Българският "Кеймбридж" в Бяла: Синът в 11-и клас, бащата – в 8-ми!

Директорката в Бяла привличала роми с "лесна" диплома
Обновена: 23 ное 2017 18:54 | 23 ное 2017 18:48, Петя Славова
45
Българският "Кеймбридж" в Бяла: Синът в 11-и клас, бащата – в 8-ми!
Снимка: архив, Булфото

Синът учи в 11 клас, бащата е задочник в 8 клас в същото училище. Такива вицове, които не са далеч от истината, се носят в Бяла, Русенско за Професионалната гимназия в града, за чиито скандални нарушения стана ясно тези дни. Школото източвало държавни пари чрез фиктивно записани ученици, които също толкова фиктивно се явявали на изпити и получавали диплома за средно образование.

За да има ученици, след които да върви сигурната държавна субсидия, директорката на гимназията обикаляла села и ромски махали в региона с оферта за "лесна" диплома.

Още по темата

Ако в семейството бащата или майката навремето не са изкласили, можели да го направят сега при това без да се потят над сложния учебен материал, пише "Монитор". И цялото семейство тръгва на училище.

В професионалната гимназия, в която може да се получи диплома за готвач, шивач, шофьор, на хартия са записани около 700 ученици в редовна и задочна форма на обучение.

"Във всички общински училища на територията на Община Бяла учениците взети заедно са по-малко, отколкото в тази гимназия, която е държавна", коментира кметът на Бяла Димитър Славов и изрежда общинските школа – СУ "Панайот Волов", в което има най-много деца – 345, две начални училища с по 100 ученици, едно в квартал "Гара Бяла" и едно в село Копривец.

Директорката на гимназията Иваничка Георгиева събира кандидати за диплома и извън Русенска област. Ходи в Свищовско, дори в района на Полски Тръмбеш и агитира хора на всякаква възраст да се запишат в школото. Съвсем малко са учениците от град Бяла в гимназията.

Тук възпитаниците са предимно от селата в региона – Ценово, Полско Косово, Дряновец, Лом Черковна, Баниска, Новград, Могилино, Обретеник и още и още населени места с по 200-300-500 души. След всеки ученик в редовна форма на обучение върви държавна субсидия от 2000 лева, а след всеки задочник – 1000 лева. И така годишният бюджет на школото скача до над 900 000 лева.

"Учим в "Кеймбридж", тук така наричат нашето училище. Нещо подигравателно го казват, защото много лесно сме получавали диплома. Не сме избягали от час, отиваме да си купим закуска”, казват деветокласничките Виктория и Андреана, които се разхождат в района на школото. Хилят се и искат да бъдат снимани, за да се видят във вестника.

Най-хубавото на целия шум около училището било, че вече външната врата е постоянно отворена. Преди скандала преподавателите я заключвали, за да не бягат децата от час. Харесвало им в школото, вземали ги и ги връщали в селата им с автобус, учителите не изисквали много от тях, а щели да получат диплома за готвачки. Мечтата им била после да ходят да работят някъде по заведенията. Казват, че повечето ученици са от ромски произход. За задочници и изпитите им не сме чували, рядко виждаме непознати възрастни хора в училището, казват момичетата и бързат да се отдалечат.

"Не знам дали са ги заключвали преди, но още като слязат от автобусите и хукват из града. Виждам ги непрекъснато да се разхождат напред-назад, какво образование е това?", възмущава се собственик на ателие в близост до гимназията. При него е дошъл Велико от село Ценово, център на съседна на Бяла община.

"Не беше така едно време в това училище, тогава се наричаше СПТУ. Синът ми го завърши, но още по времето на социализма. Взе хубава диплома – с отличие, и после го приеха да следва в Шуменския университет. А сега какво е? Карат я съвсем през просото, ама то навсякъде е така. И после чакаме нещата в България да се оправят и да живеем по-добре", разсъждава Велико.

Иваничка Георгиева трудно може да бъде открита тези дни. Започнала да ръководи гимназията през 2010 г., когато предишният директор хвърлил оставка. Благодарение на обиколките й из региона, училището се стабилизирало, привлечени били ученици, а оттам и финансовото състояние се подобрило. Не всичко обаче вървяло по мед и масло и преди да избухне скандалът.

В предишни години в Регионалния инспекторат по образование, както се наричаше тогава структурата, често пристигали анонимни сигнали по електронната поща, които се отнасяли предимно за работата на някой учител. Проверките обаче констатирали, че обвиненията са неоснователни. Никога не бил получаван сигнал за фиктивни ученици, с които се точи държавният бюджет. Говори се, че последният сигнал за скандалните нарушения е подаден от уволнена учителка, която е знаела точно кога се провеждат изпитите на задочниците. Датите се определят единствено от училищния екип, който се съобразява със заетостта на порасналите си ученици.

Временно изпълняващият длъжността началник на Регионалното управление по образованието /РУО/ в Русе Росица Георгиева каза, че няма впечатления от работата на Иваничка Георгиева, тъй като е назначена да ръководи структурата на 5 октомври т.г. Проверката на РУО в гимназията щяла да продължи поне още седмица, след което ще излезе заключение. След като на 16 ноември директорката подаде оставка, която бе приета, за временно изпълняващ длъжността директор е назначен преподавателят по математика Пламен Велев.

