ли е.