Компенсират педиатрите с платени ученически бележки. Цената - от 2 до 5 лв.

НЗОК не ги сложил в основния пакет дейности
Обновена: 9 окт 2017 09:35 | 9 окт 2017 09:00, Петя Славова
52

Вече ще трябва да заплащаме за извинителните бележки на децата, издадени от лекар. Председателят на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов обясни в "България сутрин", че издаването на документа във времето не е бил в основния пакет дейности, гарантирани от НЗОК.

По думите му досега формирането на цената на бележката е било индивидуално решение на управителя на учебното заведение.

"Децата не заплащат потребителска такса и искаме това да се промени. Родителите да заплащат поне минимална такса", посочи д-р Миндов и допълни, че голяма част от финансирането в педиатрията е силно намалено и трябва да бъде компенсирано.

Ема Черногорска от Сдружение "За децата ни" коментира пред Bulgaria ON AIR, че топката е в Министерството на здравеопазваното, за да бъдат преразпределени парите, така че родителите да не заплащат за бележки, след като деца до 18 години са здравноосигурени.

В началото на тази учебна година се сблъсква с проблема, че родителите вече нямат право да извиняват децата си по семейни причини до 30 дни, а до 10.

"Това ще накара родителите да отидат до личните лекари и да вземат фалшиви медицински бележки. Ако таксата е 1 лев това няма да се отрази на ничий джоб. Въпросът е, че всяко здравно заведение може да определя таксата - тя може да бъде 2 и 5 лева, това трябва да бъде регламентирано", обясни Черногорска.

Тя е на мнение, че е по-добре да се заплаща самият преглед, а не извинителната бележка.

Д-р Георги Миндов отбеляза, че у нас няма "черен пазар" за извинителни бележки, а такава може да бъде издадена от 0 до 100 години.

"Родителите трябва повече да се тревожат, че срещу т ях има недофинансирана система, лекар, който е демотивиран и неангажиран", подчерта д-р Миндов в студиото на Лора Инджова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То големия разход да се напише и подпечата една блежка, няма що. Ок съгласна съм да плащам за това, както и за преглед на детето ми, стига да не взимат индиректно пари от тези, които съм дала за да лекуват една определна група "хора". Да започнат от там да си събират парите и ще се окаже, че освен, че няма недостиг има излишък. Почнахте от моето дете да взимате, не ви е срам!
30
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изказването на д-р Миндов е за гл.прокурор!Не може да искаш от родителите да "се тревожат,че не е дофинансирана системата на лекарите",понеже не били заложено финансирането за издаването на изв. бележки.Какво са им виновни родителите ,че някой е спал и не го е предложил.На нас кой ни плаща,като си изпращаме здрави децата на училище,а те си идат болни.
29
1
 
10
 
! Отговори
do 25 преди 6 години
Кой да ви компенсира като по време на избори или сте за гъби или гласувате за едни и същи, особено ако бизнесът ви е свързан с тях. Как да искате промяна като едни и същи ни управляват. *** народ - слаба държава.
28
1
 
21
 
! Отговори
123 преди 6 години
Ама те си имат такси от по 20 лв. и нагоре за какво ли не-медицинско, документи а сега и за децата.Реално срещу тези такси няма нито прегледи, нито касови бележки, безочетни пари бол.
27
1
 
20
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Така ли ще борим демографията, като те дерат от където могат. Личните лекари са едни от най - добре платените в България. До там ли опряха, да вземат пари от децата ни.
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Извинете ме за нахалството, но омерзени лекари не съм виждал от години. Защо ставаш лекър, заради похвалите или заради науката да лекуваш
25
1
 
