МОН: Комунизъм в учебниците има, но е балансиран!

Програмата остава, нямало да се рискува децата да останат без учебници
29
МОН: Комунизъм в учебниците има, но е балансиран!
Снимка: Булфото, архив

Просветният министър Красимир Вълчев е категоричен, че няма как да се отмени програмата по история за 10-ти клас, както иска БСП.

Още по темата

"Няма да отменяме учебната програма, няма да рискуваме от началото на учебната 2019-2020 г. да нямаме учебници, програмата е балансирана, това не е само мое твърдение, а мнение на авторитетни представители на научната общност, изразено през седмицата", отсече той в Габрово.

Според него програмата съдържа факти, а не оценки.

Вълчев заяви, че в министерството никой не е политизирал програмата и той призовава БСП също да не го правят.

Според него критиката не е заради конкретните факти, които присъстват в програмата, а заради това, което липсва в нея.

По думите на Вълчев в една учебна програма не може да се включи всичко, защото това не е енциклопедия.

Той смята, че периодът 1944-1989 г. повече разделя обществото, отколкото го обединява.

Вълчев посочи, че учебната програма за първи път е публикувана преди година и половина, обсъждана е както в министерството, така и с представители на академичната общност.

По думите му дискусиите са по-скоро за акцента на програмата, но той е убеден, че учителите по история ще намерят както баланса, така и правилния начин, по който да представят учебната програма за десети клас и периода от историята, който предизвиква дискусия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
0
 
! Отговори
кажете истината преди 6 години
А пише ли как цар Борис депортира 30 000 македонски евреи в лагерите на смъртта бре фашисти-корумпета май не,защо така бре!
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
TREBVA DA SE IZUCAVA ISTORIA NA BKP,ISTORIA NA SEPTEMVRIISKOTO VASTANIE,ISTRIATA NA BRIGADA CAVDAR I SLAVNOTO PARTIZANSKO DVIGENIE I SMAKVANETO NA OMERZENIA MONARHO-FASHISTKI STROI.
26
0
 
6
 
! Отговори
Жо преди 6 години
ИМА РАЗЛИКА между социализъм и комунизъм. В Швеция социалисти управляваха над 60 години и извоюваха много социални привилегии на работниците. В същото време не беше премахната частната собственост върху земеделските земи и не беше забранен частния бизнес. У нас Партията /с главно П/ беше КОМУНИСТИЧЕСКА. Тя със силови методи забрани частната собственост и въведе комунистически начини на "планово производство" с "трудови колективи". Уравновиловката в доходите на хората доведе до провал.
25
0
 
11
 
! Отговори
Жо преди 6 години
ЗА ТЕЗИ, които не знаят или не помнят-На Априлския пленум 1956 г. Тодор Живков обяви, че България ще влезе в комунизЪма през 1980 г. Тъй като това не стана, през 1980 г. Тато обяви, че сме в "Развито социалистическо общество". По същото време за СССР се казваше, че е страната на "строящия се комунизъм". Накрая се разбра, че цялата социалистическа система е един голям провал и комунистите сами се отказаха от нея. Никой не е бутал социализЪма! Той сам се бутна в пропастта! Това е простата истина!
24
2
 
4
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 години
Той и периодът от 1923 до 1944година РАЗДЕЛЯ българите,ама се правим,че ги е нямало убийствата на законно избран министър -председател/ Ал.Стамболийски/ , поетът Гео Милев...А ревем за 16 април 1925г...А това е в отговор на терорът наложен от проф. Ал.Цанков...И така до безкрайност ...
23
0
 
5
 
! Отговори
ДАНЕВ преди 6 години
До Анонимен: ЗАРАДИ ТЕЗИ ЛЪЖИ И ДЕМАГОГИИ ,С КОИТО СДС УСПЯ ДА ЗАБЛУДИ ХОРАТА СЛЕД 1989 Г. , НАРОДА ИМ ИЗДЪНИ ЯК ШУТ В ЗАДНИЦИТЕ И ГИ ПРАТИ НА СМЕТИЩЕТО. ОЩЕ НЕ МОГАТ ДА СЕ ОПОМНЯТ И СЕ ЧУДЯТ С КАКВИ ИМЕНА ДА СЕ ПОЯВЯТ ОТНОВО В УПРАВЛЕНИЕТО. ТО НЕ БЯХА ДСБ , ПАТРИОТИ,РЕФОРМАТОРИ ,АТАКИ,КУНЕВИ,БАРЕКОВИ И КАКВИ ЛИ НЕ.МРЪСОТИИТЕ СИ ОПРАВДАВАТ С ТОВА ,ЧЕ БИЛИ СЪЗДАДЕНИ ОТ БКП. ОТНОВО ДОЛНИ ЛЪЖИ И ДЕМАГОГИИ.
22
2
 
