СУ зае престижно място в две международни класации

Измерва се качеството, преподаватели, научна дейност
Обновена: 17 окт 2017 19:29 | 17 окт 2017 19:23, Анисия Иванова
23
СУ зае престижно място в две международни класации
Архив: Булфото

Софийският университет "Св. Климент Охридски" е сред най-добрите висши училища в две международни класации, съобщиха от висшето училище.

Софийският университет запазва мястото си сред най-добрите университети в оповестените класации на CWUR /Center for World University Rankings/ за 2017 година и на QS EECA Region University Rankings за 2018 година.

СУ е сред най-добрите 3,1 процента в класацията на университети на Center for World University Rankings за 2017 година. Софийският университет заема 856-то място сред оценените през тази година 27 770 висши училища.

Класацията измерва качеството на образование и подготовката на студентите, престижа на преподавателския състав и качеството на изследователската им работа, без да разчита на информация от данни, предоставени от университетите.

За оценяване на първите 1000 университета в света класацията на Center for World University Rankings използва осем индикатора, сред които са качеството на образованието, реализацията на възпитаниците, качеството на преподавателския състав, публикациите на преподавателите в престижни научни списания, броят на изследователските разработки във влиятелни списания, броят на високо цитираните изследователски разработки, цялостното влияние, измерено чрез университетски h-индекс, както и броят на патентите според международния патентен архив.

Софийският университет е класиран и на 47-мо място в класацията на висши училища от Източна Европа и Централна Азия QS University Rankings: EECA за 2018 година. Университетът е сред най-добрите 1,6 процента от 2900-те висши училища в региона.

Класациите на QS EECA Region University Rankings се публикуват от 2014 г. Методът запазва основните показатели на глобалната класация QS University Rankings - академична репутация, репутация сред работодателите и отношението преподавателски състав/ студенти, индексирани публикации на преподаватели, web импакт, цитирания на брой публикации, качество на преподавателския състав, чуждестранни преподаватели и чуждестранни студенти, посочват от СУ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
0
 
! Отговори
долореса баронеса преди 6 години
най-добрите завършили средно образование ако искат да учат право кандидатстват всофийски университет, правото в другите факултети- платени, или наречени пуцове поправо е ала бала, курсове по право, където се получават слаби знания.Качествени юри-сти излизат от софийски университет.Въобще, гордост е да завършиш софийски универ-ситет, престижно висше учебно заведение.
20
4
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Нивото на СУ сега-2017 е много по-ниско в сравнение с това на СУ през 1990.Който иска сега, той е станал студент в СУ.България има отделни много добри учени, но не се задържат тук, а бягат в чужбина.Професор в СУ е на заплата колкото една чистачка в един съд, няма как да има наука в България.
19
5
 
10
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
Науката ни е на светлинни години от модерната наука по света, по брой професори и доценти сме първи по брой население.Къде са Нобеловите награди и българските открития?
18
4
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
Целта е образованието в България да бъде доунищожено и българите да сме донори на западните страни, но само за черна работа, да се унижи интелигенцията.Затова се говори за закриване на университети.
17
8
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
СУ лежи на СТАРА СЛАВА.В България има поне 10 университета , по-добри от прехваления СУ.Защо нямат поне един Нобелов лауреат в науките-химия или физика???
16
2
 
4
 
! Отговори
милена преди 6 години
До До Милена 5За съжаление положението е такова, че не само учените няма да се върнат, но и все повече ще напускат България.Аз уча магистратура молекулярна биология в Германия и като виждам какво е положението е Германия , сравнявам с българската базата и изобщо не ми минава мисълта да се завърна
15
1
 
25
 
! Отговори
Бубето преди 6 години
Не знам, обаче изискванията за приемане на студенти, балообразуване, качеството на студентите, които влизат в СУ, в момента и през последните седем-осем години, са под всякаква критика. Не може в най-престижния университет в България да се влиза с матурите, които са задължителни да завършиш средно образование и които по никакъв начин като степен на трудност не могат да се отъждествят с изпит. А и по-опитните като нищо ще си препишат. Ако знаят откъде, де. Това е обидно. Няма пресяване.
14
1
 