22
 
! Отговори
Питам аз преди 6 години
"Компенсират педиатрите с платени ученически бележки. Цената - от 2 до 5 лв."А нас кой и как ще ни компенсира, че вече не можем да разчитаме на никакво лечение.
24
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямам против таксата, ако това ще доведе още повече способни лекари в кабинетите. Не допускайте грешката да гледате костюмите и заплатите на депутатите, а да пропускате огромните далавери, които са истинската причина за това да сме на последно място в ЕС. Не таксата би била причина за тегобите ни. Проблемът е, че дори една такава такса няма да ни върне лекарите. Те са омерзени от условията и от такива многознайковци като тези по форумите.
23
0
 
21
 
! Отговори
До 22 преди 6 години
Никой не гледа в паничката на лекарите.Пълните ми уважения и поклон пред тези,които са наистина такива ( това е друга тема за личностните им и профисионални характеристики) !Но да налагаш такса за мед.преглед на дете,без значение целта на плащането,е меко казано,ЖАЛКО И НЕЛЕПО за една държава ,която претендира за горд член в ЕС !!Справка : В Англия децата получават безплатно лекарства ( вероятно не всички,но е факт и аз гарантирам,че е така за кожните проблеми ) Да не говорим по нататък !!
22
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не гледайте в паничката на лекарите. Щом е толкова далавера станете лекари и вие. България загива без качествено здравеопазване и качествено образование. Само говорят за заплати на учители, ама млад учител след всичките увеличения пак с 600 лв започва, а лекарите малко повече. По форумите само мърморковци, дето все другите им виновни. Уважавайте труда на хората и се замислете за нещо, което дори не ви е хрумвало - дали давате толкова, колкото получавате.
21
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като ги погледнеш тези доктори - затлъстели, обезформени, със сенки под очите, с тютюнджийски тен на лицето и се питаш: този как ще ме лекува, като прилича на хронично болен самият той?
20
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честно казано,ако имаше юридическа възможност България да се управлява от вън,бих гласувал с ДА.Писна ми от този лобизъм,корупция и шуробаджинащина!!!И всичко това прикрипено с алчност,безсъвестност и наглост !!!
19
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам дали наистина има друга държава в света,която толкова много да работи срещу народа си ?!
18
0
 
32
 
! Отговори
M преди 6 години
Не разбирам защо в статията се разглежда само проблема с родителите, взимащи фалшиви болнични за децата си. А какво правим с тези, на които им трябват истински болнични? Биват наказани с допълнителни разходи за болестта на детето?
17
0
 
30
 
! Отговори
Райна преди 6 години
Имам бебе на 4 месеца. На всеки преглед, издаване на бележка или просто консултация, давам по 5 лв такса без касов бон. Няма да "обеднея" 1-2 пъти месечно, но лекарят има над 500 пациенти. Това е един добър доход, без реално да се отчита сумата (няма касов апарат). Качеството на "услугата" дано да се подобри, защото все по-рядко се намират свестни доктори
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хитро би било ако лекарите възстановяват разхода по бележката в размера на приключването на лечението на детето.
15
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България загива !!
14
0
 
28
 
! Отговори
ABC преди 6 години
Изключително уважавам тази професия, срещала съм страхотни професионалисти и хор, ОБАЧЕ: 1. Колко от лекари и стоматолози издават касов бон и съответно плащат занъци върху доходите си? 2. Този председателят на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов да каже дали е заплащал САМ следването си или то е било безплатно, т. е. от данъците на родителите на децата, на техните баби и дядовци? Като кажем А, хайде да кажем и Б, а?
13
15
 
1
 
! Отговори
Elf преди 6 години
Boli li ??????????Da se nauchite da si kontrolirate decata.
12
0
 
39
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Родителите се притесняват че системата само вика дай пари а качеството пада и в същото време нямат никакво право на избор и глас , държавата и лекарите само викат "Дай още" и нещата не се променят. Аз съм за да може да се излиза от осигуротелната система за да им разпад и после градеж на здраво. Защото сега си е чист обир и пак се дават пари за всички да храним чиновници и крадци по бордовете на болниците които незнайно защо за много добре защитени от БЛС.