4
 
! Отговори
МИШО преди 6 години
До Анонимен: С ТАКИВА ФАШАГИ ,КАТО СТЕФАН САВОВ ,ИЗМИСЛЕНОТО ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ БЕШЕ ПЪЛНО.В КОЙ КЛАС ЩЕ СЕ ИЗУЧАВАТ ТЕХНИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ И УБИЙСТВА НА ДЕЦА , ЖЕНИ ,СТАРЦИ И НАРОДНИ СИНОВЕ ,ДРЪЗНАЛИ ДА СВАЛЯТ ФАШИСТКИТЕ *** ?В КОЙ КЛАС ЩЕ СЕ ИЗУЧАВА ЛИКВИДАЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ СЛЕД 1989 Г. ОТ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ НАРЕКЛИ СЕ ДЕМОКРАТИ , ОТ СДС.
21
1
 
3
 
! Отговори
ИВАНОВ преди 6 години
До Не че нещо: " ПРОФЕСОРКАТА -ИСТОРИК" С ДЕСЕТИНА ТИТЛИ ,ВСЯКА ЕДНА ДЪЛГА ПО ТРИ МЕТРА ,ДЕТО СЕ ЗАДАВЯШЕ ПРИ ЦВЕТАНКА РИЗОВА ОТ ЛЪЖИ И ДЕМАГОГИЯ - ЗА НЕЯ ЛИ ГОВОРИШ. ?ИМАМ ЧУВСТВОТО ,ЧЕ Е ВНУЧКА НА АНАСТАСИЯ МОЗЕР. ПО ВЪНШЕН ВИД , ПО ЛЪЖИ И ДЕМАГОГИЯ ПРИЛИЧА ТОЧНО НА НЕЯ- ОТ ФАШИСТКО ПОТЕКЛО.
20
2
 
1
 
! Отговори
ИВАНОВ преди 6 години
До ММ ДА... : ОЩЕ ПО ДОБРЕ ЩЕ БЪДЕ , АКО НАПИШЕТЕ ,ЧЕ 80 % ОТ БРАТОВЧЕДИТЕ НА ГЕРБ /С КОИТО БОРИСОВ УПРАВЛЯВА ВЕЧЕ ТРЕТИ МАНДАТ / , СА НАСЛЕДНИЦИ НА ФАШИСТИ. ТОВА СЕ РАЗБРА ОЩЕ ПО ВРЕМЕТО НА ТЪЙ НАРЕЧЕНОТО ВЕЛИКО СЪБРАНИЕ-СБИРЩИНА НА ФАШИСТИ.
19
1
 
11
 
! Отговори
ММ ДА... преди 6 години
ДОБРЕ ЩЕ Е ДА НАПИШЕТЕ ЧЕ 80% ОТ ГЕРБ СА БИЛИ ЧЛЕНОВЕ НА БКП
18
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затова си спрях децата от училище !!!
17
4
 
12
 
! Отговори
Не че нещо преди 6 години
Другарката историчка от тв да си изяде дипломата. Къв комунизъм кви пет лева. Така и не го построихме. И що пак фалшифицират, в България имаше социализъм, а комунизма е утопия. Що се правят на луди. Може да сме били тоталитарна държава факт, Белене-факт, ама за комунизма много здраве ще имат. Неграмотници!
16
14
 
9
 
! Отговори
Жеков преди 6 години
Комунизма е престъпна идеология. Какво има да му балансират?!!
15
2
 
19
 
! Отговори
българина преди 6 години
герберизъма кога ще го включите, като най тъмната част от историята ни след 89 г, тур цизация, ци ганизация 1 млн намаляхме само през техните 10 г, разделянето на страната на софия и останалите, на северна и южна..
14
4
 
13
 
! Отговори
11 преди 6 години
ФАКТ - комунизъм никога, ама никога не е имало. Но на малoумни кво да се обяснява.
13
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баланс и факти за периода след Първата световна война. Всеки опит за едностранно интерпретиране на фактите ще е пагубно за подрастващите. В крайна сметка истината ще възтържествува. Няма да успеете да скриете,че България от изостанала селска страна се превърна в развита индустриална страна с окрупненоземеделие и почти беше ликвидирана неграмотността.
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз пък няма да забравя никога едн дядо лежал в Белене какво ми каза са Стефан Савов .......че е крадял храната от колетите .
11
0
 
16
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
Едно общество вперило очи в миналото си,а не в бъдещето си няма как да върви напред,а ще се върти в кръг. Миналото е заминало и няма как да се поправи,а и палачи и жертви вече са измрели. Единствено и безпристрастно в историята трябва да се пишат случилите се събитя по хронологичен ред по дати без други тълкования,в противен случай тя се политизира,което води и до нейното изопъчаване.
10
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
трудно е като насила са ти отнели безценното... комунизъма :)
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма анализ за причините за появата му. Почвата е била доста благоприятна за появата и развитието му. Глад и мизерия ! След пет войни два преврата две въстания една велика депресия , за 50 години когато западния свят е имал металургия и машиностроене талев е написал тютюн щото освен тютюн и патури нищо не е имало .....