Вълчев: В бъдеще децата ще учат в движение и чрез работа!

Връща се доверието към дуалното обучение, смята той
22 ное 2017 12:45, Анисия Иванова
7
Вълчев: В бъдеще децата ще учат в движение и чрез работа!
Снимка: БТА

С дуалното обучение имаме шанса да възвърнем част от доверието към професионалното образование, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев на националнато конференция "Дуалното образование - път на възможностите".

Форумът се организира от Министерството на образованието и науката и от проекта за дуално обучение ДОМИНО в сътрудничество с Представителството на Европейската комисия в България.

"Трябва да използваме позитивните нагласи към професионалното обучение, като доверието към него е както от образователните институции към бизнеса, така и от бизнеса към образователните институции, но и от страна на родителите и учениците към професионалното обучение", каза министър Вълчев.

Факт е, че то загуби част от репутацията си, превърна се малко в непрестижна опция, която беше оценявана като недостатъчно перспективна от гледна точка на житейските и професионалните възможности за реализация на отделното дете, заяви образователният министър, цитиран от БТА.

Красимир Вълчев отбеляза също, че е факт, че бъдещето е динамично и не се знае какви професии ще съществуват занапред, но добави, че все повече децата, които ще влязат в работната сила през следващите десетилетия, ще се учат в движение и чрез работа.

"В този смисъл дуалното обучение е този път, който ще ни помогне, дори тази ключова компетентност - да се учим постоянно, да подобрим в по-голяма степен. Това е компетентност, която не можем да придобием чрез традиционните дисциплини или чрез нито един учебен предмет", каза министър Вълчев.

Той отбеляза, че днешната конференция е част от Европейската седмица на професионалните умения и благодари на посланиците на страните у нас, които подпомагат въвеждането на дуалното обучение в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Митко Димитров преди 6 години
НЯМАМ СТАТИСТИЧЕСКИ ДАННИ , НО В МОМЕНТА ЧУЖДИ ФИРМИ, ПОСТРОИЛИ У НАС ПРОИЗВОДСТВЕНИ МОЩНОСТИ ИЗПИТВАТ ОСТРА НУЖДА ЗА КФАЛИФИЦИРАНИ КАДРИ- СРЕДНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО!
8
0
 
0
 
! Отговори
Митко Димитров преди 6 години
ДУАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ Е СТАРОТО СПТУ-ПО-МАЛКИЯТ БРАТ НА ТЕХНИКУМИТЕ! НЯМА НУЖДА ОТ ПРОГРАМИ ОТ БРЮКСЕЛ, А ВЪЗСТАНОВЕТЕ ТЕХНИКУМИТЕ- НАЙ-ДОБРИТЕ СРЕДНИ ТЕХНИЧЕСКИ КАДРИ! ИКОНОМИКАТА ИМА НУЖДА ОТ КФАЛИФИЦИРАНИ ТЕХНИЧЕСКИ КАДРИ, А НЕ ОТ ТАКИВА КОИТО ЩЕ СЕ УЧАТ ТАМ ! ПОГЛЕДНЕТЕ СТАРИТЕ УЧЕБНИ ПРОГРАМИ НА ТЕХНИКУМИТЕ И ЩЕ ВИДИТЕ КОЛКО МНОГО ЧАСОВЕ СА ПРЕДВИДЕНИ ЗА ПРАКТИКА В ПРОИЗВОДСТВОТО!
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
***! Колко ще получиш да лишиш българчетата от класическо образование и традиционни учебни предмети? *** много и ти сред тях! Може дори безплатно да го правиш, ей тъй от духовна нищета.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 48Няма да работят по 8 часа. Има си закони за тая работа.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БРЯПрофесионално, колега, професионално образование, не "трудово".Дуалното образование е едновремешните техникуми.
4
0
 
3
 
! Отговори
48 преди 6 години
Е,обяснете ми как едно дете на 14 г.,след седми клас,ще достигне ръчките на струга или фрезата и как ще издържи физически да работи три дни?А вашите деца,ухилени господа,като ***,ще отидат ли в дуалното или в Първа английска и след това в Англия и САЩ!?Има ли трудово законодателство в България да усмири тези ***?
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През социализма всеки излизаше с професия от средното образование. Големи комунисти ни управляват сега.
2
2
 
1
 
! Отговори
Московские новости преди 6 години
В Русия открай време се наливат с одеколон. Любимия им е "Тройной", понеже е в най-голямо количество и е най-евтин. Предствете си какво представлява "евтин руски одеколон"
1
2
 
8
 
! Отговори
БРЯ преди 6 години
Дуално обучение!?На времето му викаха "трудово"!*** някак си не е европейско,и намирисва на цървyл!