МОН с идея: Купувайте евтини тетрадки, за да са леки раниците

Тези от по-некачествена хартия не тежали колкото по-скъпите
31
МОН с идея: Купувайте евтини тетрадки, за да са леки раниците
Снимка: Булфото, архив

Просветното министерство реагира на жалбата на петокласничка Теодора Божкова  от столичното 35-о училище "Добри Войников" до председателя на Държавната агенция за закрила на детето срещу тежките раници на учениците.

Още по темата

Раницата, която носи детето в някои учебни дни стига и до 8, 3 кг.

Зам.-образователният министър Таня Михайлова се срещна вчера с Теди, за да я изслуша и да предложи решение на проблема.

По думите на майката не петокласничиката Лилия Божкова, Михайлова е предложила тетрадките на учениците да са по-нисък клас – по-некачествена хартия, но по-леки.

"Не смятам, че това е решение, защото децата сега изграждат почерка си и е хубаво да пишат на по-висок клас тетрадки. Предпочитам учебниците да са по-нисък клас, но с повече съдържание, за да няма нужда от допълнителни помагала и сборници", каза Лилия Божкова пред bTV.

Тя е категорична, че работа на МОН е да измисли начин да олекоти раниците, защото решението не може да дойде от родителите и децата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много от нещата зависят и от учителите. Преместих малкият син в трети клас в друго училище - там госпожата каза в каквато тетрадка му е удобно в такава да пише, разделя я на две да домашно и работа в клас, пише се с молив или с химикал по преценка на детето. За допълнителни упражнения тя им разпечатваше листове по 1-2 на семица по предмет. В старото - задължително 2-3 третрадки голям формат от 80 листа, по две уч.тетрадки, по един сборник, помагало, атласи. Така, че може но се иска и да се мисли
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евтините тетрадки с падащи от самосебе си листи... А учебниците, а уч. тетрадки, а помагалата, а обикновените тетрадки, отделно по всеки предмет??? Раница, тежаща между 12,5 до 14 кг.Синът ми завърши 12 клас с изкривен гръбначен стълб, диоптри и разбита нерна система.
23
2
 
2
 
! Отговори
браво преди 6 години
А ако изобщо не купуват тетрадки ще е още по-леко,така ли!?А бе вие нормални ли сте!!??!!??
22
8
 
1
 
! Отговори
koki4 преди 6 години
Е ся за 5 метра проблем ли ще правим, без това родителите им ги карат с мпс до входа на даскалото. Тамън ще направят малко мускули - прасци, гръб и т.н.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Технологиите в България напредват през последните 5 години и скоро ще се предлагат екзоскелети за ученици, с товароподемност 1-2 тона. Няма да се връщаме при маймуните с леките раници.
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До -+-Браво! Много умно! Защо не дойдеш някоя сутрин да поносиш раницата на сина ми , който е в 5-ти клас. Вчера(понеделник) раницата му тежеше 12,3 кг .
19
15
 
1
 
! Отговори
-+- преди 6 години
Не са им тежки раниците, а запчонаха да растат много слаботелесни днешните деца. Не дай си боже да свърши някаква работа - ще се преумори детенцето на мама и тати. Още отсега ги учат момченцата - по-тежко от часа на маса и жен-ски крак да не вдигат, за момиченцата не знам - може би само до чашата стигат, знам ли, не съм специалист.
18
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В цивилизованите държави учебниците са като папка класьор - не мъкнеш 12-томник за 45 минути час. Друг е въпроса,че учебниците са пълни с изключителни тъпотии- ромска култура,разни песнички за черни жълти деца и прочие ненужни глупости.
17
1
 
24
 
! Отговори
MOh преди 6 години
И черно-бели учебници, там мастилото е по-малко и тежи също по-малко.
16
1
 
11
 
! Отговори
50 преди 6 години
Няма друго решение освен намаляване на теглото на учебниците и ползване на тетрадки с малко листа.Ако видите учебника ми по литература за 11-ти клас за учебната 1959/60 г. и го сравните със сегашните ,ще припаднете-няколко пъти е по-тънък.С него взех приемния изпит по литература в СДУ "Климент Охридски" с 4.85,след две години казарма,където литературата не бе приоритет!?Темата бе:"Борецът-революционер в поезията на Ботев,Смирненски и Вапцаров".Писах два часа и се върнах в казармата .Герой!
15
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вашите раници да не би да бяха по-леки едно време? Какво сте ги задундуркали тези деца, като че ли са от стъкло и ще се счупят?! После като пораснат на по 20-25г. по-тежко от чаша с алкохол не вдигат. А стига сте се превъзнасяли вече. Що не хванете и вместо тях да им носите раниците, да учите и въобще да правите всичко вместо тях?! После на вързано куче хляб не могат да хвърлят...
14
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И колко е разликата в теглото? Да е 50грама. 5 тетрадки по 50 гр =250 гр. Това много ще облекчи нещата, да знаете!Само че моят син , първокласник в момента, носи :учебник,учебна тетрадка, учебно помагало за самоподготовка, тетрадка за упражнения и обикновена тетрадка по математика.По български език се повтарят същите учебници. Дали пък тежестта не идва от ДЕСЕТТЕ УЧЕБНИКА,а не от тетрадките? Или може малко да се доближим до съвременното образование и цялата информация да се качи на един таблет?
13
0
 
15
 
! Отговори
Р преди 6 години
То не са само тетрадките, ами и помагалата. Във 2 клас по български език имаме 4 учебни тетрадки + 2 за работа в клас и домашна работа.
12
1
 
2
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Вестникарска или офсетова хартия ,туй е въпросът.Само не стигайте до бой.
11
0
 
17
 
! Отговори
Ал. Фол преди 6 години
Прости хора умно нещо не може да предложат...
10
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде, айде. Само допреди 60-70 години, децата блъскаха на полето по 16 часа на ден от 7 годишни.
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
12 - Аз обичам да изпитвам всичко и да навлизам в детайлите. Помага ми да помня. С тетрадка по "всичко" няма да се справя, защото ще ми трябват поне 20.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз на моя бръмбар ще му взема един един Surface Pro 5. Няма нужда от тетрадки и прочие. Може да драска, кооолкото си иска и да пише. А и тези колкото един учебник, така че няма проблем.
7
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аааааа, чиновниците от МОН имат идея?!.. И аз имам идея - тъй като на първолаците раниците са горе-долу на половината от теглото им, предлагам всички чиновници в системата да бъдат задължени всеки ден да ходят на работа с раници, наполовината на теглото им. Тия по 80 кг.- с раници по 40 кг, тия по 100 кг. - с раници по 50 кг. и прочие. Ама всеки ден! Да видим тогава как бързо ще намерят истинско решение.
6
0
 
5
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 6 години
КОЙ каза???