В XXI век: Учиш четмо и писмо, а тоалетната – в двора

Мизерия в училището в Градежница
19 фев 2018 09:32, Александър Попов
24
В XXI век: Учиш четмо и писмо, а тоалетната – в двора
Снимка: bTV

Децата в тетевенското село Градежница са принудени да придобиват знания в мизерни условия. В училище "Васил Априлов" дограмата е стара, мазилката е изпочупена, има и проблеми с покрива. Тоалетната е извън всякакви хигиенни норми и се намира навън. За да я ползват, ученици и учители трябва да заобикалят цялото училище, съобщава bTV.

"Не е нормално в XXI век да има външна тоалетна", заяви директорът на училището Ива Лазарова.

По думите ѝ до този момент проект за изграждане на вътрешна тоалетна няма. Селото няма канализация и се изискват много средства, за да се направи, отбелязва тя. По думите на директорката върви нормален учебен процес, а децата, които живеят по-близо, ходят до тоалетна до домовете си. 

Кметът на селото и учител в училището Свилен Чернин иска отговор къде отиват средствата на децата по делегирания бюджет. Той е сигнализирал прокуратурата, Министерския съвет и Министерството на образованието.

Когато започна да се подготвя бюджета за 2018 г., бяхме изправени  пред избора да планираме пари за нова тоалетна или да извършим належащ ремонт на другата част на покрива, и избрахме покрива, обясни зам.-кметът на община Тетевен Борис Врабевски.

Изграждането на нова тоалетна би струвало 40 000 лева.

По повод обвиненията, че потъват пари, той отбеляза, че тече вътрешна проверка, тъй като училището е втотостепенен ръководител с бюджетни средства и ги разходва по собствена преценка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
5
 
! Отговори
Цонко преди 6 години
Ако ме питате как да се научите на българщина, веднага бих ви препоръчал да започнете да използвате външна тоалетна. Колкото и да ни е мъчно, на България като символ, външната тоалетна най-много й ляга! Обидно е знам, и на мен ми е обидно, но замислете се...
21
1
 
5
 
! Отговори
От Ботуша преди 6 години
Според уикипедията селото е с 1800 души (2015) и помашко население. Колко деца може да има в това училище?Вместо да дадат 40 хил. (!) за тоалетна, да им купят един бус и да ги кара до най-близкото училище. В Италия е така, има села с малко деца, които се карат в по-големите. Не е рентабилно да се подържа сграда и персонал за десетина деца.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Eu balgaria resili ujas sram sa bg pravitelstvo milioneri miliarderi v bg a kloseti na dvora i to v u4ilischa v poliklinikite sa klekala mrasni masilkite padat kabinetite na djipitara v ujasna mrasotia dr ti govorat na ti v eu balgaria bravo na gerb
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това село има над 1 800 човека население.
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди години бях в Брюксел и видях за всяка държава какво я представя според художника. България беше изображена като тоалетна и то с клекало , а не с тоалетна чиния. Тогава много се възмутих , а сега виждам колко е прав човека.
17
0
 
2
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 години
До Българин 15 Браво бе. Сигурно си професор по изхождане. Я кажи как да го отрежем ,че да не ползваме хартия.
16
4
 
2
 
! Отговори
francuzoika преди 6 години
az sq sam vav franciq, parij ama kato malka samo na van6en klozet bqhme
15
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спокойно тоя мръсникккк мръсеннн Валери Симеонов ще направи нова хубава по европейски стандарти тоя мазен пужол.
14
4
 
9
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Има доста предимства да имаш клозет в двора. Най-малко от здравословна гледна точка. Помага много за колената и е по-полезно човек да се изхожда в клекнало положение.
13
0
 
20
 
! Отговори
11 преди 6 години
За тия пари цяла къща ще пострят
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има училища с нормални тоалетни в които не смееш да влезеш. Важно е не каква е тоалетната а хигиената в нея и поддръжката...
11
1
 
9
 
! Отговори
Веско преди 6 години
Не търсете оправдания. Образованието е по-важно.
10
3
 
13
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Не знам дали се бърсаха с Разбойническо дело, но сега имате обещанията на Борисов на килограм.
9
1
 
3
 
! Отговори
Цецо преди 6 години
Да видим какво ще излезе от проверката, пък тогава да коментираме, а?
8
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
едно време ходехме във външни тоалетни, караха ни се и ни наказваха в училищата, яли сме мазни баници и други нездравословни храни според сегашните норми и израснахме възпитани, образовани, здрави, незатлъстели а сега така разглезихме децата си , че един ден жестоко ще съжаляваме
7
7
 
4
 
! Отговори
annybody преди 6 години
Още през 1945-50 година селото бе ликвидирано от "комунистическите" ***-велможи, а тъкмо в селото е българинът.Градежница са оцелели въпреки всичко, дори и деца имат, а делегираният бюджет - най-страшната язва в българската образователна система, всячески отрязва стремежа към оцеляване.Кметството няма как да се справи, велможите от Окръга и правителството са наред!"Ха дано, ама надали" - печална народна пословица.
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кен.ф няма, но стадион или чешмичка няма начин да няма.
5
4
 
5
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
абе, санде. ората имат айфон десетка а се греят с *** и кръпеляк, тебе ти праи вчепатление външна тоалетна. на кви апчета сте там у редакцията?
4
4
 
4
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Анонимен 3 Да , ама вестника беше Работническо дело.Но и той вършеше работа.
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да и много богатите соцаджии си бършехаа г1заа с вестник и се къпеха на 5 дена веднъж.