Компенсират педиатрите с платени ученически бележки. Цената - от 2 до 5 лв.

НЗОК не ги сложил в основния пакет дейности
Обновена: 9 окт 2017 09:35 | 9 окт 2017 09:00, Петя Славова
52

Вече ще трябва да заплащаме за извинителните бележки на децата, издадени от лекар. Председателят на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов обясни в "България сутрин", че издаването на документа във времето не е бил в основния пакет дейности, гарантирани от НЗОК.

По думите му досега формирането на цената на бележката е било индивидуално решение на управителя на учебното заведение.

"Децата не заплащат потребителска такса и искаме това да се промени. Родителите да заплащат поне минимална такса", посочи д-р Миндов и допълни, че голяма част от финансирането в педиатрията е силно намалено и трябва да бъде компенсирано.

Ема Черногорска от Сдружение "За децата ни" коментира пред Bulgaria ON AIR, че топката е в Министерството на здравеопазваното, за да бъдат преразпределени парите, така че родителите да не заплащат за бележки, след като деца до 18 години са здравноосигурени.

В началото на тази учебна година се сблъсква с проблема, че родителите вече нямат право да извиняват децата си по семейни причини до 30 дни, а до 10.

"Това ще накара родителите да отидат до личните лекари и да вземат фалшиви медицински бележки. Ако таксата е 1 лев това няма да се отрази на ничий джоб. Въпросът е, че всяко здравно заведение може да определя таксата - тя може да бъде 2 и 5 лева, това трябва да бъде регламентирано", обясни Черногорска.

Тя е на мнение, че е по-добре да се заплаща самият преглед, а не извинителната бележка.

Д-р Георги Миндов отбеляза, че у нас няма "черен пазар" за извинителни бележки, а такава може да бъде издадена от 0 до 100 години.

"Родителите трябва повече да се тревожат, че срещу т ях има недофинансирана система, лекар, който е демотивиран и неангажиран", подчерта д-р Миндов в студиото на Лора Инджова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
32
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Всичко трябва да се плаща ( ironie off )Ако не друго - лекарите ни ще спрат да се изнасят на запад - лека полека българската кьорсофра ще им стига за всичко!Българите да му мислят - плащането му е майката!За роми...афганци...пакистанци...глоби КАТ....ТЕЦ...ток...такса смет...ВИК...данъци...Брашнян чувал....колкото го тупаш...повече пуска!
10
4
 
6
 
! Отговори
8888 преди 6 години
Е ще цъфнат и вържат докторите с два лева на бележка!
9
1
 
9
 
! Отговори
MREM KAT MUXI преди 6 години
BYLGARSKITE DOKTORQ SA NINAQDOA LAKOMIII STRAXOTNI I FIRMI ZA LEKARSTVA IMAT I KO LI NE CHOVESCHTINA NQMAT OBACHE
8
0
 
15
 
! Отговори
Оруел преди 6 години
Видими резултати!
7
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
явно искат да спрем да плащаме здравни, оказва се, че те нищо не поемат
6
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо никой не протестира?
5
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-много да минем на домашно образование. Без друго децата основно се готвят вкъщи. Поне няма да имаме транспортни разходи, престой в нездрава среда, в която ще щъкат постоянно болни, понеже малко щелудите, да плащат за един такъв документ за децата си.Абе как може чак толкоз низки да сте,бе господа?! Следващото ви предложение ще е да гърмите пенсионерите с калашници, да не ви пълнят кабинетите и да не точат иначе заработените с години пенсии!Срам ме е,че още живея в това подобие на държава!
4
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смятам да оспоря тази глупост-така нарушават човешките права на детето ми.Или не,по-добре да не ходим за бележки вече. Значи ако нямам пари да си платя за медицинска бележка, детето ще ходи на градина, респективно на училище и ще ръси зарази?Ми добре.Да ръси.Щом на управниците на тази псевдодържава чак дотам е стигнало безочието-ще ръси.Ще боледуват всички. Докато изпукаме или не се спасим целокупно в чужбина целия останал народ!Мизерни ненаядени с .вини!Дали може по-ниско от това да паднете?
3
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мерки за повишаване на раждаемостта!
2
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И кога ще ги плащат децата тия бележки, след като почнат работа ли?Бравус!Утре на непълнолетни ще започнат да налагат и административно наказание "глоба".Тия доФтУри поне да прежалят 20 кинта за адвокат, та да не излагат така гръмко!
1
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как не ги е срам.