Десетокласници ще коментират комунизма. Как го възприемат?

В учебния материал по история - от неолита до Живков и Борисов
21 яну 2018 15:30, Петя Славова
446
Десетокласници ще коментират комунизма. Как го възприемат?
Снимка: bTV

Учениците вече ще учат цялата история на България в X клас – като се започне от неолита и се стигне до Бойко Борисов. Най-големите въпросителни стоят относно начина на преподаване на най-новата ни история – след 9 септември 1944 г. Каква е в момента представата за този период?

В мездренското село Оселна си имат музей на комунизма на открито. На една от фасадите редом с портретите на Ленин и Георги Димитров стоят и тези на първия секретар на ЦК на БКП Тодор Живков и цялото му политбюро, а местните си спомнят с носталгия за онова време.

За периода от историята ни, в който България е била Народна република и следва съветския модел, провеждаме импровизиран урок с десетокласници от Средно училище "Иван Вазов" в Мездра. Милица знае, че Тодор Живков е бил начело на държавата 33 години.

"От моите близки съм чувала, че всичко е било по-различно. Вярвало се е в едно и също нещо, всеки е имал права, но не чак толкова", казва тя. Тогава плурализмът е бил непозната дума.

"Тогава паспортите бяха едни зелени, в които ти се биеше печат и ако не отидеш да гласуваш, после ти се търсеше отговорност. Тогава изборите се печелеха предимно от една партия", разказва преподавателят по история Данаил Димитров.

Хубавото на днешните уроци е, че въпросите не са забранени. Диалогът за свободата, миналото и настоящето едва ли ще приключи с учебниците по история.

"Това е част от нашата история, ние не трябва да бягаме от нея. Трябва да се помъчим да я разберем, ако имаме напредничави идеи, да ги доразвием, ако имаме допуснати грешки – да се помъчим повече да не се повтарят", казва Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


446
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
395
0
 
2
 
! Отговори
МИРО преди 6 години
Пак ви,питам, предатели долни: като се учи за Бойко-тиквата,ще се учи,че е тиква ,мутра,за неговата истинска принадлежност,кръгове от мутри, АМА БЪДЕТЕ И РЕАЛИСТИ АВТОРИТЕ НА УЧЕБНИЦИТЕ,ПЪК И ТУК ДРАСКАЧИ ТЕ И ПРЕДАТЕЛИТЕ!!! ЧОВЕК ЗНАЕ ДВЕ И ДВЕСТА!!УУУ!!!!
394
2
 
2
 
! Отговори
МИРО преди 6 години
Наричам *** и предатели всички тук платени драскачи,а и тези,дето отварят тази тема и настройват нас,народа един срещу друг! Първо по времето на соца си живеехме милион пъти по-добре да с руснаците!!! Когато искахте да ни приобщаване към НАТО и ЕС ,защо не ни направихте референдум, ПРЕДАТЕЛИ ДОЛНИ!!!КЪДЕ НИ ОТИДОХА ЗАВОДИТЕ, фабриките, предприятията!!! Защо ни затрихте икономиката, *** и *** долни! Кажете истината на младите
393
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да учат и за 45годишната окупация на СССР над Източна Европа.
392
2
 
6
 
! Отговори
Дано преди 6 години
Да учат как червивата армия е унищожила Третото Българско Царство през 1944
391
1
 
4
 
! Отговори
@ преди 6 години
След като прочетох заглавието се сетих и какви ще са коментариите!!!!от 80%
390
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като извод от по-долните неоспорими исторически факти за комунистическа България е, че тя непременно трябва да използва европейскя интеграционен процес за да се еманципира най-сетне от руското архаично влияние и да сведе отношенията си с Русия само до икономически отношения, ако иска да постигне просперитет близък до развитите европейски страни.
389
5
 
7
 
! Отговори
Историк преди 6 години
Изказването на рупора на руската пропаганда М. Захарова, че - цитат: Съветската армия е спасила българските евреи е зловещ, показателен пример за това къде е писана Българската История от Освобождението ни от турско робство и особенно по времето на комунистическата диктатура.
388
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 381о до 381Забрави ли опашките за банани,---не, не съм. А ти, като се разболееш и нямаш пари за лекар, или ЧСИ-то потропа на вратата ти, или римляни пребият и ограбят възрастните ти родители, или децата ти станат наркомани, все за тия опашки за банани ще си мислиш сигурно. И пак комунистите и руснаците ще ти бъдат виновни, НАЛИ ***?
387
3
 
6
 
! Отговори
Историк преди 6 години
Руската окупационна армия в България от 1944 година изиграва същата роля, каквато изигра десетилетия по-късно в Чечения - като на ролята на съветския шпионин Г. Димитров беше инсталиран чеченския сатрап - Кадиров.
386
2
 
5
 
! Отговори
Историк преди 6 години
До 397: Фашистката диктатура е аналог на Комунистическата диктатура !Единствената разлика е че първата е крайно дясна ( Мусолини - Италия ), а другата е крайно лява ( Г. Димитров & Co - България ), като втората получава допълнителна уродливост, тъй като главния двигател са русофилите с активната помощ - военна, материална, логистична, и идеологична - на големия брат от Москва.
385
2
 