Преди началото на тази учебна година при посещението си в Русенско министърът на образованието и науката Красимир Вълчев е имал работна среща в Бяла с всички директори на училища в общината. На нея е присъствала и Иваничка Георгиева. Кметът Славов е съобщил, че има оплаквания от граждани, че учениците на гимназията не влизат в час и непрекъснато се разхождат по улиците. Георгиева е обещала, че ще вземе мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имали запис или някаква камера кога ще го дават по новините
29
0
 
10
 
! Отговори
Joko преди 6 години
По същия тертип действат и в УНСС. Който от МОН не вярва, лично ще го заведа да се увери ....Цялата държава стана фалшива, а политиците само симерят ..... п.и.ш.к.и.т.е
28
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И къде е снимката на "ученичките"?
27
2
 
9
 
! Отговори
ЛИКВИДАЦИЯ НА МОН преди 6 години
НАгли престъпници на власт в София увреждат нарочно Децата с цел ливкидация на БЪлгарите. ООН Отчете официално че въвеждането на 12 клас е сринало тотално раждаемоста в БЪлгария..Терористите от МОН увредиха тежко всички деца ..Още са на свобода..
26
4
 
2
 
! Отговори
Затворете училищата преди 6 години
Масови убиици чрез нагло корумпирани на власт около БОрисов са увредили всички деца с тежко терористични педофилски камери.АКо в Вашето училище има КАМЕРИ НЕ ВЛИЗАЙТЕ ИСкайте от МВР арест на виновните длъжностни лица.КАмерите са ЗАБРАНЕНИ ОТ КОнституцията и ОСновния закон за живот на Земята
25
0
 
18
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Проблемът далеч не е в директорката! НИЩО по-добро от това всякакви хора да бъдат убедени да учат, макар и малко. Проблемът се нарича ДЕЛИГИРАН БЮДЖЕТ! Кога цялото образование ще спре да бъде опропастявано с тази недомислица! От началните училища, та чак до университетите!? И вторият основен проблем е липса на каквито и да методи за контрол на дисциплината и при малки и при големи ученици!
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗАЩО медиите обичат толкова Бяла, когато става въпрос за лоши неща? Бяла и Две могили са прекрасни места с добри хора. Случват се типичните за БГ неща, които в София даже не се забелязват!
23
1
 
14
 
! Отговори
qwerty преди 6 години
Те у нас и редовните дипломи се взимат толкова лесно, че това ли може да изненада някого. Учителите не смеят да пишат 2 или да оставят ученик да повтаря. Учат децата да рецитират някакви уроци и после всяка година сме последни в Европа по всякакви класации за образование.
22
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И в София не са малко тези училища. В университетите е същият проблем. Проблемът се нарича "делегиран бюджет"
21
1
 
32
 
! Отговори
Бегееее преди 6 години
Такива схеми за източване на пари се разиграват и в Шумен. Например в ПГ по Механо-техника много неграмотни *** се сдобиха с дипломи за средно образование, след като учителите им попълваха тестовете и им решаваха задачите. Заради подобни престъпни схеми България е най-просташката и изостанала държава в ЕС!
20
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А има ли статистика колко такива "дипломи" са издадени в България?Че после с такива дипломи получават шоф.книжки,някой продължават в университети,стават даскали,лекари ,джурналисти даже и професори!
19
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще станат програмисти от СофтУни като всички останали в тази държава :Д Учи маме за програмист учи за безработен стана.
18
0
 
9
 
! Отговори
Напишете! преди 6 години
Еволюция....
17
1
 
30
 
! Отговори
Инженер преди 6 години
До 15. Бъркаш приятелю, не след 10 години. И в университетите е същото, сега. Не стъпват на лекции, после ги пускат на изпитите да препишат поне нещо, иначе ще намалее бройката. Накрая излизат съвършено неграмотни, но с диплома за висше.
16
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За всички незгоди в държавата, са виновни само и единствено гладните мършички на държавна хранилка. Като ги почнеш, че да не спреш. От банкянския еднокнижник, през всички власти,агенции, агенцийки и службички, та до чистачката в яслата.
15
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес в Бяла, след 10 години в СУ "Св.Кл. Охридски"!Неизбежно е!
14
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече и деректорките "берат", кой от кого учи "професия" не знае.Много учен народ, мнооо нещо...80%
13
1
 
11
 
! Отговори
Дипломи? преди 6 години
КОЙ В ДНЕШНО ВРЕМЕ ГЛЕДА ДИПЛОМИТЕ?
12
0
 
16
 
! Отговори
Бивш учител преди 6 години
До Анонимен10 Не си прав, колега. Сега при тая липса на работна ръка, взимат и от улицата буквално, и си ги обучават на място на елевентарни операции, но няма и мераклии да работят.Или тате и мама са в чужбина и пращат евро, или се въртят някакви далаверки на черно, каквито са 90% от автоджамбазите, или точат социални, като самотни майки с по няколко деца, или са трудоустроени. Свършиха баламите да работят на минимална, тоест , за 370 лева чисто , след данъците.
11
1
 
32
 
! Отговори
Бивш учител преди 6 години
Не се учудвайте, това е положението в 99% от училищата в България. Благодарение на Даниел Вълчев, по-известен като Дани Боцкавия Нарцис.Всички водят фиктивно ученици, отсъствия не се пишат, а широко реклавираните от Герб групи за издирване на учениците, не посещаващи училище, са само на хартия.Всички в системата знаят това, но си траят.Закон за омертата, по мафиотски. Помните ли Иват Абаджиев, какво сазваше за допинга и щангите?"Всички се зобят,сега тези, хванатите нямаха късмет!"Така е и в уч