Бежански неволи: Децата тръгват на училище, после заминават

А българчетата ги събират от домовете им, върнаха 12 хил. в класните стаи
23
Бежански неволи: Децата тръгват на училище, после заминават
Снимка: Булфото, архив

В страната има 359 деца на имигранти, като около една трета от тях са записани на училище, съобщи в предаването зам.-министърът на образованието Деница Сачева пред БНР.

Малчуганите са записани в общо 20 училища, и във всички учебният процес върви нормално.

Още по темата

"Усилията, които бяха положени за тези 102 деца, бяха много сериозни. Акцент беше комуникацията, намаляването на страховете и предразсъдъците, даване на информация какво се очаква, какво предстои", допълни тя.

Сачева обясни, че за първи път има толкова много деца на бежанци, записани в училище, но броят им все пак е твърде малък, за да има конкретни универсални решения.

Според нея един от най-сериозните проблеми идва от динамиката на имигрантския поток, защото за голяма част от тези деца последната спирка не е България, те о искат да заминат за друга страна.

"В началото на учебната година бяха записани 112 деца, но 10 вече напуснаха страната, така че това създава също много сериозни предизвикателства и пред самата образователна система", призна зам.-министърът.

Работата е била насочена към обучение и на учителите, а социалните работници имат задача да обикалят всеки ден различни училища, за да работят и като медиатори и да следят учебния процес да тече гладко. Езиковата бариера също е фактор и се полагат усилия и в допълнителните часове по български език, отбеляза Деница Сачева.

Тя коментира и резултатите от програмата за връщане в класните стаи на учениците, отпаднали от образователната система като се похвали, че към 1 октомври 12 хиляди деца отново са в училище.

Заместник-министърът на образованието уточни, че данните колко точно са децата, които са върнати в образователната система, ще бъдат оповестени в края на октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.