5
 
! Отговори
До 395 преди 6 години
Помним ги книгите от соца. Още си пазя 2 тома "История на Втората световна война" от онези години, в които книги всяка втора дума е "великата червена армия". Безобразно изкривяване на фактите, пошла,пошла пропаганда писана в стил "вие сте тотални ***". Явно дебилизацията на българският народ през онези години е било от изключително значение за руснаците и комунистическите им слуги в България.
384
2
 
5
 
! Отговори
До 395 преди 6 години
Соца беше строй при който ръковидните позиции се заемаха на на база образование и умения, а по партийна линия. Безброй бяха случаите при които напр. цял отдел инженери се ръководеше от човек, който освен, че му липсва нужното образование и опит, а дори е буквално неграмотен. Заотва и по-голямата част от бг предприятията по-онова време работиха на загуба - често продажната цената на произведения продукт беше по-ниска от призводствената му.
383
3
 
1
 
! Отговори
НИКОЛА преди 6 години
До Историк 393 : КОМУНИЗЪМ ИЛИ ФАШИЗЪМ -НЕ Е КОМУНИСТИЧЕСКИ ФАШИЗЪМ ,ЗАЩОТО ПЪРВИТЕ НЕ СА ИЗБИВАЛИ ДЕЦА,ЖЕНИ,СТАРЦИ И МЪЖЕ ТРЪГНАЛИ ДА СВАЛЯТ УБИЙЦИТЕ. ТЕ СТРОЯХА НОВА БЪЛГАРИЯ ,КОЯТО СЕДЕСАРО-ГЕРБЕРСКИТЕ ЛИКВИДАТОРИ РАЗСИПАХА СЛЕД 1989 Г. ПОВТАРЯМ , СЛЕД 1989 Г. , А НЕ СЛЕД 1997,КОЯТО ЦИТИРАТ НЕПРЕКЪСНАТО ЛИКВИДАТОРИТЕ. НЕ ИМ УДИСВА ФАКТА ,ЧЕ ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ ИЗДАВА УКАЗИТЕ ЗА ЛИКВИДАЦИЯ ПРЕЗ1992 Г. И ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ФИЛИП И ИВАН ГО ИЗПЪЛНЯВАТ ДОСЛОВНО-ЛИКВИДИРАТ БЪЛГАРИЯ
382
1
 
6
 
! Отговори
Българин от България преди 6 години
За съжаление чета тези *** коментари и не мога да повярвам колко сме се доближи ли до дъното . Някой дава ли си сметка ,че след 15ина години тая държавица вече ще е на 200% пропаднала замислял ли се е някой кои ни управляват днешните управници са отрочета на бивши комунистически величия пример дядото на м-р Павлова, м-рБъчварова , другарката Цачева и да не пропуснем главата на правителството . Вярвайте ,че в техният детски и сегашен живот и на техните родители не им е липсвало нищо
381
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледам сте се затюхкали за материалните неща-яденье и пиенье .И сега когато имате достъп до западните стоки вече не са така харизматични, нали? Сега имате същият проблем- дизайнерските стоки ви карат гледате все едно е космическка находка..сега пък имате Биг Брадър,Азис и ароматизирана тоалетна хартия, което ти навявя ДЗЕН.И така ДО КОГА?Изчетох всички коментари, но никой не се оплака, че нямахме лесен достъп до книги....Всеки с "глад си"
380
0
 
2
 
! Отговори
Тъпанар преди 6 години
До 392. Те и доста голяма част от по-старите също няма да те разберат. Може ли да вземеш един наследствен к.опана.р и да го изравниш с лекар, инженер или учител? Тия първите, единственото, което ги интересува е т.ърб.ха да е пълен, а топките празни. Е, това през соца го имаше в изобилие без пари. Останалите неща се смятаха за ненужна лиг.ав.щина...
379
2
 
4
 
! Отговори
Историк преди 6 години
Историята в никой случай не трябва да приема наивните андрешковски обяснения и оправдания за престъпленията на комунистческия фашистки режим със заключенията на диктатора Т.Живков социализма беше едно недоносче , а предлагането на суверенна България за сливане със СССР за безобиден маньовър.Както вече писах - Това предателство няма аналог в Българската История и трябва да се учи от българските ученици от 1 до 12 клас !
378
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно нещо винаги ще си спомням за онова време. Изключително редките случаи в които някой някак си се беше сдобил с дадена западна стока. Много хора се събирахме около "нещото"(предмета) и го няблюдавхме все едно е космическа находка. Също така, както някой по-долу писа, некерманите бяха свещени! Периодично се преразглежда защото всичко вътре изглеждаше, като от "бъдещето", като на сън! По-младите едвали ще ме разберат.
377
6
 
5
 
! Отговори
Историк преди 6 години
До 379:Не може за някой грешки на властта преди 9 септември 1944 г. която се бори срещу терористите комунистически банди да се оправдават огромните престъпления на последвалата комунистическа фашистка диктатура, която избива не 7 ястребинчета, а десетки хиляди българи и още толкова вкарва в лагегите на смъртта и всичко това с активното внушение на Москва.
376
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Соца - перфектния строй за хора с манталитет на плъх.