Училищата в София – равнис по най-добрите! Без привилегии!

Столичните социалистите искат еднакъв подход за всички ученици
2
Училищата в София – равнис по най-добрите! Без привилегии!
Снимка: Булфото, архив

След като съдът намери дискриминационни практики при допълнителните критерии за прием в първи клас в София, и градската организация на БСП скочи, че образователната политика на Столичната община се нуждае от промени.

Още по темата

БСП – София ще продължава да настоява за такава образователна политика на общината, която да отговоря на съвременните изисквания на обществото на знанието, се казва в позиция местната организация.

Така че червените общински съветници ще работят за актуализиране на Стратегията за развитие на столичното образование по отношение на броя и видове училища, изравняване на материалните условия за гарантиране качеството на обучение и на опазване на здравето и живота на децата и учениците. Както и по отношение на професиите и специалностите, необходими на столичния град, чиито кадри би трябвало да бъдат осигурени от мрежата на професионалните училища.

Съветниците ще настояват за осигуряване на средства не само за поддръжката на общинските бази за отдих, но и за изграждане на нови.

Според експертите на БСП – София, в сферата на средното образование има значителни различия в качеството на материалната база и в качеството на обучението в столичните училища. Особено при сравнение между тези в централната и тези в периферната част на града.

Друг важен проблем е неравномерно натоварване на училищните сгради, предизвикано от неравномерно разпределение на учащите се в тях.

Столичната община не успява да изработи механизми за равномерно и справедливо разпределение на децата и учениците, така че да защити правото им на избор, като същевременно гарантира ефективност в ползването на сградния фонд.

Непрозрачна е и процедурата за определяне на обектите от образователната инфраструктура, на които се извършват ремонтни дейности, финансирани от Столична община.

В позицията на БСП – София се посочва, че липсва визия за развитието на професионалното образование.

"Във времето на задълбочаваща се липса на професионално подготвени кадри е недопустимо да бъдат закривани или "оптимизирани" професионални училища. Те са оставени, без подкрепа от общината и държавата, сами да се справят с неравната конкуренция на общообразователните училища, които получават финансиране по държавен прием на необосновано голям брой паралелки", се казва в приетия от ГС на БСП – София документ.

Столичните социалисти се спират и на хроничния недостиг на места в детските ясли и градини в София. Както и на липсата на ангажираност от Столична община към охраната на детските градини и училища и проблемното състояние на оградите и осветлението в дворовете на образователните заведения.

"Всичко това е отказ от отговорност за опазване на живота и здравето на децата и учениците", категорични са от БСП – София. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
12
 
! Отговори
Да, ама не преди 6 години
По закон сме равни, откакто се помня.Но според най-различни подзаконови наредби, винаги е имало предимство за тази или онази категория лица.Връзкарството пък е нещо извън закона, но именно то дирижира много неща.
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За бъдещия електорат на ГЕРБ има всякакви привилегии. Четенето и писането не са от тях. На тиквата му трябват 100% д.еб.или.