Всеки трети ученик от село казва: Сбогом клас!

За цялата страна отпадналите ученици са почти 14%
24 ное 2017 12:30,
15
Всеки трети ученик от село казва: Сбогом клас!
Снимка: архив "Булфото"

Всеки трети ученик, който учи на село, напуска класната стая преждевременно.

Това става ясно от "Мониторинга на образованието и обучението" за 2017 година, пише "Монитор".

За цялата страна отпадналите ученици са 13,8%. В големите градове тази тенденция е много слабо изразена - само 2,8% от децата напускат напускат преждевременно класните стаи.

Проучването потвърждава предишни изследвания, според които учениците в неравностойно положение са с "ниски образователни стандарти".

Приблизително всеки трети българин между 30 и 34 години е със завършено висше образование.

По този показател страната ни отчита напредък като през 2013 г. процентът е бил 29,4%, а през 2016- та г. нараства до 33,8%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНе е вярно, че по селата живее само определен етнос.
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами като знаем кой етнос живее предимно по селата, е повече от нормално там да има повече напуснали училище. В крайна сметка те напускат за да се женят или омъжват. Защото за тях такива неща като образование не са важни, но пък момичето трябва да почне да ражда от 13 годишна и съответно няма как да гледа бебе и да ходи на училище.
11
0
 
11
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Като гледам как завършват неграмотни включително Университетите...положението е трагедия! Изобщо не ме интересува по документи как са го стъкмили!
10
1
 
10
 
! Отговори
Попо преди 6 години
За какво да си губят времето като в крайна сметка ще берът ягоди в Англия
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Saschto e taka gerb da komentira dadchto na deputati milioneri dezata gi vosat s koli schifiori do 4asni i normalni u4ilischta nito sa po umni nito sa po kradivi no mutresni deza bogatasch4eta v eu dezata ns bogatite namat takiva oretenzii kato v bg
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Закрихте училищата в селата и ето резултата!Не е вярно, че в градовете учениците не отпадат. Отпадат и още как!От всички околни села извозват учениците в града. Учениците от селата пълнят градските училища.Ако не са децата от селата, поне 30% от градските училища трябва да бъдат закрити или слети.Я.Такева агитира младите, че ще се търсят 39000 учители след 7 год. Къде? В кои училища ще се търсят 39 хил.учители, като няма ученици? Студентите ще стават безработни учители.
7
2
 
0
 
! Отговори
чарли преди 6 години
До шматка:А мастиките и брендито ?
6
3
 
7
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Защо не напишете процентно и етноса на напуснали те.Българчета напускат поради миграция но ромчетата по съвсем дпуга причина.
5
2
 
8
 
! Отговори
Жейсън Хассан преди 6 години
Какво има да се дъвче тази тема, 99.5% от тези 14% са хафте и модерното напоследък "Джейсън" от гетото. НЯМА как да стане пичове с население с подобен геном... След след 20на години Генетиката ще си каже думата, няма да може да се задържа изкуственно Държавата и всичко ще рухне както здрав организъм се завзема от вирус....Еми тва е.
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Замислете се защо процента на висшисти расте - дали защото на повече хора им се учи, или защото е все по-лесно да се купи диплома. Съюза на работодателите и прочие лешояди, трябваше да са първите да скочат срещу продажбата на дипломи. Да, ама не. Защото на тях така или иначе не им пука за дипломите. А така дипломите на всички които често и почтено са си учили се обезсилват. Замислете се, честно ли е това и хубаво ли е за държавата.
3
1
 
23
 
! Отговори
Възмутен преди 6 години
Тези статистики са плод на слабоумни чиновници. Голям брой ученици, основно роми, се записват само на хартия за учебната година - училището взема пари от министерството, родителите получават социално плащане. Тези "ученици" никога не са стъпвали в клас, те са фиктивни бройки.
2
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Всеки трети ученик от село казва: Сбогом клас!"..............и идва в София да краде.Моля не оставяйте недовършени изреченията.
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпросът е в това, че нямаме само образователен стандарт, а също така и трудов, технологичен, имотен и т.н. Напусналите ученици в ранните етапи на образованието вече не са от вчера. И по комунистическо време е имало много такива, но компенсацията с трудовия стандарт е била много голяма и на практика след това отпадналите са влизали в икономическия оборот, чрез механизмите на бригадите и военната служба. Любопитна статистика би била колко от тези отпаднали ученици ползват смартфон редовно?