Скача стипендията на чуждестранните студенти

Компенсират ги за разходите при престоя им у нас
22 яну 2018 08:55, Петя Славова
9
Скача стипендията на чуждестранните студенти
Снимка: архив, Булфото

Със 115 лв. набъбва сумата за курсистите по Централноевропейската програма за обмен

От 135 лв. до 250 лв. скача размерът на стипендиите, предоставяни на студенти-чужденци, приети за обучение в България по Централноевропейската програма за обмен в университетското образование. Това предвижда проект на постановление на изменение на нормативните актове, свързани с финансирането на обучението във висшите училища и стипендиите.

Повишението от 115 лв. цели да се постигне по-справедливо компенсиране на разходите на тези студенти при престоя им у нас, пише "Монитор".

Българските курсисти, обучаващи се в чужди висши училища по тази програма за обмен, получават стипендии в размер приблизително 200 евро. От 1000 до 2000 пък се увеличават местата за обучение в БГ университет или научна организация за нашите сънародници в чужбина.

Става дума за обучение в степените "бакалавър" и "магистър". За шампионите на националните олимпиади по български език и литература и за първенците на випуски на средни и висши училища в райони с компактно население от българска народност в Украйна, Молдова, Сърбия, Румъния и Казахстан квотата пък се увеличава от 15 на 30. За образователната и научна степен "доктор" завишението на приема е от 20 на 40 места.

Във все повече училища в чужбина се преподава български език и литература, история и география на България. Затова документът предвижда и увеличаване на броя на преподавателите, изпращани от образователното министерство във въпросните школа - от 30 на 50.

Основни предпоставки за приетите промени са, че в страни като Украйна, Молдова, Сърбия, Македония и Албания се наблюдава трайна тенденция на увеличаване броя на кандидатите за студенти, докторанти и специализанти и повишен интерес към обучение в български висши училища и научни организации, става ясно от мотивите към документа.

Промените предвиждат още редукция на приема в определени специалности, сред които са "Икономика", "Администрация и управление" и "Право".

Същевременно при приоритетните професионални направления с остър глад за специалисти като "Математика", физични и химични науки, "Педагогика на обучението по...“ и др. предложеният прием от университетите няма да бъде намаляван от страна на държавата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ПАК НАШИТЕ СТУДЕНТИ СА НИКАКВИ ЗА СВЕТА ЯВНО. АМА "ЗЕЛЕНИЯ БОГ СЛЪНЦЕ" НЕ ИСКА ДА ИМА ПО-УМНИ ОТ НЕГО ТОВА Е ИСТИНАТА!!!!!ПОДИГРАВКИ И ДИСКРИМИНАЦИЯ ТИП АНАРХИЯ В КРАЙНА БЯСНА ФАЗА!!!!
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СУ лежи на стара слава.В България има поне 10 университета, по-добри от прехваления СУ.
5
0
 
1
 
! Отговори
XX преди 6 години
Защото чуждестранните студенти плащат 10 пъти по-големи такси, един чуждестранен студент е много по-ценен от българския драскач, защото играе огромна роля при оформянето на бюджета на уни-то, тъй че тази малка разлика в стипендиите е като малка капка в локвата.
4
0
 
1
 
! Отговори
Vanina преди 6 години
Това е дискриминация спрямо българските студенти. Защо чуждестранните да получават повече, при положение, че живеят в същата държава???И после се чудете къде са младите хора на България?
3
0
 
2
 
! Отговори
от 4 преди 6 години
По точно колежката по немски не я скъсаха ми и писаха 3 тройка с една цел , да не вземе стипендия..
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм 4-ти курс за първи път взимам стипендия , успеха винаги ми е бил около 5 , Прави се всичко възможно да не вземеш стипендия , винаги остават невзети изпити.. Уча ИТ късаха ме 3 пъти , по Ключови компентеци в предмет който те учат как да си напишеш автобиография и да минеш интервю. Една колежка я късаха по немски , с немска гимназия , сертификат С1 , учила една година на немски в ТУ-Мюнхен..
1
0
 
1
 
! Отговори
за българските преди 6 години
студенти един ..., даже и на инвалиди не дават стипендии.