6
 
! Отговори
До №5-продължение преди 6 години
да започнат да се връщат наши млади учени, получили и образование, и научна степен в добри чужди университети.Но как да стане, при сегашните заплати и отношения в научните среди?Познавам няколко човека, които наистина имаха желание да заработят тук. Всички до един издържаха по 1-2 години и напуснаха обидени, ужасени, омерзени. И което е най-лошото, върнаха се в чужбина. Загубихме ги и ги настроихме срещу българските научни и университетски среди!
13
1
 
1
 
! Отговори
анон преди 6 години
ее, може само да се направи извод за класациите, тогава
12
1
 
9
 
! Отговори
До Милена №5 преди 6 години
Имах предвид останалите 50-ина нашенски университети и други висши училища.С най-добрите чуждестранни научни среди е имал намерение да се равнява Богдан Филов и вероятно щяхме да имаме Академия на науките на съвсем друго равнище, ако не я бяха попилели през 1947 г.На ниво е бил и Софийският университет, преди да изгонят от него някогашните преподаватели, получили образование и научни степени в най-добрите чуждестранни университети.Понякога си мечтая да започнат да се връщат наши млади учени
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МиленаИ подбор на кадри.Не можеш да очакваш кой знае какво от хора, присъстващи във висшето образование и в науката, само защото са роднини или фаворити на хора, станали професори най-вече защото са били партийни секретари преди 28 и повече години. Или защото са били "спуснати отгоре".
10
1
 
5
 
! Отговори
До 9 преди 6 години
Наистина е тъжно това, че сме чак на 47-о място в класация , валидна само за ВУЗ-овете в Изт.Европа (бившите социалистически страни) и Центр.Азия.При това става въпрос за най-доброто наше висше училище.Един наш шоумен преди време като на шега изрече нещо много вярно - "Където е минал социализъм, трева не никне!"В СУ наистина не е чак такава шуробаджанащина като в БАН, но и там е имало период, в който високи научни титли са били давани за партийни заслуги.После тези са подбрали днешните учени
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вай, вай, вай.....СУ-то било на 47-мо място в тази класация, а нашите журналисти "деликатно" премълчават ЧИЙ УНИВЕРСИТЕТ Е НА ПЪРВО И ВТОРО МЯСТО НА СЪЩАТА ТАЗИ КЛАСАЦИЯ - МОСКОВСКИЯ И НОВОСИБИРСКИЯ УНИВЕРСИТЕТИ!!!!
8
3
 
6
 
! Отговори
О Боже! преди 6 години
Ами това / да плачеш или да се смееш е!! Какъв университет е това! То БЕШЕ Университет! А сега е плачливав остатък от миналото!
7
1
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Това сарказъм ли е или поредния тласък към и.диотизма ?"ВОЙНАТА Е МИР. СВОБОДАТА Е РОБСТВО НЕВЕЖЕСТВОТО Е СИЛА"856-ми е престиж ...В ООН членуват 192 държави, а СУ е най-престижния ни университет.
6
1
 
5
 
! Отговори
Джонатан Асов преди 6 години
Шестите в космоса 866 в науката. Смех.
5
1
 
5
 
! Отговори
милена преди 6 години
До АнонименС кои останали-Кеймбридж, Оксфорд, университетите в Мюнхен,Берлин, Копенхаген...Трябва да гледаме глобално,в световен мащаб къде сме, кои сме, какви са ни постиженията.Защото има много талантливи , образовани български млади учени реализирали сме в чужбина. Значи проблемът е някъде другаде-ръководство,база, финансиране
4
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МиленаНо в сравнение с останалите СУ е цвете!
3
2
 
8
 
! Отговори
милена преди 6 години
"СУ заема 856-то място" да се смееш ли, да плачеш ли?Положението е трагично:Публикации (броя на научните статии) - 5%. СУ е класиран на място 925Влияние (броя на научните статии в списания с висок импакт (измерено чрез университетски H-индекс ) - 5%. СУ е 810.Патенти(брой международни патентни заявки) - 5%. е 913+. Вместо да се гордеят ,да вземат да се засрамят.
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ааааа, най-евтино са пуснали дипломите!